• Opdateret 05/05/2021 kl. 19:52
Forside

Afviser dyster spådom: Myndigheder fastholder vaccinetidsplan

Statens Serum Institut kan ikke genkende, at danskerne først kan blive færdigvaccineret til november.

Artiklens øverste billede
Foto: Thomas Kienzle/AFP

Statens Serum Institut går nu i rette med dystre forudsigelser om, at myndighedernes vaccinationskalender er alt for optimistisk.

I et skriftligt svar anerkender seruminstituttet, at myndighedernes prognoser er forbundet med »betydelig usikkerhed« - men vurderingen fra det britiske analysefirma Airfinity om, at danskerne først kan forvente at blive vaccineret i november, kan instituttet ikke genkende:

»Alene med de lovede leverancer fra Pfizer, der i øjeblikket leverer stabilt som lovet, vil der være vacciner nok til, at danskerne kan være vaccineret i september. Dertil kommer de vacciner, der leveres af Moderna og forventeligt sidst i 2. kvartal også Curevac,« hedder det.

Vaccinationsplanen er skredet flere gange, siden myndighederne gik i gang med at vaccinere den 27. december 2020. Oprindeligt vurderede Sundhedsstyrelsen, at den voksne befolkning kunne være færddigvaccineret et halvt år senere, senest den 27. juni, men siden har forsinkede leverancer og suspenderede vacciner udfordret danskernes tålmodighed.

I denne uge skete det igen, da Sundhedsstyrelsen besluttede at tage vaccinen fra Johnson & Johnson ud af vaccinationsprogrammet, hvilket betyder, at man nu forventer at være færdig med at vaccinere med udgangen af uge 33 eller senest den 22. august 2021.

Den nye plan er blevet mødt med skepsis, bl.a. fordi Johnson & Johnson er den vaccine, som Danmark har købt allerflest af, og analysefirmaet Airfinity konkluderede over for dagbladet Politiken, at myndighederne overvurderede leverancerne fra andre vaccine-producenter.

»Vores tidslinjer viser, at Danmark skal frem til slutnovember, før den voksne del af befolkningen er vaccineret. Danmark vil sandsynligvis være et af de sidste lande i Europa til at få fuld beskyttelse af vaccinerne,« sagde Airfinitys danske direktør Rasmus Bech Hansen til Politiken.

EU har godkendt fire vacciner, men kun to - fra Pfizer-Biotech og Moderna - er i brug i Danmark som følge af alvorlige bivirkninger ved de to øvrige.

Leverancerne fra Pfizer-Biontech har været stigende, og fortsætter leverancerne fra Pfizer-Biontech og Moderna i samme takt i juli og august som dem, der er planlagt for juni, vil de to firmaer frem til uge 33 have leveret i omegnen af 8,36 mio. vaccinedoser.

Alle borgere over 16 år er omfattet af vaccinationsprogrammet. Ifølge Danmarks Statistik består denne gruppe af cirka 4,8 mio. personer, som hver skal have to stik.

Sundhedsstyrelsen forventer, at 10 procent vil takke nej til en vaccine, og at 5 procent af dem, der har fået første stik, ikke dukker op til det andet stik.

Det giver 8,42 mio. doser.

Det hører dog med til historien, at Pfizer har fremrykket leverancer af cirka 700.000 doser, der skulle have været leveret i 4. kvartal, til 2. kvartal.

Til gengæld forventer Sundhedsstyrelsen, at endnu en vaccine fra tyske Curevac vil blive godkendt og indlemmet i vaccinationsprogrammet.

Curevac har tidligere meldt ud, at firmaet forventer at søge om godkendelse i EU i slutningen af maj eller primo juni, men derefter skal det europæiske lægemiddelagentur EMA behandle ansøgningen. Da Johnson & Johnson indsendte sin ansøgning, gik der mere end tre uger, inden EMA indstillede vaccinen til godkendelse.

Alligevel har Sundhedsstyrelsen indregnet Curevac-vaccinen i vaccinationskalenderen allerede fra primo juni.

Rasmus Bech Hansen fra Airfinity siger til Jyllands-Posten, at det er muligt, at hans analyse af vaccinesituationen i Danmark er for pessimistisk. Men han er slet ikke i tvivl om, at myndighedernes prognoser er for optimistiske.

Han baserer sin egen analyse på tal om leverandørernes produktion, men selv om den også kan være upræcis, minder han om, at myndighederne har måttet revidere sine planer adskillige gange undervejs.

»De danske myndigheders prognoser har hidtil været ekstremt forkerte, og man må da spørge: Når I har taget så meget fejl, hvorfor skal man så tro på jer nu?« siger han.

Pfizer har ingen kommentarer til virksomhedens leverancer.

Grafik: Sundhedsstyrelsen


Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.