- Opdateret 03/01/2019 kl. 08:33
Fyns Politi: Yderligere to dræbte fundet i ulykkestoget fra Storebæltsbroen
Fyns Politi har opjusteret dødstallet fra onsdagens togulykke til otte dræbte. Fire af ofrene er identificeret.
Det IC4-tog, som onsdag forulykkede på Storebæltsbroen, blev så hårdt medtaget, at politiet først i løbet af natten formåede at granske toget til fulde. Politiets undersøgelser har nu vist, at yderligere to personer mistede livet i ulykken.
Ved et pressemøde torsdag morgen opjusterede Fyns Politi således dødstallet fra seks til otte. Det drejer sig om fem kvinder og tre mænd, ingen børn.
Fire af dødsofrene er identificeret, mens politiet arbejder på at fastlægge identiteten på yderligere fire.
»Vi arbejder så hurtigt vi kan i forhold til at få dem identificeret. Vi gør det under svære forhold. Med DNA-spor og tandkort. Det skyldes, at nogle af de tilskadekomne har meget svære skader,« forklarede Lars Bræmhøj, chefpolitiinspektør i Fyns Politi torsdag morgen.
Politiet oplyste samtidig, at »de omkomne har primært været i den forreste togvogn« og slog fast, at man nu med sikkerhed kan sige, at der ikke er flere dræbte i toget.
Det er endnu usikkert, hvad der præcist forårsagede den værste togulykke i Danmark i 30 år. Lyntoget, der var på vej med København med 131 passagerer og tre DSB-ansatte om bord, forulykkede, efter at det formentlig blev ramt af en lastvognstrailer, som faldt af et modkørende godstog.
Godstoget var lastet med tomme ølflasker og kasser fra Carlsberg, som skulle fragtes fra Høje Taastrup til Fredericia.
Godstoget er ejet af DB Cargo Danmark. Herfra konstaterede kommunikationschef Jan Wildau onsdag over for Jyllands-Posten, at »vi skal holde fast i, at ingen endnu ved, hvad der skete med den vogn«.
»Det eneste, vi ved, er, at der var en vogn, og så var der ikke. Der kan være sket mange ting. En kastevind, metaltræthed, støbefejl eller noget helt andet. Vi ved det ikke,« sagde han.
Havarikommissionen arbejder nu på at klarlægge årsagen til ulykken. Undersøger Bo Haaning udtalte onsdag til Jyllands-Posten, at »det er en del af en lastvognstrailer, som er blæst af og har ramt et DSB-tog«.
»Vi vil gerne finde en årsag og på den baggrund komme med anbefalinger, så det ikke sker igen,« sagde han.
Vejret på Storebæltsbroen onsdag morgen har været i fokus i forbindelse med ulykken, og spørgsmålet om, hvorvidt det var forsvarligt at transportere sættevogne til lastbiler på broen med tog, er blevet rejst.
Der blev målt blæst med op til 20,9 m/s i tiden før ulykken. Ved mere end 21 m/s sænkes hastighedsgrænsen for godstog fra 120 km/t til 80 km/t.
For vindfølsomme køretøjer på vejbanen – eksempelvis høje, lette lastbiler - frarådes kørsel på Storebæltsbroen allerede ved 15 m/s.
Sikkerhedschef i Banedanmark, Martin Harrow, forklarede onsdag til Jyllands-Posten, at målingerne ikke tilsagde, at der skulle indsættes restriktioner på togtrafikken.
»Togene har kunnet køre med fuld hastighed, for vi har ikke registreret gennemsnitlige målinger over de fastsatte grænser,« sagde han og understregede, at det endnu ikke vides, om vinden spillede en rolle i ulykken.