*

Erhverv
0

Julebagningen er i fare - Europa løber tør for smør

Forbruget af smør stiger kraftigt. Og kombineret med færre mælkeproducenter kan det "tørlægge" Europa i løbet af nogle måneder.

Måske skal vi til at hamstre smør om nogle måneder, fordi produktionen ikke kan følge med efterspørgslen. Foto: Gorm Olesen

En skarp stigning i efterspørgsel på smør over hele verden kan give tomme hylder i Danmark op til jul. Engros priserne på smør er næsten blevet fordoblet i Europa. Alene i juni steg priserne i butikkerne med knap 20 pct., skriver CNN.

I sidste måned sagde Arlas topchef Peder Tuborgh til BBC, at der måske ikke er nok mælk og fløde til at opfylde efterspørgslen, når vi når frem til julemåneden. Smør laves som bekendt af mælk

Der er flere forskellige grunde til de stigende priser på smør.

Efterspørgslen på verdensplan er stærkt stigende, især fra Kina, og forbrugerne er vendt tilbage til smørret efter der er opstået tvivl om smørrets sundhedsskadelige virkninger.

Dertil kommer at produktionen i Europa er gået kraftigt ned. Det store fald kom efter Rusland i 2014 forbød import af fødevarer fra Europa som svar på de sanktioner Rusland blev udsat for efter krigen i Ukraine.

Det udløste er stort fald i prisen på mælk som en overgang var billigere end vand på flaske. Mange mælkeproducenter bukkede under. Alene i Storbritannien opgav 1000 farmere deres mælkeproduktion.

I det seneste år er produktionen af smør i Europa faldet med 5 pct. og EU-lagrene af smør er reduceret med 98 pct., ifølge tal fra EU-Kommissionen.

Genopdagelsen af smørret som madvare hænger også sammen med, at forbrugerne gerne vil have hvad de opfatter som naturlige madvarer og varer der opfattes som mindre forarbejdede. Tidligere har forbrugerne fravalgt smør til fordel for margarine og andre produkter.

Den gennemsnitlige europæer spiste sidste år 3,8 kg smør mod 3,6 kg i 2010. De tilsvarende tal for USA er 2,5 kg mod 2,2 kg., skriver CNN.

Læs også