*

Finans Jyllands-Posten Watch Medier Om Finans Persondatapolitik
0

Konsulenthus: 80 pct. risiko for euro-sammenbrud

Det vil kræve kæmpe fald i levestandarden i flere eurolande, hvis eurosamarbejdet skal bestå.

LIVE
Foto: Colourbox Foto: Colourbox

Den britiske økonomiske konsulentvirksomhed Centre for Economics and Business Research (CEBR) levner ikke eurosamarbejdet mange chancer for at bestå i sin nuværende form.

I et analysenotat offentliggjort mandag skriver konsulenthusets adm. direktør, Douglas McWilliams, at det vil kræve et fald i levestandarden i flere af de økonomisk udfordrede eurolande på linje med det, som Storbritannien oplevede under Anden Verdenskrig.

"Der findes i nyere tid ingen fortilfælde af faldende levestandard i det omfang, som er nødvendigt for at bevare euroen i sin nuværende form. Derfor mener jeg, at der højest er 20 pct. chance for, at euroen vil overleve, som den er," udtaler Douglas McWilliams ifølge den britiske avis The Telegraph.

Faldende forbrug

Ifølge CEBR må husholdningerne i de fem trængte eurolande Irland, Grækenland, Spanien, Portugal og Italien indstille sig på et gennemsnitligt fald i forbruget på 15 pct. for at komme en for høj gældssætning til livs.

Til sammenligning faldt forbruget i Storbritannien under Anden Verdenskrig med 14 pct, skriver CEBR.

Samtidig skal de offentlige udgifter i de trængte eurolande barberes med 10 pct., mener tænketanken.

Douglas McWilliams mener, at flere lande sandsynligvis vil blive nødt til at træde ud af eurosamarbejdet, så en devaluering eller en anden form for gældsrestrukturering kan bane vejen for en økonomisk genrejsing.

Læs også
Annonce