Erhverv
0

Dansk ægtepar skaber succesfuld gourmet-getaway dybt i de svenske skove

En idé om at skabe en unik madoplevelse fik et københavnsk ægtepar til at etablere et velbesøgt resort i Halland, Sverige.

Ægteparret Flemming Hansen og Mette Helbæk skabte Stedsans for at nytænke en restaurant med fokus på jord til bord-gastronomi. Foto: Stine Christiansen

Dybt dybt i de svenske skove har et dansk ægtepar skabt et utopisk gourmet-getaway, der bliver besøgt af madglade gæster fra hele verden.

Her ved skovsøens bredder i Halland bringer Flemming Hansen og Mette Helbæk deres gæster helt tæt på naturen og prøver at give dem en gourmetoplevelse for livet i deres restaurant og resort, som ægteparret har døbt Stedsans.

»Vi har lavet en fuldstændig isoleret restaurant. Ideen er at give en bæredygtig kulinarisk oplevelse. Det er en kombination af rå natur og madlavning af høj kvalitet,« siger Flemming Hansen, der er kok og laver maden sammen med sin hustru, der har en fortid som kogebogsforfatter og madanmelder. 

Omringet af luksuriøse beduintelte og simple træhytter til overnattende gæster ligger restauranten, hvis eneste varmekilde er levende ild, mens spiserummet udgøres af en træpavillon med bomuldsdug som tag.

Stedet er langt fra det brostensbelagte København, hvor ægteparret fik sin kulinariske uddannelse. I den danske hovedstad har parret tidligere arbejdet som restauratører, eksklusive grønthandlere med faste leverancer til Noma, kogebogsforfattere, madkritikere for til sidst at åbne sin egen anmelderroste tagrestaurant på toppen af København.

Rundt om Stedsans
  • Overnatning i beduintelt med middag, drinks og brunch 3.750 SEK pr. person, 5.500 SEK for to personer.
  • Har åbent fra maj til oktober, da madoplevelsen kræver et nogenlunde godt vejr, fordi det foregår i det fri.
  • Mellem måltiderne er det muligt at bruge tiden i naturen, i en sauna eller på at svømme i søen. Til næste år vil der blive oprettet et spaområde i en del af skovområdet.
  • Det tager ca. 2,5 time i bil at køre til Stedsans fra København.
  • 95 pct. af ingredienserne kommer fra bæredygtige kilder fra Halland-området, indsamlet i skoven eller fra Stedsans' egen urtehave eller marker, der baserer sig på permakultur.

Restauranten gik godt, men dens lejede lokaler blev opsagt. Dermed var det tid for ægteparret til at kaste sig ud i drømmen om et idealistisk projekt, hvor mad og natur skulle gå op i en højere enhed. Valget faldt på Halland, Sverige, hvor iværksætterne startede fra nul.

»Halland er et sandt råvaremekka. Vi har en halv time til friskfanget hummer, frisk fisk fra søerne, vildt fra skovene, og vi kan plukke svampe i tonsvis,« siger Flemming Hansen, når han skal forklare Stedsans' placering.

»Desuden er stedet placeret et af de mest øde steder i Europa, mens det ligger inden for køreafstand af København og Göteborg,« siger den idealistiske kok.

Ægteparret begyndte på at skabe Stedsans i 2016 og har kun haft åbent et par måneder i år. Men allerede nu har det unikke resort haft besøg af prominente medier som New York Times og Vogue. Med den opmærksomhed fulgte madentusiaster fra hele verden foruden en masse oplevelsessøgende københavnere.

Alle kom for at opleve Stedsans' omgivelser og smage på den gastronomiske bål- og delemad, som ægteparret tilbyder.

Flemming Hansen og Mette Helbæk har valgt at lave en helhedsoplevelse, der indebærer, at gæsterne overnatter i naturen.

»Gæsterne skal ikke kun have næring gennem maden. De skal have sjælelig næring, og man kan bedre nyde maden, hvis man er et sted, hvor der er ro, og hjertet slår lidt langsommere,« siger Flemming Hansen, der også kan fortælle, at gæsterne spænder fra studerende over foodies, der kommer for at få det helt rigtige billede til Instagram-profilen, til direktører fra store danske virksomheder.

Det hører også med til historien, at Stedsans fik en del af sin startkapital fra en crowdfunding på Kickstarter, hvor parret søgte 500.000 svenske kroner, men endte med at få mere end det dobbelte. Ved samme lejlighed blev Stedsans kåret til en af de bedste nordiske crowdfunding-idéer i 2017 af det amerikanske medie Business Insider.

Et andet udkomme af den succesfulde crowdfunding var, at parrets mailboks pludselig blev fyldt af e-mails fra over 350 mennesker fra alle verdens hjørner. De tilbød at komme til Sverige for at hjælpe med at realisere Stedsans-projektet frivilligt.

»Da det var vildest, havde vi 20 frivillige på én gang, der kom for at bygge stedet. Det kan være svært at arbejde med så mange frivillige, men det er også ekstremt rørende og en meget kreativ proces, da flere kom med en arkitektonisk eller gastronomisk baggrund,« siger Flemming Hansen.

Hvis du ønsker at prøve den unikke madoplevelse, må du vente til 2018, da Stedsans er lukket ned for denne sæson.

»Vi har haft stor succes, siden vi startede. Vi regner med at fortsætte med et gennemsnit på 90 pct. af vores kapacitet til næste år,« siger Flemming Hansen.

BRANCHENYT
Læs også