*

Finans Jyllands-Posten Watch Medier Om Finans Persondatapolitik
0

Danske supermarkeder fylder hylderne med egne mærker

Dagligvarekæder lægger nyt pres på leverandørerne. Det sker i takt med, at forbrugerne køber flere produkter, som kæderne selv står for.

Erhverv
Koncerndirektør Jens Visholm, Coop Danmark, melder om højere vækst for koncernens egne produkter end i det samlede salg.  Foto: Carsten Bundgaard

Danske forbrugere har i stor stil vænnet sig til nye varemærker i supermarkeder og discountbutikkerne. Kædernes egne mærker med navne som bl.a. Gestus, Änglamark, X-tra og Princip vokser hastigt. Det presser kendte mærkevarer, og udviklingen ser ud til at fortsætte.

Andelen af såkaldt private label, som er butikskædernes egne mærker, udgør nu 32 pct. målt på volumen i dagligvarehandlen. For 10 år siden var andelen 22 pct.

Opgjort i værdi udgør mærkerne ud fra den vurdering ca. 27 mia. kr. ud af det samlede marked på 110 mia. kr. i den danske dagligvarehandel.

Egne mærker
  • Private label er betegnelsen for dagligvarekædernes egne mærker og produktserier.
  • Kæderne ønsker med de mærker bl.a. at skabe loyalitet hos forbrugerne og at kunne sælge produkter billigere end mærkevarer.
  • Desuden kan en leverandør udskiftes, uden at produktet forsvinder.
  • Tal fra organisationen PLMA International viser, at andelen af private label i dagligvarekæderne – målt i volumen – i Danmark er steget fra 23 pct. i 2002 til 32 pct. i 2014. Målt i værdi udgjorde private label ca. 25 pct. af salget i 2014.

»De klassiske mærkevarer taber andele til kædernes egne mærker. Vi har det seneste år især set et øget salg af højværdiprodukter i egne varemærker, hvor det tidligere var de billigere produkter, som dominerede på det område,« siger koncerndirektør Jens Visholm i Coop Danmark. Den koncern omfatter kæder som bl.a. Fakta, Kvickly, Irma og SuperBrugsen.

Også hos Dagrofa med bl.a. kæderne Meny, Kiwi og Spar er tendensen øget salg af private label-produkter.

»De danske forbrugere skifter især fra de billigste varer og mærker til at købe varer af højere kvalitet. Det er faktisk i det segment, hvor vi har flere egne mærker, at vi oplever den mest markante vækst,« vurderer Michael Rahbek, som er chef for private label i Dagrofa.

Ifølge forbrugerekspert Susanne Juhl i konsulenthuset Pej-Gruppen vælger kæderne at få produceret egne varer både for at øge indtjeningen og at markere sig tydeligere over for forbrugerne.

»Den strategiske tilgang er ændret. Tidligere var der fokus på private label udelukkende for at øge indtjeningen, men nu er der også et ønske om at skabe loyalitet. Kunderne har efter finanskrisen fået et andet forhold til mærkevarer og er mest optaget af værdi for pengene – frem for navnet,« mener Susanne Juhl.

Hos organisationen Dagligvareleverandørerne med ca. 150 danske medlemsvirksomheder erkender adm. direktør Niels Jensen, at private label har fået stor betydning. Han mener dog samtidig, at det kan svække konkurrencen.

»Kædernes egne mærker er ikke på samme måde som mærkevarerne udsat for konkurrence. De kan kun købes i bestemte butikker og har en tendens til at være mindre hyppigt på tilbud, så der er lavere besparelser for forbrugeren. Varerne indkøbes kun i kædernes egne systemer.«

Læs også
Annonce