Syge danskere med egen pension bliver trukket i ydelser
Brancheforening og Dansk Magisterforening kritiserer regler, der betyder, at syge borgere bliver trukket i deres ydelse, hvis de selv har haft en forsikring.
Mange sygemeldte danskere risikerer at miste de fleste af deres penge fra en offentlig ydelse, hvis de selv har forsikret sig mod sygdom og derfor får udbetalt en privat pension. Det skriver Avisen.dk.
Det skyldes, at flere efter et endt sygedagpengeforløb havner i et jobafklarings- eller ressourceforløb. Og i de forløb får de modregnet hver eneste krone af deres egen opsparing i forhold til den kommunale ydelse.
I Forsikring & Pension, der er en brancheorganisation for pensions- og forsikringsselskaber, finder man det dybt uhensigtsmæssigt, at syge mennesker bliver ramt af modregningsreglerne, forklarer brancheorganisationens underdirektør Anne Seiersen.
- De har gennem deres pensionsordninger forsøgt at tage et medansvar for deres forsørgelse, hvis de blev syge. Men de er jo næsten til grin for deres egne penge på grund af den her modregning, siger hun til Avisen.dk.
Formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen ryster på hovedet over pensionsreglerne.
- Det underminerer, at vi skal spare op. De modregningsregler er en bombe under hele pensionssystemet, hvor man sparer op. Hvis man så bliver modregnet, fjerner du i virkeligheden al grund til, at man skal spare op, siger hun til Avisen.dk.
Set fra borgernes synsvinkel er der et klart dilemma forbundet med, at de føler, at det er urimeligt, hvis de ikke får noget ud af deres forsikringer. Det forklarer professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, Torben M. Andersen.
- Men hvis man fik penge fra det offentlige uanset hvad, og så kom forsikringen oveni, kunne man komme i de situationer, hvor man faktisk samlet ville have mere, end hvis hændelsen ikke var indtruffet, pointerer han.
For omkring ti år siden var der eksempler på, at folk, der kom i fleksjob, pludselig fik en højere indkomst, end da de arbejdede fuldtid, forklarer Torben M. Andersen.
Han mener dog, at det ville være fornuftigt at undersøge, om modregningen kan ske på en anden måde, end den gør i dag.
Regeringspartiet Venstre har ikke ønsket at kommentere reglerne om modregning.
Ritzau