Forside

Carlsbergfondets formand om bevilling af millioner: Det ligger i vores DNA

Carlsbergfondets bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher, besluttede mandag aften, at coronakrisen kalder på ekstraordinære fondsmillioner.

Artiklens øverste billede
Bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher. Foto: Gregers Tycho

Ølbryggerne gjorde det i sin tid, og Carlsbergfondene gør det i dag, hvor verden står over for en pandemi, som har skabt en dyster krisesituation på tværs af samfundet. Deler ekstraordinære penge ud til formål relateret til krisen.

Carlsbergfondene består af de tre fonde Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Tuborgfondet, som nu har meldt sig i rækken af fonde, der træder til med ekstraordinære bevillinger midt i coronakrisen.

De tre fonde bevilger samlet 95 mio. kr. til projekter, der kan mobilisere og støtte forskere, kunstmuseer og civilsamfund i den videnskabelige, økonomiske og menneskelige indsats i en tid, hvor samfundet er sat under maksimalt pres af af coronavirussen.

Det viser i mine øjne noget af det, der karakteriserer fondene. Den agilitet til at agere meget hurtigt

Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet

Det ligger i fondenes DNA at tage ansvar, når verden brænder, forklarer bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher.

»Der har været en tradition i Carlsbergfondene om hele tiden at give tilbage til samfundet. Det går tilbage til de to bryggere I.C. og Carl Jacobsen, der også gjorde meget for Danmark,« siger Flemming Besenbacher.

Mandag aften efter Carlsbergs generalforsamling på Glyptotektet i København satte Besenbacher skub i processen med at få den ekstraordinære millionbevilling på plads.

»Jeg ringede rundt til mine kolleger i Carlsbergfondets bestyrelse, og vi blev enige om at gå i gang med det her. Jeg kontaktede de to dekaner på Københavns Universitet og Aarhus Universitet, og jeg kontaktede mine kolleger i Ny Carlsbergfondet og Tuborgfondet og spurgte, om de ville være med. Inden for 48 timer havde vi haft to online-bestyrelsesmøder i Carlsbergfondet, og i går ved middagstid kunne vi trykke på knappen,« siger Flemming Besenbacher.

Torsdag morgen kl. 6 kunne bestyrelsesformanden så sende et brev til de respektive forskere for at fortælle, at bevillingen er til rådighed i dag. De kan gå i gang.

»Det viser i mine øjne noget af det, der karakteriserer fondene. Den agilitet til at agere meget hurtigt,« siger Flemming Besenbacher.

Carlsbergfondet, der støtter fremsynet grundforskning, bevilger 60. mio. kr. til tre forskningsprojekter med et langsigtet fokus. 25 mio. kr. går til virusforskning, 25 mio. kr. går til adfærdsforskning inden for humaniora og samfundsvidenskab, mens 10 mio. kr. går til professor Lone Simonsen, som forsker i pandemier på RUC.

Det mest spændende er at gøre noget, som andre ikke gør for øjeblikket og måske have noget klar om et halvt eller helt år, når næste bølge rammer os

Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet

»En ting er, hvad vi er ramt af lige her og nu, men alt tyder på, at vi kan blive ramt af en ny bølge i efteråret og måske endnu en ny bølge næste år. Her gælder det om at have en tværvidenskabelig tilgang og tænke ud ad boksen og finde nye metoder til at få folk til at arbejde sammen,« siger Flemming Besenbacher og tilføjer:

»Det mest spændende er at gøre noget, som andre ikke gør for øjeblikket og måske have noget klar om et halvt eller helt år, når næste bølge rammer os.«

Ny Carlsbergfondet, der støtter kunsten i det danske samfund, prioriterer en ekstraordinær pulje på 30 mio. kr. til genstart af kriseramte kunstmuseer, mens Tuborgfondet, der bl.a. støtter unges engagement for en bæredygtig fremtid, bevilger 5 mio. kr. i en akutpulje til civilsamfundets ungdomsorganisationer for at iværksætte aktiviteter målrettet de mennesker, der er særligt berørt af COVID-19.

I går kom det frem, at Novo Nordisk Fonden afsætter 50 mio. kr. til projekter, der søger at afbøde de sundhedsmæssige konsekvenser af coronavirussen i Danmark.

Poul Due Jensens fond, som ejer en kontrollerende aktiepost i pumpekoncernen Grundfos, har ligeledes besluttet at øge den totale sum for bevillinger i 2020 til 200 millioner kroner - en stigning på 75 mio. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.