*

Finans Jyllands-Posten Watch Medier Om os Persondatapolitik
0

Økonom: Politikere forlænger krisen

Øgede solvenskrav strammer kreditten, og det bremser udviklingen, mener bankøkonom.

LIVE

Der ligger en usædvanlig dårlig timing bag de europæiske politikeres beslutning om at skærpe kravene til de europæiske banker i en periode, hvor mange lande samtidig har travlt med at beskære de offentlige budgetter.

Med den stædige fastholdelse af skærpede solvenskrav til bankerne har de europæiske politikere sikret sig en forlængelse af den økonomiske krise i Europa. Sådan lyder den barske dom fra cheføkonom i FIH Erhvervsbank, Christian Tegllund Blaabjerg.

- Jeg er temmelig uforstående over for, hvad de europæiske politikere egentlig har tænkt sig. En ting er, at man skal have styr på de offentlige finanser, og reducere den offentlige sektors vækst i den samlede økonomi. Det giver utrolig meget mening, men det kan ikke nytte noget, at man laver en sådan øvelse samtidig med, at man beder bankerne om at stramme op på deres solvens, siger Christian Tegllund Blaabjerg til Ritzau Finans.

Stadig stram klemme

En udlånsundersøgelse fra Den Europæiske Centralbank (ECB) viste onsdag, at kreditpolitikken stadig er stram i de europæiske banker, og ifølge Christian Blaabjerg er årsagen primært de solvenskrav, de europæiske banker skal opfylde per 30. juni 2012, hvor der for de systemkritiske banker kræves en kernekapitalandel på 9 pct. mod tidligere 6 pct.

De europæiske banker kan øge deres kernekapital på to måder. Enten ved at lave en aktieemission eller ved at udstede obligationer. Men appetitten på bankaktier er i bund, og obligationsudstedelser er nærmest umulige, når det kommer fra banksiden.

- Det vil sige, at så er der kun én ting tilbage, og det er at reducere kreditporteføljen. Så det, europæiske storbanker over en bred kam er i gang med i øjeblikket, er at reducere kreditporteføljen og stramme kreditpolitikken, hvilket afføder mindre investeringslyst hos de europæiske virksomheder, siger Christian Blaabjerg.

Amerikansk inspiration efterlyses

Den manglende lånelyst blev understreget i ECB's udlånsundersøgelse, der i forhold til efterspørgsel baserer sig på svar fra husholdninger og virksomheder.

- Husholdningerne og virksomhederne har skruet ned for aktiviteten, for kreditbetingelserne er blevet strammet op. Det er en ond spiral, der er affødt af, at de europæiske politikere ikke har koordineret igangsættelsen af de offentlige besparelser og opstramning af solvenskravene til bankerne. Det kan ikke nytte noget, at man tager luften ud af både den offentlige og private sektor samtidig, for så falder den samlede økonomi, siger Christian Blaabjerg.

Han opfordrer de europæiske politikere til at se mod USA og anvende en lignende løsning som de anvendte tilbage i 2008, da den amerikanske banksektor var under pres. Og så skal de skærpede solvens- og kapitalkrav have en længere indfasningsperiode.

- Det er uden for diskussion, at de skal skærpes, for der skal holdes mere reservekapital i forhold til den risiko, man tager, men det skal indfases over længere tid, så bankerne ikke ser sig nødsaget til at reducere kreditporteføljen. Man bliver nødt til at løse den kreditkrise, der reelt set er i Europa, for ellers udskyder du dybest set bare opsvinget. Hvor jeg tidligere havde troet, at der ville begynde at komme mere gang i den europæiske økonomi i andet kvartal, så er jeg nu rimelig sikker på, at det ikke kommer til at ske, vurderer cheføkonomen

Læs også