Forside

Erhvervsstyrelsen vil undersøge revisors rolle i sag om svindel i boligforeningen Østjysk Bolig

Revisionsselskabet EY har i en advokatundersøgelse af mulig svindel for mindst 15-20 mio. kr. i Østjysk Bolig fået en hård medfart.

Artiklens øverste billede
Danmarks tredjestørste revisionshus, EY, har godkendt regnskaberne for det almene boligselskab Østjysk Bolig. Arkivfoto: Peter Steffen/AP

Erhvervsstyrelsen sætter nu revisionsselskabet EY’s arbejde for boligforeningen Østjysk Bolig under lup. Advokatfirmaet Kromann Reumert har i en undersøgelse konstateret, at der gennem de seneste 10 år kan være foregået svindel for mindst 15-20 mio. kr. i boligforeningen.

»Erhvervsstyrelsen har på baggrund af den offentliggjorte advokatundersøgelse vedrørende eventuelle uregelmæssigheder i driften/administrationen af Østjysk Bolig, dateret den 6. april 2021, og den offentlige bevågenhed om svindlen i Østjysk Bolig besluttet at iværksætte en undersøgelse af revisionen af flere af årsregnskaberne for Østjysk Bolig,« skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Erhvervsstyrelsen er tilsynsmyndighed for revisorer og revisionsvirksomheder og kan af egen drift iværksætte undersøgelser, hvis der er risiko for, at en revisor har overtrådt revisorlovgivningen og hvidvaskloven.

Kromann Reumert afleverede den 6. april sin fulde undersøgelse af den østjyske boligforening på omkring 185 sider til Østjyllands Politi. En anonymiseret sammenfatning blev dagen efter offentliggjort, og i den får revisionen af Østjysk Bolig en hård medfart.

Som beskrevet i Jyllands-Posten i lørdags fremhævede Kromann Reumert, at revisorernes arbejdspapirer ikke har været tilgængelige for advokatundersøgelsen, men at der »på det foreliggende grundlag« er flere forhold, som »giver anledning til undren«.

»Såfremt revisionen udførte substansrevision, undrer det os, at revisionen ikke afdækkede besvigelser, overforbrug og omfattende bankoverførsler mv. uden underliggende bilag,« skriver Kromann Reumert, som indstiller til »en nærmere undersøgelse« af EY.

Claus Holm, professor i regnskab og økonomi på Aarhus Universitet, vurderede i Jyllands-Posten lørdag, at Kromann Reumert giver en »kras kritik« af EY, og at EY’s rolle i svindelsagen bør undersøges.

»For mig ser det ud til, at sagen bør for Revisornævnet,« sagde Claus Holm.

Revisornævnet er revisorernes disciplinærnævn, der kan uddele bøder eller i yderste konsekvens fratage en revisor godkendelsen.

EY har været revisor for Østjysk Bolig i de seneste fem år, som Erhvervsstyrelsens gennemgang vil dække.

»Vi har ingen forventning om, at der er grundlag for berettiget kritik af vores arbejde. Vi har respekt for, at der er et ønske om at komme til bunds i en sag som denne, og vi vil gøre alle relevante dokumenter tilgængelige for Erhvervsstyrelsen og bistå aktivt hvor nødvendigt,« skriver EY i en pressemeddelelse og tilføjer:

»Grundet vores tavshedspligt i ethvert kundeforhold har vi ikke mulighed for at kommentere på sagen.«

Jyllands-Posten har forsøgt at få svar på, hvilke forhold i advokatundersøgelsen, der har fået Erhvervsstyrelsen til at reagere. Presseafdelingen hos styrelsen oplyser, at den på nuværende tidspunkt ikke har yderligere kommentarer end den udsendte pressemeddelelse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.