BioMedical Design
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Fremtidens sundhedsvæsen har brug for life-science start-ups

I sin iver efter at støtte life science-branchens eksportvækst, glemmer Regeringen at fokusere på udviklingen af fremtidens sundhedsvæsen, og de der skal drive den.

Det tager typisk seks-otte år fra den første observation af et problem på hospitalet, til løsningen er klar til at komme i brug. Her er et team BioMedical Design fellows i gang med produktudvikling på Aarhus Universitet. Foto: Jesper Blæsild.
Artiklen er leveret af

Dette er sponsoreret indhold fra BioMedical Design.

Den nye life-science-strategi kommer i høj grad den etablerede branche til gode, og mangler fokus på at fremme innovation og nye start-up-virksomheder, der udvikler sundhedsteknologi til fremtidens sundhedsvæsen.

Det mener Sys Zoffmann Glud, der er adm. direktør for BioMedical Design Novo Nordisk Foundation Fellowship Programme. Hun er initiativtager til en efteruddannelse, der opkvalificerer mennesker fra faglige baggrunde som læger, ingeniører, industrielle designere, IT- og forretningsudviklere til at opfinde nye sundhedsteknologiske løsninger til konkrete behov på hospitalerne - og siden kommercialisere dem ved at etablere virksomhed. De såkaldte life-science start-ups.

Sys Zoffmann Glud arbejder i krydsfeltet mellem forskning, erhvervsliv og innovation, og hendes uddannelse er støttet af uafhængige midler fra Novo Nordisk Fonden.

»Min ambition er at få tændt en ild hos den særlige gruppe, som gerne vil udvikle nye løsninger og bidrage til at gøre Danmark til frontløber i håndtering af den massive sundhedsmæssige udfordring, som verden står i allerede nu. Vi skal kunne håndtere den helt konkrete udfordring, at vi bliver langt flere mennesker med behov for behandling og pleje, end der er arbejdsdygtige hænder til at håndtere.«

Hvorfor er start-ups så vigtige?

»Jeg tror, at alle der beskæftiger sig med life-science, sundhed og entreprenørskab i almindelighed vil anerkende, at det er start-ups, der er udgangspunkt for innovation. De lægger fundamentet for de produkter, som Danmark skal sælge, og de løsninger vores sundhedsvæsen skal anvende om 15-20 år. Så hvis vi sylter kapacitetsopbygningen, mens resten af verden investerer i netop dét, så taber vi. Og de, der ubetinget taber mest, er patienterne og sundhedssektoren, der fremover skal levere bedre diagnostik, bedre behandling og langt bedre forebyggelse uden at udgifterne eksploderer.«

Hvad betyder farma, biotek, medico og sundhedsteknologi?
  • Farma er betegnelsen for den branche, der udvikler og producerer medicin.
  • Biotek dækker over lægemidler og andet teknologi baseret på biologisk materiale eller processer. Corona-vacciner er et eksempel på bioteknologi.
  • Sundhedsteknologi dækker bredt set over medicinsk udstyr som fx blodtryksmålere, MR-scannere, røntgenudstyr, injektionspen og det nyere Healthtech som er løsninger, hvor der indgår en digital komponent som sundheds-app’s, digitale sundhedsjournaler og videokonsultation-løsninger.

Hvad er det startups har brug for?

»De har grundlæggende brug for let adgang til at kunne udvikle og teste løsninger sammen med universiteterne og med sundhedsvæsenet. Dernæst har de brug for risikovillig startkapital, som er tilgængelig på en måde, hvor de ikke bliver sammenlignet med biotek og farma, der har helt anderledes attraktive investeringsprofiler. På det punkt savner jeg virkelig, at erfarne folk fra medico-branchen og de etablerede virksomheder vil engagere sig i at fremme vækstlaget både praktisk og politisk. Politisk især, fordi stort set alle venture fonde i Danmark har droppet at investere i medico-produkter.«

Er det ikke meget naturligt, at man helst investerer i dét, der giver det største afkast?

»Jo, men vi har brug for meget andet end lægemidler. Vi behøver teknologi og udstyr i stort set alle led af sygdomsforebyggelse, diagnostik og behandling. Derfor er det også en udfordring for lægemiddelvirksomhederne, hvis de ikke kan komme på markedet med deres nye produkter, fordi der ikke findes det rette diagnostiske udstyr til at finde de patienter, der har gavn af en ny type medicin. Så den bider sig selv i halen, hvis man ikke investerer i begge dele«.

Hvad mener du, er den rigtige løsning?

»Det er mit håb at der både fra politisk hold og branchen selv får et større fokus på at hjælpe og nære hele det vækstlag af nye start-ups, der skal være med til at skabe både fremtidens innovation til et sundhedsvæsen, der virkelig får brug for at løse nogle udfordringer omkring en voksende patientskare. Start-ups er en vital del af udviklingen. Uden dem bliver vores muligheder for at få hurtig tilgang til bedre behandling forringet«.