*

Finans Jyllands-Posten Watch Medier Om Finans Persondatapolitik
0

Boligskatter stjæler friværdi

Den kommunale boligskat stige så voldsomt, at boligpriserne vil falde i flere områder.

LIVE
Foto: Colourbox Foto: Colourbox

Forbered dig på et chok, når du logger dig ind i din skattemappe på Skats hjemmeside. Så finder du nemlig ud af - efter et par klik - at du kommer til at betale tusinder af kr. mere i boligskat de kommende år, hvis du bor i landets større byer.

En husejer på Frederiksberg kan se frem til en skattestigning på 76 pct. over 17 år, så den årlige regning til kommunen - den såkaldte grundskyld - ender på gennemsnitligt 85.503 kr. Herudover betaler boligejeren ejendomsværdiskatten på 1. pct. af boligens værdi, som betales over skattebillen til staten.

En husejer i Københavns Kommune - eksempelvis beliggende på Amager, i Valby, Vanløse eller Brønshøj - betaler om otte år i gennemsnit næsten 50.000 kr. om året i boligskat til kommunen.

Så modsat hvad mange politikere gerne vil give udtryk for, stiger boligskatterne for en masse boligejere eksplosivt de kommende år. Det kommer til at sætte sig i boligpriserne.

Danske Bank har for Morgenavisen Jyllands-Posten beregnet, at et hus på Frederiksberg falder næsten 1,8 mio. kr. i værdi alene pga. den ekstra skatteregning til Frederiksberg Kommune. Prisen på en gennemsnitsbolig i Københavns Kommune falder 575.000 kr. som følge af skattestigningen.

Det kan blive en regulær bombe under et i forvejen vingeskudt boligmarked.

»Det kan slet ikke undgå at presse boligpriserne ned. Grundskylden står opført på salgsopstillingen og spiller dermed direkte ind, når boligkøbere skal vurdere, hvilke boliger de har råd til at købe. Så vi har at gøre med en skat, som bliver overvæltet på husprisen,« siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

Samme melding kommer fra forsker i danskernes boligøkonomi.

»Et i forvejen hårdt prøvet boligmarked har bestemt ikke godt af, at boligejerne oplever stigninger i nettoopkrævningen af skat. I en situation med faldende boligpriser bør boligskatten tværtimod også falde,« siger Morten Skak, lektor på Syddansk Universitet.

Optimismen visner

Skats nye vurderinger af grundværdien risikerer altså at sparke benene væk under enhver spirende optimisme på boligmarkedet i de områder, hvor ejendomsmæglerne trods alt sælger boliger - nemlig i og omkring de større byer i Danmark. For det er her, boligskatten stiger absolut mest.

»Skat mener, at Hovedstadens grunde i gennemsnit er steget med 50 pct. på to år. Jeg må erkende, at jeg har svært ved at se denne voldsomme stigningstakst, når jeg ser den reelle udvikling på boligmarkedet i området, som jo er negativ,« siger Las Olsen fra Danske Bank.

Han bakkes op af Boligøkonomisk Videncenter.

»Det virker som en hån og fornærmelse for de tusinder af boligejere, som oplever, at deres friværdier bliver mindre og mindre, at Skat nu kommer og fortæller dem, at deres grundværdi i virkeligheden er steget markant på bare to år. Jeg kan godt forstå, hvis nogen undrer sig,« siger Curt Liliegreen, sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter.

Han understreger, at selv om følsomheden over for så voldsomme skattestigninger på fast bolig er stor i øjeblikket pga. den økonomiske krise, holder de lave boligrenter hånden under mange af boligejerne. Finansieringen af en ejerbolig er nemlig historisk billig. Men renten vil stige igen på et tidspunkt, og så rammes de mange boligejere med rentetilpasningslån på alle fronter af dyrere finansiering, højere boligskatter og faldende boligpriser.

»Derfor er det meget uhensigtsmæssigt, at grundværdien stiger så voldsomt i en tid, hvor boligpriserne er faldende. Stigende boligskatter er skidt under nedture, fordi det forstærker nedturen,« siger Morten Skak, lektor på Syddansk Universitet.

Han er dog ikke sikker på, at Skat skyder fuldstændig ved siden af i beregningen af grundværdien.

Attraktive storbyer

»Det er jo generelt blevet mere attraktivt at bo i nærheden af de store byer - især København. Når interessen for at bo her stiger, ja så stiger prisen på en grund jo også. Og at bo i et parcelhus i København er altså ikke alle forundt, og det betaler man for også gennem en højere grundskyld,« siger Morten Skak.

Læs også
Annonce