Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Et håbefuldt skridt mod mere personaliseret kræftbehandling

Et dansk firma har udviklet en test, der stræber efter at afsløre, hvilken behandling, der virker bedst for hver enkelt kræftpatient. Det kan være et skridt mod mere skræddersyet kræftbehandling.

Artiklen er leveret af

INTERVIEW | Emil Foget

Når man på nuværende tidspunkt skal bekæmpe kræft, angriber man det med et væld af stoffer, der forhåbentligvis kan bringe det i bero eller udslette kræften.

Men det betyder også, at kræftpatienterne skal igennem flere hårde behandlinger med bivirkninger, der muligvis ikke virker på den specifikke kræft.

De hårde kræftlægemidler håber det danske firma 2cureX at kunne spare patienterne for med deres nye test. Testen tager kræftceller ud af patienten og så kan lægerne afprøve lægemidlerne på cellerne uden, det har bivirkninger for patienten.

Lige nu bruges testen på forskningsbasis hos Universitetshospitalet Vejle. Her har ledende overlæge Lars Henrik Jensen haft 90 uhelbredelige cancerpatienter gennem forsøget, og selvom det er lovende, understreger han også, at det stadig er på forskningsniveau og ikke en mirakelkur.

»Vi har taget prøver fra patienternes lever og ved hjælp af testen udsat cancercellerne for en masse stoffer. Ved at bruge et panel af stoffer, har det i de fleste tilfælde lykkedes at komme med et forslag til, hvad man kan behandle patienten med,« siger Lars Henrik Jensen og tilføjer:

»Ved de patienter, der modtog behandlingen, har vi set, at der var ro i sygdommen i længere tid end forventet uden behandling. Det er lidt optimistisk. Eftersom patienternes kræftsygdom var udbredt og uhelbredelig, var alternativet ingen behandling.«

Næste skridt er, at man rykker forsøget længere frem i patienternes kræftforløb, hvor de ikke har været udsat for en masse kemoterapi. Det vil starte henover sommeren og efteråret.

»En kræftsygdom, der har modtaget flere former for terapi bliver modstandsdygtige. Så sandsynligheden for at behandlingen kan have effekt, når man har fået så mange behandlinger er meget, meget lille,« siger den ledende overlæge.

Designet og skræddersyet behandling

I første omgang håber Lars Henrik Jensen, at testen kan hjælpe patienter, hvor kræften har spredt sig.

»Måske har canceren spredt sig til leveren og sidder et sted, hvor det ikke kan opereres. Hvis man kan give noget medicinsk behandling, der kan få det til at skrumpe, kan der i nogle tilfælde blive mulighed for operation, så patienten kan blive kræftfri,« siger han.

I disse år snakker man meget om personlig medicin og målrettet behandling af kræfttyper. Her er det overlægens håb, at 2cureX’ test kan bidrage til at kigge på den enkelte persons kræfttype og designe behandlingen.

Det samme håb går Jesús García-Foncillas López med. Han er læge og direktør for onkologi-afdelingen på det spanske hospital University Hospital Fundación Jimenez Diaz.

»Testen fra 2cureX kan hjælpe til at identificere flere cancerpatienters cancer og være behjælpelig i at tage beslutninger om, hvilken slags terapi man skal tilbyde den enkelte patient,« siger Jesús García-Foncillas López og tilføjer:

Vi skal vælge den bedste terapi i stedet for at afprøve mange muligheder, der kan gøre canceren mere modstandsdygtig. Når man ser på fremtiden for kræftbehandling, vil testen være meget nyttig og give vigtig information for bedre beslutningstagning. Vores første oplevelser er meget lovende

Jesús García-Foncillas López

»Vi skal vælge den bedste terapi i stedet for at afprøve mange muligheder, der kan gøre canceren mere modstandsdygtig. Når man ser på fremtiden for kræftbehandling, vil testen være meget nyttig og give vigtig information for bedre beslutningstagning. Vores første oplevelser er meget lovende.«

Ikke en ny idé

2cureX’s test er ikke en ny idé. At tage kræftceller og dyrke dem i laboratoriet og hælde kemo på har man prøvet i årtier uden gennembrud. Derfor er Lars Henrik Jensen som udgangspunkt også skeptisk. Men de seneste års teknologiske fremskridt gør ham mere optimistisk.

»Det nye, og grunden til at det er interessant, er, at måderne til at dyrke kræftcellerne på har udviklet sig, så de i højere grad ligner forholdene i patientens krop,« siger han.

Han håber at kunne spare patienten for unødvendige kræftlægemidler og de nogle gange ganske alvorlige bivirkninger.

»Vi håber, at kunne frasortere de stoffer, der ikke har effekt for patienten og dermed spare dem for nogle måneders behandling. Det er en måde at skåne patienten.«

Hans umiddelbare oplevelser med testen er, at patienterne forstår, at man har undersøgt deres kræftceller og har et bud på, hvad der kan virke. Det gør det mere håndgribeligt, giver mening for patienterne og gør dem måske tryggere.