Forside

Wammen kræver redegørelse om coronamilliarder

Efter kritik fra private institutioner har finansminister Nicolai Wammen bedt kommunerne forklare, hvordan de har forvaltet en milliardpulje til coronaudgifter.

Artiklens øverste billede
Finansminister Nicolai Wammen (S) har bedt Kommunernes Landsforening forklare, hvordan en pulje på 3,6 mia. kr. til coronaudgifter er blevet håndteret. Foto: Finn Frandsen

Landets kommuner skal nu forklare, hvordan de har håndteret en pulje på 3,6 mia. kr. til særlige coronaudgifter.

Det oplyste finansminister Nicolai Wammen på et samråd onsdag, efter at kommunerne er kommet under beskydning fra private, sociale institutioner. Kommunerne skal kompensere private tilbud som plejehjem og bosteder for udgifter til f.eks. personale og værnemidler, men institutionerne oplever store vanskeligheder med at få penge fra corona-puljen.

»Jeg har på den baggrund bedt Kommunernes Landsforening om en redegørelse for kommunernes konkrete udmøntning af kompensation til kommunale og private tilbud, herunder omfanget af kompensationen,« sagde finansminister Nicolai Wammen på et samråd i Epidemiudvalget onsdag.

En bred politisk aftale sikrede sidste år, at kommunerne sidste år fik tildelt 3,6 mia. kr., der skulle gå til at dække særlige udgifter som følge af coronakrisen, f.eks. rengøring, personale og indkøb af værnemidler. Puljen skal dække både kommunernes egne institutioner og de private, sociale tilbud, kommunerne benytter, f.eks. plejehjem, krisecentre og bosteder for udsatte børn og unge.

Er det den måde, man synes man skal forvalte 3,6 mia. på? Ved at sætte sig på hænderne, læne sig tilbage og sige: ”Jeg har en forventning om, at det går strygende”?

Jane Heitmann, psykiatri– og ældreordfører, Venstre

Men de private tilbud oplever store problemer med at få penge ud af kommunerne. I marts fortalte flere institutioner til Jyllands-Posten, at de oplevede langsom sagsbehandling eller kommuner, der slet ikke svarer, og udbetalingerne ligger ofte langt under det beløb, man har bedt om. En undersøgelse fra Dansk Erhverv og brancheforeningen Selveje Danmark blandt 59 virksomheder viste i marts, at den gennemsnitlige kompensation ligger på 19 pct. af merudgifterne, og at over halvdelen af de adspurgte ikke har modtaget en krone i kompensation.

Redegørelsen fra Kommunerns Landsforening (KL) skal bl.a. indeholde oplysninger om udbetalinger og en oversigt over status i de enkelte kommuner.

Både Nicolai Wammen og social- og indenrigsminister Astrid Krag gentog på samrådet tidligere formuleringer om, at de har en forventning om, at kommunerne hurtigt finder en løsning på problemerne.

Men det vækker ingen jubel hos Venstres psykiatri– og ældreordfører, Jane Heitmann, der var initiativtager til samrådet.

»Hvis jeg var finansminister, ville jeg være rasende,« sagde Heitmann, der efterlyste mere handling fra Wammen og Krag.

»Er man virkelig tilfreds med det som regering? Er det den måde, man synes man skal forvalte 3,6 mia. på? Ved at sætte sig på hænderne, læne sig tilbage og sige: ”Jeg har en forventning om, at det går strygende”?« spurgte Jane Heitmann.

Udover at bestille redegørelsen fra KL vil Nicolai Wammen inddrage sagen i de kommende forhandlinger om kommunernes budgetter. Her vil man bl.a. drøfte vejledningen til kommunerne om udbetalingerne. Selveje Danmark og Dansk Erhverv har kritiseret, at der ikke har været klare retningslinjer for, hvordan kompensationsordningen skulle håndteres, hvilket har ført til forskellig sagsbehandling fra kommune til kommune.

»Der er ikke nogen fra regeringen, der sidder på hænderne. Det her er et udtryk for, at regeringen, heldigvis i samarbejde med folketingets partier, har stillet økonomien til rådighed. Nu er det op til kommunerne at levere varen,« sagde Nicolai Wammen onsdag.

Der er ikke nogen fra regeringen, der sidder på hænderne

Nicolai Wammen, finansminister

Kommunernes Landsforening har fået til 25. maj til at aflevere redegørelsen til Finansministeriet.

Kommunernes Landsforening har over for Jyllands-Posten tidligere forklaret, at problemer med udbetalinger kan skyldes, at kommunerne har skullet have et overblik over de samlede udgifter, før de kunne begynde at udbetale penge.

»Der er ikke en en-til-en sammenhæng i den enkelte kommune eller på den enkelte institution mellem udgifter og kompensation. Det skyldes bl.a., at opgaven er så mangeartet og afhænger så meget af lokale forhold, at det ville være et kæmpe bureaukrati at administrere, men jo også for at animere til økonomisk ansvarlige løsninger,« sagde Morten Mandøe, cheføkonom i KL, til Jyllands-Posten i marts.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, ville vide, om Nicolai Wammen eller Astrid Krag selv havde besøgt nogle af de sociale tilbud for at drøfte sagen. Det afviste Nicolai Wammen med henvisning til, at han ikke vil gå ind i ”en sagsbehandling i forhold til at der er nogle private tilbud, som skal drøfte det her med kommunerne”. Han understregede dog, at der er løbende dialog med Kommunernes Landsforening.

Astrid Krag oplyste, at hun har haft digitale besøg med nogle sociale institutioner, men at problemerne med manglende kompensation for corona-udgifter ikke var et tema.

»Som jeg husker det (…) der var det her ikke noget af det, medarbejdere, beboere eller ledere, jeg talte med, nævnte,« sagde Astrid Krag.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.