Årets Bil i Danmark: En forrygende mellemklassebil kørte fra alt og alle – også to nye elbiler
Den nye Ford Focus var ikke til at komme udenom, da danske motorjournalister skulle vælge Årets Bil i Danmark 2019 blandt 23 kandidater, deriblandt to elbiler.
En enkelt bilmodel strålede mere end de øvrige, da Motorjournalisternes Klub Danmark onsdag aften kårede Årets Bil i Danmark 2019. Vinderen blev den nye Ford Focus.
Dermed var det anden gang, at den danske titel gik til Fords mellemklassebil. Sidst var i 1999, da første generation Focus kom på markedet, og den seneste generation viste sig også at være umulig at komme udenom.
Forden fik i alt 187 point, og det var markant flere end Peugeot 508 med 132 og Hyundai Kona, der fik 127 point. På fjerdepladsen fik Kia Ceed 112 point, og Jaguar I-Pace opnåede 92 point på femtepladsen.
Med den seneste Focus fra Ford er der måske nok tale om en klassisk bilmodel i mellemklassen, men bilen er usædvanlig vellykket. Den helt nye platform har medvirket til, at de i forvejen gode køreegenskaber er gjort fremragende, samtidig med at komforten er høj og ej at forglemme pladsforholdene, som er bedre end nogensinde i en Focus. Med en lang række varianter er Focus-familien efterhånden så komplet, at importøren nærmest står med et væg-til-væg-modelprogram, som kan stille de fleste tilpas. Og nok så væsentligt er motorprogrammet stort.
De sidste tvivlere kan kigge lidt nærmere på priserne, som er klart under Golf-niveau og starter ved en ganske kompetent basisudgave med en effektiv og økonomisk benzinmotor med 100 hk og pænt udstyr til kun 191.505 kr. Et godt bud på en lækker Focus er 1,0 med 125 hk og Titanium-udstyr til 228.795 kr.
Det var da også en tilfreds formand for Motorjournalisternes Klub Danmark, der kunne afsløre vinderen.
»Focus er en god bil til Familien Danmark, der er vokset i kabinen og som fås med spændende udstyr. Det er bilen for de køreglade og som har fået nogle innovative nye trecylindrede motorer. Dog savner jeg en plug-in-hybrid- eller elbiludgave.,« siger Karsten Meyland Lemche, som til daglig er testkører ved FDM Motor.
Flere gode kandidater
De 26 dommere fra Motorjournalisternes Klub Danmark blev dog sat på en alvorlig opgave. To dage havde medlemmer fra Motorjournalisternes Klub Danmark brugt til at prøvesidde, testkøre og vurdere sikkerhed og værdi for pengene. Det foregik på FDM Jyllandsringen i oktober og resulterede i første omgang i fem finalister ud af et bruttofelt på 23 biler.
Siden har testkørerne kunnet sidde i ro og mag og vurdere de enkelte kandidater og har ofte haft finalisterne til ugelange testkørsler, så ingen detaljer bliver overset.
Undervejs i processen kom de nemlig frem igen og igen, de vigtige spørgsmål til vinderbilen: Har den udviklet sig mere, end hvad man kunne forvente? Har den banebrydende teknik? Sætter den nye normer? For slet ikke at tale om det måske vigtigste: Giver den ekstra meget værdi for pengene?
Elbilen blev nummer tre
Mange pegede på Hyundai, der især er interessant i kraft af den nye Kona Electric, og som gør det fremragende.
»Hyundai Kona er den første elbil, der er til at betale og som har en imponerende rækkevidde. Det er en bil, som skubber til det, man kan forvente af en elbil til 300.000 kr. Den var min favorit,« siger Karsten Lemche.
Fra Jyllands-Posten deltog bilredaktør Christian Schacht og motorjournalist Jens Overgaard i juryen. Her var der enighed om at have den koreanske crossover som førstevalget. Ganske enkelt fordi den demokratiserer en elbil med lang rækkevidde, men Ford Focus fik næstflest point.
Først og fremmest kører elbilen langt på en opladning, rigtigt langt. Den officielle rækkevidde er op til 449 km, takket være et meget stort batteri på 64 kWh, og det tal kan man faktisk opnå ved blandet kørsel, selv om det dog falder til omkring 375 km her i en dansk vinter. Hurtig er den også og især letkørt. Ulempen er, at kabinen ikke er særlig rummelig, og at Hyundai, som flere andre elbilproducenter, kun har udstyret den med 1-faset opladning, så hjemmeladning er noget langsommelig. Prisen starter ved 304.995 kr., men der er allerede mindst seks måneders ventetid. Hyundai tilbyder også en svagere variant med et batteri på 39 kWh og en officiel rækkevidde på 289 km, men den er ikke ret meget billigere og kan ikke anbefales.
Designerlækker Peugeot nummer to
Den nye Peugeot 508 har også både tekniske og designmæssige fremskridt, men det er dog især det æstetiske, der imponerer, for hvor ser den bare godt ud. Her er der spændstige coupé-lignende linjer, der vækker usædvanlig megen opsigt i trafikken, og man bliver heller ikke skuffet indenfor. Her dominerer nyeste generation af Peugeot i-Cockpit, hvor man kigger hen over rattet, og som er opgraderet med større skærm og generelt et højt kvalitetsniveau og ikke mindst X-faktor.
Køreegenskaber og motorer er gennemsnitlige, mens pladsen i kabinen er klart under par. Læg dertil, at priserne generelt er i den høje ende. På privatmarkedet, hvor de fleste vælger benzin, koster billigste benzinvariant 400.000 kr., men der er dog en 1,5 diesel med 130 hk, der fås fra 300.000 kr. De priser er dog med manuelt gear. Når det gælder erhvervsleasing, har den mest relevante model med 163 hk diesel og automatgear dog et skattegrundlag på hele 394.000 kr., hvilket er på niveau med en tilsvarende Mercedes C-Klasse.
Kapabel Kia
Kia Ceed kører videre på samme undervogn som forgængeren, men kører bedre og mere komfortabelt. Den er bare ikke nær så interessant at køre som Ford Focus, der også har en noget lavere startpris. Kia Ceed koster fra 209.999 kr. I det hele taget er den nye Kia lige præcis, som man kunne forvente sig, og det er ikke nok til Årets Bil, selv om det er en vellykket vogn.
Køreglad englænder
Agterlanternen, Jaguar I-Pace, fik til gengæld følelserne frem blandt jurymedlemmerne, for hvor kører den bare fantastisk. Den svinger så frisk, at det er, som om den britiske elbil helt glemmer kampvægten på 2,5 ton. Samtidig er den hurtig og med masser af plads om bord, mens der er delte meninger om, hvorvidt designet er hot eller not.
Det ligger til gengæld fast, at kattedyret er noget af en strømsluger, for selv med et kæmpebatteri på 90 kWh er det nærmest umuligt at komme i nærheden af de officielle 415-470 km i rækkevidde alt efter udstyrsvariant. Om vinteren er det snarere 300 km, og det er skuffende. Samtidig kan Jaguaren også kun lade med 1 fase, så hjemmeladning og brug af almindelige ikke-superladere kræver tålmodighed. Jaguar I-Pace koster fra 740.000 kr.
Men hvem ved, måske er det næste år, at dommerne for alvor begynder at stemme på fremtidens biler, og en elbil vinder …