*

Finans Jyllands-Posten Watch Medier Om Finans Persondatapolitik
Annonce
0

Verden er ved at løbe tør for gammel single malt whisky

Kinesere og amerikanere hamstrer så meget skotsk whisky, at destillerierne ikke kan følge med.

Erhverv
De skotske whiskyproducenter kan ikke følge med efterspørgslen.  Foto: Britain on view

Det er tid til at hamstre, hvis du hører til dem, der har svært ved at leve uden en god vintage single malt whisky i barskabet.

CNN Money skriver nemlig, at den enorme globale interesse for gammel skotsk whisky har ført til, at de traditionsrige destillerier er ved at løbe tør.

Fra 2004 til 2014 steg eksporten af single malt med 159 pct. Amerikanerne tredoblede deres forbrug fra 2002 til 2015, mens også nyrige kinesere begyndte at importere i kassevis.

Den store efterspørgsel fik priserne til at stige voldsomt, men det har ikke været nok til at bremse salget, og nu er man ved at være tørlagt.

»Manglen på gamle og sjældne single malt er allerede begyndt, og det bliver værre endnu,« siger Rickesh Kishnani, der står bag verdens første whisky investeringsfond, til CNN.

Whisky har også været et interessant investeringsobjekt. Investerede man i whisky fra 2008 til 2014, ville man have fået et afkast på 440 pct.

Og noget tyder på, at efterspørgslen kun bliver større, mens udbuddet bliver mindre.

De gamle årgangswhiskyer blev nemlig kun produceret i begrænsede antal, og da hele branchen var i knæ i 1980'erne, blev produktionen endnu mindre. For blot et årti siden var salget stagnerende.

Så de nyrige kinesere, der for alvor har fået smag for de skotske dråber, vil få svært ved at få slukket deres tørst.

»I Kina taler alle om det. Ingen havde troet, at der ville blive et marked der for 30-40 år gamle whiskyer,« siger Stephan Notman fra whisky investeringsfirmaet Whisky Coorporation til CNN.

I 2014 købte en kinesisk rigmand verdens dyreste whisky, da den blev sat til salg på en Sotheby's-auktion i Hong Kong. Krystalkaraffelen, der indeholdt Macallan "M" whisky, blev solgt for knap 4,3 mio. kr.

Efterspørgslen har fået destillerierne til at øge produktionen, men eksperter vurderer, at der vil gå op til 15 år, før de igen kan følge med efterspørgslen.

Læs også