Fortsat chipmangel fordobler tabet i bilindustrien
Det samlede tab af omsætning for verdens bilproducenter er opjusteret med 91 pct. siden maj til 210 mia. dollar.
Det er og bliver dyrt for verdens bilproducenter, at manglen på computerchips fortsætter.
I en ny undersøgelse fra konsulentfírmaet Alix Partners bliver den tabte omsætning i 2021 opjusteret til 210 mia. dollar - eller 1.332 mia. kr., skriver CNBC.
Senest konsulenthuset forsøgte at anslå den tabte omsætning var i maj. Dengang lød tallet på 110 mia. dollar, men det er blevet opjusteret med 91 pct. siden.
Det svarer til, at bilproducenterne vil ”tabe” 7,7 mio. enheder i produktionen i år, og der er ingen udsigt til bedring på den korte bane.
»Selvfølgelig havde alle håbet på, at chipkrisen nu ville have aftaget mere, men uheldige begivenheder som for eksempel coronanedlukningerne i Malaysia og fortsatte problemer andre steder har forværret tingenes tilstand,« lyder det fra Mark Wakefield, der er global meddirektør inden for automobiler og industriel praksis hos AlixPartners.
Bilindustrien bruger chips i blandt andet bilernes computere og motorer, men manglen har ført til lange leveringstider på nye biler, hvor priserne er steget.
Manglen på nye biler smitter også af på brugtbilmarkedet, hvor priserne er rekordhøje.
Store bilproducenter over hele verden som Ford og General Motors har advaret sine investorer om, at det vil ramme indtjeningen i år.
Som et lille plaster på såret, lykkes det som regel bilfabrikkerne at opnå høje priser på de biler, der bliver produceret.
Men det er langt fra nok til at dække tabene fra manglen på chips og dermed produktionstabet, skriver CNBC.