*

Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Vismænd: Husejerne bliver rigere de kommende 10 år

De danske husejere kan se frem til 10 år, hvor deres boliger bliver mere og mere værd, vurderer de økonomiske vismænd i deres nyeste prognose. Det giver mulighed for, at husejerne kan tage ekstra belåning i husets friværdi.

Danske husejere kan se frem til, at deres huse bliver mere værd de kommende år, siger vismændene i deres nyeste rapport. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Der er godt nyt for de danske husejere. De Økonomiske Råd, også kaldet de økonomiske vismænd, spår i en ny prognose for dansk økonomi, at huspriserne vil stige med omkring 3 pct. frem mod 2025.

Vismændene skruer endda forventningen op for 2015, sådan at husejerne nu kan forvente en gennemsnitlig prisstigning på 5,4 pct. i år.

Samtidig vurderer de økonomiske vismænd, at prisen for almindelige varer, forbrugerpriserne, ikke vil stige i samme grad som huspriserne, og det betyder at husene simpelthen bliver mere værd.

»Får vismændene ret i deres prognose, bliver boligejerne altså rigere hvert eneste år,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom ved Nordea Kredit.

Dertil kommer, at når husprisen stiger, vil friværdien også gøre det. Det betyder, at de danske husejere vil have mulighed for at tage et ekstra lån i boligen.

Hvis danskerne gør brug af muligheden for de ekstra penge og også vælger at bruge dem i Danmark, kan det bidrage til at sætte gang i de økonomiske tandhjul.

»I dansk økonomi er privatforbruget stadig ikke prangende, så det vil være godt på den korte bane, hvis boligejerne tager glæde i de prisstigninger, der allerede har været,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Boligøkonomen minder dog om, at huspriserne endnu ikke er oppe på det niveau, som det var før finanskrisen, og der er derfor mange, som stadig har store lån i husets friværdi.

»De ser nok mere de seneste års prisstigninger som et plaster på såret frem for en mulighed for ekstra forbrug. Derfor tror jeg ikke, at stigende boligpriser vil få en mærkbar effekt på forbruget her inden for den nærmeste fremtid. Men det er selvfølgelig et skridt i den rigtige retning,« siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

Desuden kan de boligejere, der har været bekymrede for en boligboble, få mere ro i maven af udmeldingen, tilføjer Lise Nytoft Bergmann. De økonomiske vismænd mener nemlig ikke, at der er udsigt til så vilde prisstigninger, at det vil skabe en boble i boligmarkedet. Den vurdering er Nordea Kredit enig i.

Vismændenes forventninger er dog resultatet af en langsigtet fremskrivning baseret på forskellige antagelser. Der er adskillige fejlmuligheder, og derfor skal husejerne tage prognosen med et gran salt, understreger økonomen.

»Boligejere skal ikke allerede nu gå ud og belåne deres hus til toppen i forventning om, at pengene nok skal komme ind igen over de næste 10 år. Vi har før set, at både vismænd, bankøkonomer og andre prognosemagere er blevet overraskede over boligprisernes udvikling,«  siger Lise Nytoft Bergmann.

Læs også