Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Skal du købe eller lease?

En god finansieringsplan giver din virksomhed overblik over aktiver og åbner for fremtidige vækstmuligheder

Med en finansieringsplan kan virksomheder sikre, at de økonomiske ressourcer udnyttes optimalt, og planen kan samtidig åbne virksomhedens øjne for nye muligheder for vækst og udvikling.
Artiklen er leveret af

Husleje, lønninger, maskiner og biler. Der er masser af udgifter at holde styr på, når man driver virksomhed. Måske lander man en ny kontrakt, der kræver ekstra mandskab og nye investeringer i maskinparken. Måske er virksomhedens it-systemer utidssvarende og har behov for opdatering eller fornyelse. Måske er der kommet ny teknologi på markedet, som kan effektivisere virksomhedens produktion og få tallet på bundlinjen til at vokse.

Fælles for disse scenarier er, at de kræver investeringer fra virksomhedens side. Men med en veludført finansieringsplan får virksomheden et overblik over sine muligheder, forventninger og behov.

”Som ejer og leder er det godt at gøre sig klart, hvordan man ønsker, at virksomheden skal udvikle sig, og at overveje, hvilket grej, eksempelvis maskiner og biler, det kræver. Man bør også overveje levealderen på sine aktiver, så man ikke lige pludselig står med en nedslidt maskinpark, der ikke er taget højde for,” siger Lars Møller, Arbejdernes Landsbanks erhvervscenterdirektør i Aarhus og Midtjylland.

Plan med plads til ændringer

En af de virksomheder, der hvert år udarbejder en finansieringsplan, er Scaffco Stilladsmontage, som udlejer og sælger stilladser.

”Det gode ved vores bank er, at de ved, at der sjældent går mange måneder, før vi laver finansieringsplanen om igen – og det er de med på,” siger direktør Mads Bekhøj med et smil.

”Når vi sælger engros til andre stilladsforretninger, foregår det ofte ved, at vi får tilbudt et stort parti brugt stillads et sted i Europa. Vi ved aldrig, hvornår der kommer et godt tilbud, så det er vigtigt for os at have en bank, der er fleksibel og kan rykke hurtigt. Jeg bliver ofte ringet op af andre banker, der vil tilbyde os en minimalt lavere rente, men for os kan det langt bedre betale sig, at vi kan slå til, når der er en god forretning,” forklarer han.

Mads Bekhøj er ikke i tvivl om, at den tætte dialog med banken har haft positiv betydning for Scaffco’s vækst og udvikling.

”Banken kender os og vores måde at arbejde på. Vi mødes faktisk med banken næsten hvert kvartal, og de bruger meget tid på at sætte sig ind i vores forretning,” siger han og kommer med et helt konkret eksempel på samarbejdet.

”Da finanskrisen ramte, gik bunden helt ud af Spanien, og det betød, at vi kunne gøre nogle rigtig gode opkøb til omkring en femtedel af normalprisen. Men vi vidste jo også, at der godt kunne gå flere år, før vi fik dem solgt igen. Banken sagde ja, fordi de kender os og ved, at vi kender markedet.”

Planer, tanker og strategier

På de møder, hvor finansieringsplanen lægges, er det ofte både banken, virksomheden og dens revisor, der deltager.

”Vi kigger på, hvordan anlægsaktiverne ser ud og gennemgår virksomhedens materiel. Vi taler også om, hvilke planer der er på kort og langt sigt og ser på vækstmuligheder. Som bank kunne vi godt vælge at fokusere alene på finansiering og investering, men vi vil gerne gå skridtet videre og have en gensidig sparring om virksomhedens planer, tanker og strategi. Jo mere vi er involveret, des nemmere får vi tingene på plads,” siger Lars Møller.

Selv om Scaffco ofte ændrer finansieringsplanen, giver det alligevel god mening at lægge en plan, mener direktør Mads Bekhøj:

”Det er rart for både os og banken at have et fælles udgangspunkt, og når vi har en finansieringsplan, ved banken også, hvilke budgetter der ligger til grund for, at vi har brug for at hæve kassekreditten i nogle måneder. Det handler jo om at kigge ind i krystalkuglen, og med en finansieringsplan giver vi banken de bedste muligheder for at se det samme, som vi ser.”

Køb eller leasing?

I arbejdet med finansieringsplanen bliver der taget højde for, hvornår det bedst kan betale sig at købe, og hvornår det er en bedre forretning at lease.

”Når en virksomhed køber, betales hele beløbet på én gang. Ved leasing betales beløbet i månedlige rater, og finansieringen bliver dermed forvandlet til en variabel udgift fordelt ud over hele brugsperioden. Det kan frigive likviditet til andre ting. Har virksomheden derimod overskydende kapital, kan det måske bedre betale sig at købe materiel. Alt det gennemgår vi i fællesskab,” fortæller Lars Møller.

En anden vigtig overvejelse i finansieringsplanen er, hvilket behov der er for at investere.

”Vi kigger på, hvornår virksomhedens nuværende aktiver skal udskiftes. Man kan nemt forelske sig i en ny maskine eller en ny model, som er smart, men som man egentlig ikke har behov for. Omvendt kan der være ny teknologi på markedet, som kan erstatte eller supplere den nuværende maskinpark – og måske endda åbne nye vækstmuligheder,” siger Lars Møller, som opfordrer virksomheder til at opdatere deres finansieringsplan mindst en gang om året.

Denne artikel er sponsoreret af Arbejdernes Landsbank

Hos Arbejdernes Landsbank Erhverv er den personlige relation mellem virksomhed og rådgiver fundamentet for den ansvarlige rådgivning. Vi er en erhvervsbank for mindre og mellemstore virksomheder, og vi vil gerne være med til at sikre din virksomheds fremtid, hvad enten det drejer sig om finansiel rådgivning, ændring af målsætninger eller forretningsmæssig sparring. Læs mere her