*

Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Advarsel: USA bankerot inden 2020

USA's økonomi bliver kvalt af en hastigt voksende gæld, og kan gå bankerot inden 2020, advarer professor.

Foto: AP Verdens mægtigste økonomi er på katastrofekurs, forudser dansk økonomiprofessor.Foto: Colourbox USA vil nærme sig smertegrænsen omkring 2015. Da vil gælden nå et omfang, der tvinger politikerne til at tage et drastisk skridt.Foto: AP

Dag for dag vokser rækken af dommedags-profeter, der mener, at USA har kurs mod økonomisk undergang.

Jørgen Ørstrøm Møller, tidligere departementschef i Udenrigsministeriet og Danmarks ambassadør i Singapore (1997 - 2005), melder sig nu i koret.

Jørgen Ørstrøm Møller er forfatter til en række bøger om økonomiske forhold og adjungeret professor ved Copenhagen Business School samt Singapore Management University.

I et interview med nyhedsmagasinet Ræson leverer Jørgen Ørstrøm Møller en dyster analyse af de økonomiske udsigter for USA.

Kvalt i gæld

"Allerede i dag går 8-10 pct. af det føderale budget til (servicering af) gæld, og dette tal stiger. Selv under meget optimistiske forudsætninger, vil det være vanskeligt for USA at ryste gælden af sig. Tallene viser, at de 10 pct. vil stige og inden 2020 nå op på 20 pct. Regeringen vil ikke lade 20% af det føderale budget gå til afdrag og renter. Det er altså selve serviceringen af gælden – renter og afdrag – der vil kvæle den amerikanske økonomi. Hvor skulle amerikanerne finde penge, der svarer til 20 pct. af statsbudgettet? Det er urealistisk. Foruden statsgælden er der mindst 40 af de amerikanske delstater, der i realiteten ikke er i stand til eller har vanskeligt ved at finansiere deres udgifter," advarer Jørgen Ørstrøm Møller.

Om fem år er det slut

Han mener, at USA vil nærme sig det smertegrænsen omkring 2015. Da vil renter og afdrag på gælden nå et omfang, der tvinger politikerne til at tage et drastisk skridt:

"USA vil informere sine udenlandske kreditorer om, at landet ikke længere er i stand til at afdrage på gælden og betale renter, fordi skatterne i USA i givet fald skal sættes op. Skattestigninger vil få den amerikanske vækstrate falde, og det kan landet ikke leve med. Derfor vil USA bede sine kreditorer om at vælge, hvorvidt de fortsat ønsker at bibeholde et dynamisk USA eller ej," siger Jørgen Ørstrøm Møller til Ræson.

USA må bede Kina om hjælp

Hvis kreditorerne kræver at få deres penge kan resultatet blive, at de amerikanske politikere vælger at føre en protektionistisk økonomisk politik for at varetage egne interesser. Dette kan føre til faldende amerikansk vækst, hvilket også vil skade økonomien i mange af de lande, der har lånt USA penge.

Jørgen Ørstrøm Møller betegner det som helt definitivt, at USA må bede Kina nedskrive den amerikanske gæld.

"Kina kan godt leve med at afskrive noget af den amerikanske gæld, fordi Kina oplever en høj økonomisk vækst. Men det politiske signal vil være dramatisk. Kreditorerne vil stille krav, og de vil forlange en pris. Dette sætter et yderligere pres på USA, for hvordan vil den amerikanske regering fremover agere på områder, der har særlig interesse for Kina?".

Jørgen Ørstrøm Møller vurderer, at den amerikanske gældskrise også vil påvirke Europa:

"Vi kan ikke længere regne med USA i en storebror-rolle. USA vil sige, at de har egne interesser, som skal varetages".

Læs også