Annoncering
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

13 gode råd: Sådan kører du sikkert gennem vinteren

Ændrer du kørevaner fra sommer til vinter? Islag, sne og sjap, gør det farligere at køre bil om vinteren, men ved at huske en række tips, kan du gøre din vinterkørsel mere sikker – både for dig selv og dine medtrafikanter.

Vintervejret gør det farligere at køre, men nogle enkle tips kan minimere risikoen for uheld. Foto: Istock
Artiklen er leveret af

Det burde være indlysende, at vi skal køre langt mere forsigtigt om vinteren, men i en travl hverdag kan man måske have en tendens til at træde lige lidt hårdere på speederen for at komme hurtigere til og fra arbejde. Statistikkerne fortæller, at der er plads til forbedringer i danskernes vinterkørsel. Tal fra vejdirektoratet viser, at der er flere uheld blandt personbiler i november og december, og undersøgelsen peger på, at vejret er blandt de afgørende faktorer.

Du kan dog minimere risikoen for bilulykker og komme langt mere sikkert gennem vintertrafikken ved følge en række huskeregler. Michael Nielsen, der er administrerende direktør ved Storkøbenhavns Køretekniske Anlæg A/S, giver dig her 13 tips til at køre sikkert gennem vinteren.

1. Hvis det er meget glat, eller der er meget sne eller sjap, så skal du grundlæggende stille dig selv spørgsmålet: Er det nødvendigt for mig at køre ud i dag, eller kan jeg vente til vejen er ryddet?

2. Hvis du har til hensigt at benytte din bil i vinterhalvåret, bør du i god tid checke dine dæk, så du kører med vinterdæk på alle fire hjul. Et vinterdæk skal være mærket med ”M+S” (mud and snow).

3. Check, at du mindst har den lovbefalede mønsterdybde på 1,6 mm og helst 3 mm eller mere. Er dækkene mere end 6-10 år gamle, bør du overveje at skifte dem, da egenskaberne forringes med årene.

4. Tjek dit dæktryk, før vintersæsonen sætter ind. For at dine dæk skal have den maksimale ydeevne, skal dæktrykket være i orden.

5. Lyt til trafikmeldinger, og kør hjemmefra i god tid, så du ikke stresser over at komme for sent.

6. Sørg for, at dine ruder og spejle er afiset, så du har godt udsyn, og at sne ikke dækker for dine lygter.

7. Tænk over, om du har den rigtige lygteføring, og om dine baglygter er tændte.

8. Sørg for, at udstødningsrøret ikke er tilstoppet med sne, is eller mudder. Et blokeret udstødningsrør kan forårsage, at kulilte lækker ind i kabinen, mens motoren kører.

9. Hold ekstra afstand. Bremselængden i glat føre vil oftest blive fordoblet – naturligvis afhængig af din hastighed. Et godt tip er at holde en afstand på 5-6 sekunder. Så er du sikker på en sikker bremselængde.

Honda Sensing: Større følelse af sikkerhed
Honda SENSING er en pakke med avancerede funktioner, der er designet til at gøre kørslen mere sikker for dig og dine passagerer. Pakken indeholder bl.a. et kollisionsbegrænsende bremsesystem: Hvis der er risiko for en kollision med et køretøj eller en fodgænger, advarer denne funktion dig om faren og nedsætter bilens hastighed og er dermed med til at minimere effekten af et sammenstød.

Læs mere om Honda Civics sikkerhedsfunktioner her: https://www.honda.dk/cars/new/civic-4-door/performance.html

10. Skal du køre i udlandet, så check regler for brug af vinterdæk, pigdæk og snekæder i de pågældende lande.

11. Kend dine bremser, så du er 100 procent sikker på, hvordan din bil reagerer i en nødsituation. Der er f.eks. forskel på ABS-bremser og ESC – elektronisk stabilitets system, der hjælper med at rette bilen op, hvis den skrider ud.

12. Forsøg at holde en fart, og time din kørsel. så du ikke behøver at gøre fuldt stop – f.eks. ved trafiklys. Der er stor forskel på, om du skal starte bilen igen fra at holde stille til at være i helt lav fart.

13. Undgå at accelerere op ad bakke, hvis vejen er dækket af sne. Det kan få dine dæk til at spinne i sneen, så du sidder fast.
 

5 ting du skal vide om vinterdæk

Kører du med sommerdæk i vinterføre, giver det et meget dårligere vejgreb og dermed en markant længere bremselængde, der kan være livsfarlig i særlige situationer.

· Smalle vinterdæk er bedre til snekørsel, da de er bedre til at grave sig ned i sneen end brede dæk.

· Gummiet på vinterdæk er blødere end på sommerdæk, så de bliver hurtigere slidt ned, hvis du kører på dem om sommeren.

· Helårsdæk kan være en god løsning til en mild vinter. Men falder der rigtig meget sne, bør du foretrække et rigtig vinterdæk.

· Alle vinterdæk er ikke lige gode. Hold dig som tommelfingerregel til dækmærker, du kender. Vælger du et ukendt mærke, er du ikke sikker på at få den nyeste teknologi.

Advertisement