Politik
0

Sverige har opgivet arrestordre mod kontroversiel WikiLeaks-leder

Julian Assange har mødt anklager for voldtægt.

Julian Assange. Foto: Frank Augstein/AP

Den svenske anklagemyndighed har ophævet anklagen om voldtægt mod Julian Assange.

Det meddeler den svenske chefanklager, Marianne Ny, ifølge avisen Expressen.

Dermed er der ikke længere udstedt arrestordre fra svensk side mod Assange, der står bag flere opsigtsvækkende læk af fortroligt materiale gennem foreningen WikiLeaks.

WikiLeaks-lederen var mistænkt for at have stået bag seksuelle angreb mod to kvinder i Sverige i august 2010.

Den svenske anklager oplyste fredag eftermiddag på et pressemøde, at man muligvis kan genåbne efterforskningen, hvis Julian Assange ankommer til Sverige inden 2020, hvor sagen bliver forældet.

Assange har befundet sig på Ecuadors ambassade i London siden 2012, hvilket har betydet, at Sverige ikke har kunnet få ham udleveret.

Han har afvist at forlade ambassaden, da han frygter at blive udleveret til USA, der har ham mistænkt for at stå bag spionage og læk af klassificeret materiale.

Til gengæld lod han sig afhøre på ambassaden i fjor.

Det er endnu usikkert, om beslutningen får Assange til at forlade ambassaden, da han ifølge en af sine advokat, Melinda Taylor, »ønsker en garanti fra de britiske myndigheder om, at han ikke bliver pågrebet«.

Ifølge nyhedsbureauet AP har det britiske politi meddelt, at Assange bliver arresteret, hvis han forlader ambassaden.

WikiLeaks har blandt andet stået bag opsigtsvækkende læk fra Chelsea Manning, der for nylig er blevet løsladt før tid for sin dom på 35 år for spionage og læk af klassificeret materiale om den amerikanske krigsførelse i Irak og Afghanistan.

BRANCHENYT
Læs også