*

Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Moody's: Store tab truer i Spanien

Spanske banker står til at tabe 1.300 mia. kr. på dårlige udlån, vurderer kreditinstitut.

Foto: Colourbox, Kollage: Mattias Grøndal

Tabene i Spaniens banker er langt større end hidtil antaget.

Det vurderer kreditvurderingsbureauet Moody's Investors Service, som i en ny analyse mandag hævede sit skøn for det samlede tab på udlån i den spanske banksektor med hele 63 pct. til 176 mia. euro (ca. 1.300 mia. kr.).

Moody's analytikere anfører i analysen, at de spanske banker indtil videre kun har nedskrevet omkring halvdelen af dette beløb i deres regnskaber.

Har brug for ekstra kapital

De spanske banker har ifølge Moody's sammenlagt brug for at blive tilført 17 mia. euro i ekstra kapital for at kunne absorbere de ekstra tab.

"Udsigterne for den spanske banksektor vedbliver at være negative, idet vi forventer, at de svære økonomiske forhold, den fortsatte værdisvækkelse af aktiver og den spanske regerings planer om finanspolitiske stramninger vil påvirke bankernes lønsomhed, kapitalisering og adgang til pengemarkederne negativt," skriver Moody's-analytikerne Jose Alberto Postigo og Antonio Garre i analysen.

I sin seneste analyse af de spanske banker fra 2009 vurderede Moody's, at bankerne stod over for tab i omegnen af 108 mia. euro.

Tab kan vokse til 306 mia. euro

Kreditvurderingsbureauet skriver i analysen, at den dramatiske forøgelse af de forventede tab primært kan tilskrives en langt kraftigere nedtur i ejendomssektoren end forventet.

Og hvis det nuværende pres på Spaniens økonomi forstærkes yderligere, kan tabene i banksektoren vokse til 306 mia. euro, advarer Moody's.

Lønsomheden vil under alle omstændigheder blive "seriøst udfordret", idet efterspørgslen efter lån sandsynligvis vil falde og funding-omkostningerne vil stige, mens hensættelser til tab fortsat vil ligge på et højt niveau, vurderer Moody's.

BRANCHENYT
Læs også