*

Politik
0

Enkeltstående forbrydelser kan give op til 10 års opholdsforbud

Udkastet til regeringens lovforslag om opholdsforbud til bandemedlemmer skærper tiltaget yderligere.

Bandekriminelle skal ikke have lang line, lyder det fra DF's Peter Kofod Poulsen, som støtter det skærpede lovudkast. Arkivfoto: Mikkel Tariq Khan/Polfoto

Da partierne bag Bandepakke III i foråret blev enige om et opholdsforbud til rockere og bandemedlemmer, der bliver dømt for alvorlig kriminalitet, fremgik det bl.a. af aftaleteksten, at forbuddet skulle bruges, hvis en person »gentagne gange overtræder lov om euforiserende stoffer, våbenloven eller straffeloven«. Men i det udkast til loven, som nu er på vej i høring, skærper Justitsministeriet kursen.

»Justitsministeriet finder (…), at også enkeltstående lovovertrædelser af en vis grovhed bør kunne danne grundlag for, at retten idømmer et opholdsforbud,« står der i bemærkningerne til lovforslaget.

Opholdsforbuddet skal gives i forbindelse med grov banderelateret kriminalitet og gælder i mellem 1 og 10 år efter endt afsoning – som udgangspunkt i »den eller de kommuner«, hvor lovovertrædelserne er begået. Med lovovertrædelse af en vis grovhed mener Justitsministeriet ubetinget fængsel i tre måneder eller længere, uanset om personen er tidligere dømt. Domme på op til et års fængsel skal som udgangspunkt følges op med et opholdsforbud i mellem et og fire år. Jo længere straf, jo længere opholdsforbud.

Retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF) tager godt imod skærpelsen.

»Jeg synes ikke, at vi skal give lang line til bandekriminelle. De skal mærke konsekvensen, så snart de træder over stregen,« siger han.

I Socialdemokratiet, der ligesom DF stemte for bandepakken, fastslår retsordfører Trine Bramsen, at målet er at fjerne de personer i bandemiljøet, som »igen og igen laver problemer«.

Da tiltaget om opholdsforbud i hele kommuner blev præsenteret tidligere på året, mødte det skepsis fra flere eksperter.

Fredag vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) præsentere flere nye tiltag, der skal styrke indsatsen mod bander.

BRANCHENYT
Læs også