Forside

67.425 ansøgere optages på en videregående uddannelse

Fire af fem kommer ind på den videregående uddannelse, de har søgt som førsteprioritet.

Artiklens øverste billede
67.425 ansøgere er optaget på en videregående uddannelse, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet Arkivfoto: Casper Dalhoff

Den samlede optagelse på videregående uddannelser er den næsthøjeste nogensinde.

Helt præcist er 67.425 ansøgere optaget på en videregående uddannelse. Det viser tal, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har offentliggjort tirsdag. Knap tre ud af fire - 72,2 procent - er optaget. Sammenlagt var der 93.388 ansøgere, hvilket er et fald på en pct. ift. sidste år, men stadig højere end i 2019.

Det var på forhånd forventet, at antallet af ansøgere ville være påvirket af coronapandemien, som har besværliggjort højskoleophold og udenlandsrejser. Derfor er der til optaget i 2021 udbudt ca. 2.000 ekstra studiepladser end normalt.

Kun antallet af optagne i 2020 har historisk været højere. Hvis man sammenligner med 2019, som er seneste år før covid-19, er optagelsen steget med tre pct., hvilket svarer til 1.711 optagne.

Af de 67.425 ansøgere, der er optaget, har præcis fire af fem fået deres førsteprioritet. Det er stort set det samme som i fjor, hvor 81 pct. blev optaget på deres førsteprioritet. Af de optagne er 17 pct. blevet tilbudt en erhvervsakademiuddannelse, 40 pct. en professionsbacheloruddannelse og 43 pct. en bacheloruddannelse.

11.188 kvalificerede ansøgere bliver afvist, 9.559 ansøgere lever ikke op til adgangskravene, og 1.016 ansøgere har selv annulleret alle ansøgninger.

Derudover får 4.200 ansøgere tilbudt en standby-plads, som betyder, at man kan komme ind på den søgte uddannelse, hvis en anden frafalder uddannelsen, og ellers er man garanteret optagelse næste år, hvis man søger igen.

I alt var der 256.701 ansøgninger med alle prioriteter, hvilket i gennemsnit svarer til 2,7 uddannelser. Det er en anelse lavere end i 2020, hvor det var 2,8 uddannelser.

Adgangskvotienterne offentliggøres midnat, hvor du kan læse dem på www.jp.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.