Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sådan løfter du din virksomhed til næste væksttrin

Det kører for dig. Din virksomhed har overskud, og du kan leve af den. Men du kommer heller ikke meget videre. Få to eksperters råd til, hvordan du kommer op i næste gear uden at satse hele butikken.

For mange ejerledere er vækst en stor beslutning, og vil man øge sin chance for succes, må man være klar til at forlade maskinrummet og i stedet gå fuldt ind i lederrollen. Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Vækstvirksomheder er afgørende for Danmarks fremtid. Virksomheder i vækst skaber nye arbejdspladser, styrker innovationen og bidrager i det hele taget positivt til samfundsøkonomien. Men som virksomhedsejer findes der ikke en manual, som fortæller, hvornår det er det rette tidspunkt at tage virksomheden til det næste væksttrin.

”For de fleste er det et enormt spring at gå fra at være en lille virksomhed, hvor driften er fuldt ud afhængig af og synonym med ejeren, til at være en mellemstor virksomhed med fagansvarlige mellemledere. Derfor er det vigtigt, at man er omgivet af kompetente rådgivere, som kan hjælpe en med at tage springet på den bedste og sikreste måde,” siger Bo Jakobsen, erhvervscenterdirektør i Arbejdernes Landsbank.

Ud over bank, revisor, advokat og bestyrelse kan virksomheder benytte sig af eksterne rådgivere. En af disse er Nils Henrik Wegener, som sammen med forskere, virksomheder og ledere har udviklet den strategiske samarbejdsmodel 360° Sprint, som hjælper virksomheder med at udvikle stærkere og mere agile forretningsmodeller.

”Man kan ikke planlægge vækst, men man kan styre hen imod den, og det kræver, at man som ejerleder har appetit, evner og vilje til vækst,” siger Nils Henrik Wegener.

Hvor kommer væksten fra?

Ifølge ham kan muligheden for vækst enten komme udefra eller indefra.

Udefra kan det f.eks. være som følge af den økonomiske konjunktur, en efterspørgsel i branchen eller ændret lovgivning. Den nye persondataforordning åbnede f.eks. vækstmuligheder for mange IT- og sikkerhedsleverandører.

Vækstpotentialet kan også komme indefra, hvis ejeren eller virksomheden er ambitiøse og har en god idé, som kan skabe et behov og en efterspørgsel. F.eks. blev Danmarks hidtil største app-succes, motionsappen Endomondo, stiftet i 2007 – samtidig med, at finanskrisen for alvor ramte.

”Når man har identificeret vækstmuligheden, er der tre afgørende områder, som skal være på plads og klar, hvis man vil øge sin chance for at vækste med succes. Det er ledelsesrummet, forretningsmodellen og omgivelserne,” påpeger Nils Henrik Wegener.

Det rette team i ledelsesrummet

Det er ejeren, lederen, ledelsesteamet og bestyrelsens opgave at orkestrere virksomheden, og derfor afhænger vækstpotentialet i høj grad af disse personers vilje og evner til vækst.

”Manglende vilje til vækst er en af de største hæmninger for dansk erhvervsliv,” siger Nils Henrik Wegener og henviser til et studie fra Aarhus Universitet, der viser, at drivkraften for de fleste ejerledere er frihedstrang og kontrol. Men vil man vækste med succes, må man være klar til at forlade maskinrummet og i stedet sætte sig godt til rette i cockpittet sammen med resten af ledelsen.

”Det er her, det vigtige forarbejde skal laves. Gode resultater kommer af gode beslutninger, som bygger på et godt beslutningsgrundlag. Det er derfor vigtigt, at ejer og ledelse sikrer, at de har overblik, indsigt og forståelse for virksomhedens forretningsmodel, deres team, markedet og konkurrencen, inden de kaster sig ud i en skalering,” siger Nils Henrik Wegener.

Samtidig er det vigtigt, at ledelsen er sammensat af personprofiler med forskellige kompetencer, som supplerer hinanden – og at der er sat et godt eksternt hold omkring virksomheden.  

”Igen må man ikke glemme, at der kan være værdifuld sparring at hente hos sin bank, revisor, advokat, sit advisory board og øvrige erhvervsnetværk,” supplerer Bo Jakobsen.

Er din forretningsmodel klar til vækst?

Inden man tager sit vækstspring, er det vigtigt at gøre sig klart, om ens forretningsmodel understøtter skalering. Det er vigtigt at sikre, at væksten omsættes til øget lønsomhed, påpeger Nils Henrik Wegener.

”Man skal være klar over, at de problemer, der er i en lille virksomhed, bliver ganget op, når man skalerer, og man må derfor være parat til at håndtere øget kompleksitet. Hvis alle medarbejdere i forvejen løber stærkt, og man har svært ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, må man tænke i nye baner, f.eks. åbne forretningsmodellen op for samarbejdspartnere og adoptere mulighederne i eksempelvis digitalisering og automatisering,” siger han.

Rent økonomisk stiller det også krav til likviditeten at vækste. Det kan f.eks. være, at man har udgifter til større lokaler, flere ansatte og indkøb af materialer i lang tid, før betalingen fra kunder tikker ind på ens konto. Tilstrækkeligt med likviditet er en nøgleressource, som aldrig må undervurderes i vækstfaser.

”Derfor er det også vigtigt, at man skaber sig et overblik over, hvilke omkostninger, pengebindinger og investeringer, væksten kræver,” lyder det fra Bo Jakobsen.

Tag temperaturen på omgivelserne

Den tredje vigtige faktor, der skal være styr på, inden man lægger an til vækst, er omgivelserne. Hvilke muligheder, begrænsninger og risici er der? Hvordan ser markedet ud? Hvilke tendenser gør sig gældende? Hvordan er konjunkturen? Hvor skarp er konkurrencen?

”Indsigt, forståelse og timing har stor betydning, og vil man ramme det rigtige tidspunkt, er det en god idé at arbejde kontinuerligt og aktivt med sine muligheder, forretningsplan og sine budgetter i tæt dialog med virksomhedens netværk af rådgivere,” siger Bo Jakobsen.

Et fornuftigt sammensat ledelsesteam og rådgivningsnetværk kombineret med et mindset omkring validering og test af ens produkt og serviceydelser samt hele forretningsmodellen er en essentiel grundforudsætningen for at få succes med næste væksttrin.

”Man kan ikke drive virksomhed på samme måde i dag, som man gjorde for 10-30 år siden, og hvis man ikke gør sit forarbejde ordentligt, kan det være risikabelt. En lille virksomhed, der har ernæret ejeren og hans familie i mange år, kan blive vendt til en krisevirksomhed, hvis væksten gribes forkert an. Med det rette mindset og team omkring sig, får man en indbygget validering, som mindsker ens risiko. Validering i form af hurtige test af fx idéer, produkter, nye kunder og samarbejdspartnere, inden der trykkes på den store investeringsknap, er måske den bedste investering, man kan gøre sig, hvis man vil sikre sig lønsom vækst,” fastslår Nils Henrik Wegener.

Find flere gode råd på al-bank.dk og 360sprint.dk

Denne artikel er sponsoreret af Arbejdernes Landsbank

Hos Arbejdernes Landsbank Erhverv er den personlige relation mellem virksomhed og rådgiver fundamentet for den ansvarlige rådgivning. Vi er en erhvervsbank for mindre og mellemstore virksomheder, og vi vil gerne være med til at sikre din virksomheds fremtid, hvad enten det drejer sig om finansiel rådgivning, ændring af målsætninger eller forretningsmæssig sparring. Læs mere her