Tech
0

Ondsindede hackere har øget fokus mod Danmark

Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at cybertruslen mod Danmark udvikler sig hastigt og spredes.

Forsvarets Efterretningstjeneste har set en stigning i angreb fra stater de seneste år. Arkivfoto: Martin Zakora

Center for Cybersikkerheds nye beretning fra 2016 beskriver en voksende cybertrussel mod Danmark.

Det vurderer it-ekspert Peter Kruse, som er medstifter af sikkerhedsfirmaet CSIS.

- Det er en forøget risiko, som fremgår af rapporten, i forhold til tidligere rapporter. Man kan se, at cyberangreb er noget af det, som berør flest virksomheder og infrastrukturen i Danmark, siger han.

Center for Cybersikkerhed er en enhed under Forsvarets Efterretningstjeneste. Centeret overvåger internetbaserede trusler mod danske interesser.

Af beretningen fremgår det, at centeret har behandlet 783 sikkerhedshændelser i 2016. Syv af hændelserne er karakteriseret som større.

Adam Lebech, der er branchedirektør i DI Digital, fortæller, at der er sket en eksplosiv stigning i 2016 i virksomheder, der er blevet ramt af cyberangreb.

- Ifølge en undersøgelse var 69 procent af virksomhederne udsat for cyberkriminalitet, og hele 67 procent har været ramt af ransomwareangreb mod 22 procent i 2015, siger han.

Det fremgår af beretningen, at cybertrusler et af de højst prioriterede områder i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Cybertruslen er en særdeles aktiv trussel, der har både sikkerhedspolitiske og samfundsøkonomiske konsekvenser for Danmark. Angreb og skadevoldende aktivitet er meget sandsynlig, står der i rapporten.

Truslen kommer primært fra stater eller statsstøttede aktører, der har interesse i at spionere mod Danmark. Forsvarets Efterretningstjeneste har set en stigning i angreb fra stater de seneste år.

- Udviklingen er gået stærkt inden for de sidste to år. Cybertruslen er generelt i stigning.

- Nationer opruster på området, fordi de ser andre blive hacket. De er gået i offensiv for at kunne angribe hinanden og beskytte sig selv mod angreb, siger Peter Kruse.

Ifølge ham er beretningen også en anerkendelse af, at cyberkriminaliteten ikke bliver stoppet lige foreløbig.

- Man anerkender, at det her er noget, som vil vokse og stige, i forhold til hvor avanceret det er, men også omfanget af det.

BRANCHENYT
Læs også