Kim Jong-un tog overraskende imod spørgsmål: »Vi kan få et godt resultat«
Trump og den nordkorenske leder har taget hul på andendagen af deres topmøde i Vietnam.
HANOI/SAN FRANCISCO
En dyne af forurening og morgendis indhyllede Hanoi i en trist, grå tåge, da USA’s præsident Donald Trump og Nordkoreas diktator Kim Jong-un torsdag forlod deres respektive hoteller i det traditionelle scenario af bilkorteger med hylende sirener for at mødes til de afgørende forhandlinger om en atomnedrustningsaftale på byens gamle hotel Metropole.
I en kontrast til vejret uden for, var tonen dog opsigtsvækkende positiv, da de to ledere på andendagen af deres topmøde i Vietnam begyndte med et kort møde med pressen.
Trump åbnede ved at slå fast, at han ikke havde travlt: »Vi ønsker bare at indgå den rigtige aftale. Det haster ikke,« sagde han.
Bag ham sad en tolk, som oversatte hans svar til Kim Jong-un. Han tog overraskende også tog imod et spørgsmål fra en udenlandsk journalist, som ville vide, om den nordkoreanske leder forudså en aftale. Det er formentlig første gang i historien, at Kim har gjort det.
»Det er for tidligt at sige,« svarede han via tolken: »Men jeg vil ikke sige, at jeg er pessimistisk. Jeg tror per intuition, at vi kan få et godt resultat.«
Lyt med, da Kim Jong-un svarer på et spørgsmål fra en udenlandsk journalist
Sammen udgør Trump og Kim et umage par. Trump – en 72-årig milliardær og Kim – en 35-årig, isoleret diktator. Det er anden gang, at de mødes, efter deres historiske første topmøde i Singapore for otte måneder siden, men Trump understregede, at hans forhold til »formand Kim« er godt.
»Og når du har et godt forhold, sker der mange gode ting,« fortsatte Trump og fremhævede Nordkoreas potentiale for at blive et nyt økonomisk vækstcentrum i Asien.
Trump og Kim forsvandt derefter ind til et møde på tomandshånd, som blev efterfulgt af et møde i en større kreds. Kl. 10 dansk tid er der planlagt en underskrivningsceremoni.
Hvad der helt præcist kommer til at stå i en aftale, er dog stadig uklart.
Et muligt udfald kan være en politisk aftale, der tager skridt til at afslutte Koreakrigen fra 1950-53. Det vil Nordkorea muligvis kunne bruge til senere at presse USA til at reducere sin troppetilstedeværelse i Sydkorea eller til at lette på de hårde sanktioner, som landet er underlagt.
Den kan også bygge videre på den fælles aftale fra topmødet i Singapore, hvor Kim lovede at arbejde hen imod atomafrustning på Den Koreanske Halvø.
Nordkorea har siden indikeret, at det set med Pyongyangs øjne indebærer, at USA også skal fjerne sine atomvåben fra Sydkorea. Amerikanske efterretningsmyndigheder har sagt, at der ikke er tegn på, at Nordkorea vil opgive sit atomvåbenarsenal.
Kim Jong-un signalerede dog, at der var mulighed for et reelt gennembrud.
Adspurgt sagde diktatoren, at hvis han ikke var villig til at gennemføre en atomafrustning, ville han ikke være her, skrev Reuters.