Theresa May i stort, politisk offer: Jeg går af, hvis I stemmer for min aftale
Premierministeren vil gå af, når Storbritannien er ude af EU. Hun håber, at løftet kan få hendes brexit-aftale godkendt.
LONDON
Premierminister Theresa May vil ofre sin egen politisk karriere for at få sin brexit-aftale vedtaget.
Udover at en af verdens største økonomier dermed får ny leder, kan det også betyde, at Storbritannien indleder en hårdere brexit-kurs overfor EU.
Det er et stort offer, Theresa May bringer. Hun har været aktiv i den konservative bevægelse siden teenageårene, fandt sin mand til en partifest, kæmpede sig op fra kommunalpolitiker til parlamentsmedlem til indenrigsminister, og til sidst stod hun på magtens tinde: Premierminister med bolig i Downing Street 10.
Jeg er klar til at forlade dette job tidligere, end jeg havde til hensigt, for at gøre, hvad der er rigtigt for vores land og vort parti.
Men alt det vil hun nu opgive, hvis bare parlamentet stemmer ja til hendes brexit-aftale. Det fortalte premierministeren på et lukket møde med den godt 300 mand (m/k) store konservative parlamentsgruppe onsdag aften dansk tid.
Mange på den konservative brexit-fløj har stillet Mays afgang som betingelse for, at de vil støtte hendes aftale. Tanken er, at de så kan få en af ”deres egne” sat ind som premierminister til den næste fase af brexit, som også bliver uhyre vigtig.
»Jeg har meget tydeligt hørt stemningen i parlamentsgruppen. Jeg ved, at der er et ønske om en ny tilgang - og en ny ledelse - i anden fase af brexit-forhandlingerne - og det vil jeg ikke stå i vejen for,« sagde hun på mødet.
»Jeg er klar til at forlade dette job tidligere, end jeg havde til hensigt, for at gøre, hvad der er rigtigt for vores land og vort parti,« lød det også fra May, som overfor partifællerne tilføjede:
»Jeg beder alle i dette rum om at bakke op om denne aftale, så vi kan færdiggøre vores historiske opgave - at levere på beslutningen fra det britiske folk og forlade Den Europæiske Union på en glat og ordentligt måde.«
Den næste fase af brexit begynder, når Storbritannien formelt er ude af unionen og omfatter ikke mindst fremtidens handelsforhold til EU. Fremtiden er beskrevet i en politisk erklæring, som pt. følges med den skilsmisse-aftale, som May har indgået med EU. Den politiske erklæring er dog ikke juridisk bindende og består i høj grad af ukonkrete hensigtserklæringer og målsætninger.
Dermed får den næste premierminister rig mulighed for at prøve at trække brexit i en anden retning. Man kan kort fortalt gå to veje: Man kan binde Storbritannien tæt til EU, herunder regler og beslutninger fra Bruxelles, til gengæld for en god handelsadgang. Eller man kan gå efter et løsere forhold, som giver mere reel selvbestemmelse og bedre muligheder for at lave egne handelsaftaler med f.eks USA.
Brexit-fløjen vil have en premierminister, der går efter det sidste, og vil også have en forhandler, der ikke er så eftergivende, som Theresa May i deres øjne har været.
Hendes melding havde øjeblikkelig effekt. Onsdag aften besluttede fhv. udenrigsminister Boris Johnson ifølge BBC, at han ville stemme for Mays aftale, nu hvor der er mulighed for at dreje brexit i en hårdere retning senere.
Meddeler hun sin afgang onsdag? May reduceret til chauffør – Underhuset vælger brexit-vejen
Theresa May har ikke sat nogen dato på sin afsked, men hvis hendes aftale godkendes, er brexit-dagen den 22. maj. Kort herefter vil det konservative parti ifølge britiske medier gå i gang med at finde en ny formand, som også bliver premierminister. Den nye leder kan formodentligt træde til primo-medio juli.
Hvis aftalen ikke vedtages, har May ikke lovet at gå. Hun har dog allerede sat ræset om den næste formand i gang, og det er meget muligt, at hun ender med at måtte gå alligevel.
Onsdag aften holdt Underhuset såkaldt ”indikerende afstemninger” om en alternativ løsning på brexit. Resultatet herfra var ikke klar ved redaktionens slutning.
Uanset disse afstemninger fremsætter May formodentlig sin brexit-aftale én gang mere torsdag eller fredag. Underhusets speaker (formand) John Bercow har sagt, at hun ikke må fremsætte den samme aftale igen uden ændringer. Men der findes juridiske muligheder for at smyge sig udenom Bercow, f.eks. - ifølge Financial Times - at splitte selve aftalen og den politiske erklæring fra hinanden.
Lykkes det, vil vi om få dage kunne se, om Theresa Mays store, politiske offer havde den ønskede effekt.