Grøn æstetik i køkkenet

Svane Køkkenet lancerer et nyt køkken, INFINITY, hvor design og genanvendelighed vægtes lige højt. Det har taget to år at finde frem til et materiale, der levede op til virksomhedens krav, og overraskende nok viste det sig, at de spånplader, som allerede indgår i produktionen, var det bedste valg. Udfordringen var at gøre spånpladerne lækre, for forbrugerne vægter stadig æstetik højt.

Artiklens øverste billede

Sig ordet spånplader, og mange vil tænke på et billigt produkt lavet af affaldstræ, som normalt er gemt godt væk bag fronter og møbelstoffer.

Svane Køkkenet har nu hevet spånpladerne frem fra skammekrogen og ladet materialet spille hovedrollen i det nye Køkkenet, INFINITY, som er firmaets bud på et køkken, hvor alle aspekter af produktets livscyklus er gennemtænkt. Navnet er valgt, da alle elementer i køkkenet skal kunne genanvendes og i princippet leve for evigt.

”Det er ikke nyt for os at tænke på klima, miljø og ikke mindst holdbarhed, for som producent har vi en forpligtelse til at tænke på miljøet, hvorimod kunderne har et valg. Vores kunder er interesserede i at få den bedste løsning til deres hjem – en løsning der holder i mange år og som skaber glæde. Det er også en måde at tænke bæredygtighed på,” siger Cecilia Winther, der er kædedirektør i Svane Køkkenet.

Køkkenproducenten stod overfor en udfordring. Hvordan gør man et udskældt materiale som spånplader til et lækkert køkken uden at gå på kompromis med æstetik og ønsket om at lave et så bæredygtigt produkt som muligt? For forbrugerne er det nemlig ikke nok, at et produkt kun tager hensyn til klimaet og genanvendelse.

”Det er vigtigt, at æstetikken følger med, når man laver et bæredygtigt produkt, for forbrugerne vælger stadig ud fra de æstetiske og emotionelle parametre. Det vejer tungere end, om et produkt er bæredygtigt, for det er ofte for komplekst for forbrugerne at gennemskue,”

Anja Bisgaard Gaede, lifestyle-developer samt indehaver af Spott Trends & Business, som rådgiver virksomheder om tendenser indenfor livsstil.

Danske spånplader

Svane Køkkenet ønskede at skabe et køkken, hvor der var tænkt på alle aspekter af køkkenets livscyklus. Svane Køkkenet bruger normalt spånplader til køkkenelementerne, men ville gerne finde et alternativ.

Virksomheden var omkring en lang række materialer såsom genbrugsplast, bioaffald, madaffald og tekstilaffald, der sammen med et bindemiddel og stabilisator bliver til et nyt kompositmateriale.
Desværre viste ingen af materialerne at være egnede til vores formål. Enten var de ikke holdbare nok eller for dyre. Man skulle tro, at det var billigere at anvende genbrugsprodukter, men det er faktisk det modsatte. Det er en dyr proces at indsamle og adskille materialerne til komponenter, der kan genanvendes. Vi fravalgte også genbrugsplast, da vi stadig ville have et genanvendelsesproblem, når køkkenet skal bortskaffes,” siger Rolf Birk, der chefdesigner hos Svane Køkkenet og skaberen af INFINITY.

Det viste sig, at løsningen hverken krævede ny teknologi eller store investeringer, for materialet var allerede i huset – nemlig danskproducerede spånplader. Spånplader består af savsmuld og savspåner, hvor 90 procent er genbrugstræ, og resten stammer fra udtyndingstræ. Alt træ i produktionen er fra FSC-certificeret skovdrift.

Kompositmaterialer er fremtiden

I stedet for at skjule spånpladerne har Svane Køkkenet valgt at lade det spraglede look i det kompositmateriale, som spånplader er, spille hovedrollen i designet.

”I industrien har vi tidligere ikke forholdt os til spånpladerne. Det har altid haft klang af noget billigt, som vi forsøgte at skjule. Nu har vi forsøgt at spille på det æstetiske i materialet og gøre strukturen i spånpladen lækker,” siger Rolf Birk.


Der er ikke to spånplader, der er ens, så hvert køkken får et individuelt look. Overfladen er vandbejdset i en grøn farve, som understøtter træets struktur og giver et mere transperant udseende.

Bejdsen er valset på og UV-behandlet, så drivmidlet i sprøjteteknikken undgås. Svane Køkkenet har ligeledes valgt et greb, der er skruet på, og nemt kan afmonteres igen, så elementerne kan genanvendes, når køkkenet skal bortskaffes.

”Vores største udfordring har været at holde produktet så ’rent’ som muligt, så elementerne kan adskilles i rene materialefraktioner og genanvendes. Hvis man limer et greb på, gør det elementet væsentlig vanskeligere at genanvende,” forklarer Rolf Birk.

Stort skib at vende

Bæredygtighed, genanvendelse og cirkulær økonomi har i de senere år fyldt meget i debatten og på Christiansborg. Mange danske virksomheder følger, som Svane Køkkenet, de politiske strømninger og arbejder på at gøre produktionen mere klimavenlig og produkterne mere genanvendelige og bæredygtige. Og det er klogt, siger trendforskeren.

”Fra EU’s side bliver der snart lovgivet på området, så danske virksomheder kan lige så godt implementere den bæredygtige tankegang nu. Det er et stort skib at vende, men de fremadsynede virksomheder er allerede gået i gang med at nytænke produktionen,” siger Anja Bisgaard Gaede.

For to år siden ansatte Svane Køkkenet en Sustainability Manager, som har gennemgået hele produktionen.

”Vi er nødt til at behandle de ressourcer, vi har til rådighed, bedst muligt for at sikre, at der også er ressourcer i fremtiden. Med vores nye Køkkenet tager vi et stort skridt ind i fremtiden med at forene fedt design med cirkulære materiale principper,” siger Cecilia Winther.

INFINITY er netop kommet på markedet, og Rolf Birk er overbevist, om det ikke bliver det sidste Køkken, der bliver lavet af kompositmaterialer.

”Kompositmaterialer er fremtiden. Om 10 år sælger vi flest køkkener af kompositmaterialer eller af et materiale, som ikke er opfundet endnu,” siger Rolf Birk.

Læs mere om INFINITY her: https://www.svane.com/koekken/infinity

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.