Forside

S angriber K: Hvorfor skal bankdirektører have en skattelettelse på en million?

Den konservative 2020-plan vil give direktøren for Danske Bank en skattelettelse på over en mio. kr., lyder et socialdemokratisk angreb.

Socialdemokraterne går nu hårdt til angreb på den nye, konservative 2020-plan for at tage penge fra velfærden for at give store skattelettelser til de rigeste.

Specifikt angriber Socialdemokraterne den store gevinst, som en bankdirektør vil få ud af 2020-planens forslag om at afskaffe topskatten.

Socialdemokraterne henviser til et svar fra Finansministeriet om, hvad en afskaffelse af topskatten vil betyde for en bankdirektør, der tjener 8,7 mio. kr. om året. Beløbet skyldes, at det er årslønnen for Thomas F. Borgen, øverste direktør i Danske Bank.

Lønnen på 8,7 mio. vil ifølge Finansministeriets svar medføre en umiddelbar skattelettelse på 1.131.720 kr. Flere af bankens øvrige direktører vil efter samme regnemetode også få skattelettelser omkring en million kr.

»Disse tal viser meget tydeligt, hvor fuldstændigt skæv en skattepolitik, som de konservative lægger op til at føre. Der er nogen i forvejen ekstremt højtlønnede mennesker, som vil få omkring en million kroner i skattelettelser om året,« siger Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen.

Er det ikke korrekt, at en fjernelse af topskatten også vil komme andre end bankdirektørerne til gavn?

»Her er det selvfølgelig et eksempel på nogen, som har ekstremt høje lønninger, og derfor får en ekstremt stor skattelettelse, men almindelige LO-arbejdere, sygeplejesker eller hjemmehjælpere vil ikke få en krone ud af dette forslag. De vil til gengæld risikere, at når de har brug for fællesskabet, så er kvaliteten dårligere, eller brugerbetalingen er steget,« siger Jesper Petersen med henvisning til, at en stor del den konservative plan på omkring 60 mia. kr. skal finansieres med effektiviseringer og nedprioriteringer i det offentlige.

Disse tal viser meget tydeligt, hvor fuldstændigt skæv en skattepolitik, som de konservative lægger op til at føre.

Jesper Petersen, , finansordfører, Socialdemokraterne.

Planen omfatter skattelettelser for 37 mia. kr., heraf 7 mia. kr. til at fjerne topskatten.

Er det ikke forkert kun at hive fat i en del af det, som De Konservative vil?

»Jeg benægter ikke, at det er et af flere elementer i den konservative skatteplan, men det er et, som jeg synes er væsentligt at få diskuteret, og som jeg tror, at mange danskere er uenige i. Det skal være sådan, at vi har et progressivt skattesystem, hvor de mest velstillede betaler mere af den sidsttjente krone end dem med små lønninger,« lyder det fra finansordføreren.

»Mens rigtigt mange danskere stadig knokler for at finde fodfæste igen oven på finanskrisen - og man har set banker have bonusordninger og aflønninger, som vel bedst kan beskrives som grådighed - så tror jeg, at det for mange vil være en provokation, at man skal betale med dårligere velfærd, for at man kan fjerne topskatten,« siger Jesper Petersen, som generelt finder den nye, økonomiske plan fra De Konservative stærkt højreorienteret og kalder finansieringen af planen for »tvivlsomt, økonomisk håndværk«.

Ifølge politisk ordfører for De Konservative, Mai Mercado, er det simpel logik, at de største skattelettelser vil gå til de højstlønnede:

»Jo mere man tjener, desto mere betaler man i skat i kroner og ører. Derfor vil dem, der tjener mest, også beholde flere af deres egne penge, når man sænker skatten. Det er fair nok, og det er ikke nyt for nogen. Folk, der betaler topskat, gør en ekstra indsats, og det skal de belønnes og ikke straffes for,« siger hun.

Jeg kan forstå, at SF’eren er dukket op i Jesper Petersen igen, og at han nu er ved at genoplive millionærskatten.

Mai Mercado, politisk ordfører, De Konservative.

Den konservative 2020-plan indeholder bl.a. også en tilbagerulning af en stigning i bundskatten, fastfrysning af grundskylden, lavere afgifter på dagligvarer, øl og vin samt lavere skatter for erhvervslivet.

»Det vigtigste her er, at alle i arbejde vil tjene på vores udspil, og vi er faktisk mest optagede af, at ganske almindelige mennesker som politibetjenten, sosu-assistenten og sekretæren får lov til at beholde flere af deres egne penge. Derfor vil vi også rulle netop den skattestigning fra vækstplanen, som Jesper Petersen og regeringen gav netop politibetjenten, sosu-assistenten og sekretæren, tilbage igen. De skal også belønnes og ikke straffes,« lyder det fra Mercado.

Mens Jesper Petersen opfatter det konservative udspil som stærkt højreorienteret, synes Mai Mercado til gengæld, at hans retorik lyder som noget fra hans tidligere parti, SF.

»Jeg kan forstå, at SF’eren er dukket op i Jesper Petersen igen, og at han nu er ved at genoplive millionærskatten. Vi troede og håbede ellers, at Socialdemokraterne havde lagt den død, men den er måske på vej tilbage til den kommende valgkamp?«

I sit svar bemærker Finansministeriet, at knap 1.000 personer har en årsindkomst på fem mio. kr. eller derover.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.