Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bæredygtighed i laboratoriet

Den danske virksomhed Holm & Halby, der leverer udstyr og services til Life Science-branchen, arbejder aktivt med at integrere bæredygtighed i virksomhedens mange forskellige områder. For eksempel er papir ved at blive udfaset, og teknikere kan i nær fremtid løse problemer for kunderne via avancerede kamera-briller.

Foto: PR
Artiklen er leveret af

Holm & Halby er et handels- og servicefirma, der har specialiseret sig i at levere forskellige produkter og services til Life Science-branchen. For eksempel sterile rum til at arbejde med personfarlige materialer; køle- og fryseløsninger, der blandt andet bruges til corona-vaccinerne, og instrumenter til biologisk analyse.

Virksomheden er en del af den børsnoterede svenske koncern AddLife, der består af omkring 50 mindre virksomheder. Koncernen har taget initiativ til at bæredygtighed skal højt på dagsordenen, og det har Holm & Halby taget hul på med udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål.

»Vi har udvalgt verdensmål, hvor vi mener, at vi kan have indflydelse. Det er blandt andet punkter som fair handel, ligestilling, diskrimination, arbejdsmiljø, transport og servicering af vores udstyr på en bæredygtig måde,« siger Morten Willemoes Dymer, der er administrerende direktør i Holm & Halby.

Forlænger udstyrets levetid

Holm & Halby har ud fra de valgte verdensmål lavet helt konkrete bæredygtige tiltag.

»Vi har for eksempel set på livscyklussen for vores frysere. Når en kunde anskaffer sig en fryser, skal det selvfølgelig være den sidste nye teknologi inden for køling, der bruger mindre strøm og består af miljøvenlige komponenter,« siger Morten Dymer.

En anden bæredygtig udvikling er, at virksomheden følger med tidens trend, der er, at virksomheder går fra at eje til at leje dyrt udstyr.

»Brugsret og deleøkonomi er meget oppe i tiden, så vi forsøger også i laboratoriebranchen at skabe en form for deleøkonomi. I stedet for at kunden investerer i en fryser og har den stående, indtil man skal bortskaffe den - med alt hvad det indebærer af belastning for miljøet - så har vi mulighed for at lease eller leje dem ud, så kunden køber sig til brugsretten,« siger han.

Kunden har kun fryseren, så længe der er behov for den og kan efterfølgende levere den tilbage igen, så en anden kunde kan få glæde af den.

»Fryseren behøver ikke blive skrottet, fordi den kan bruges flere gange, så på den måde forlænger vi levetiden så langt som muligt og skåner miljøet,« siger han.

Holm & Halby sørger desuden for et servicekoncept, der vedligeholder fryseren, så den holder, så lang tid som muligt.

»Når vi så når et punkt, hvor fryseren ikke kan mere, sikrer vi, at fryseren bliver bortskaffet på miljørigtig vis. Det vil sige, at vi tapper kølemidlerne af og gemmer dem, så de bliver destrueret rigtigt. Hvis det er miljøskadelige materialer, sørger vi for, at det bliver brændt ved meget høje temperaturer, og vi har dokumentation for, at vi bortskaffer det på en miljørigtig måde,« siger han.

Fremtiden er service via AR-briller

Holm & Halby sælger udstyr, men med over 10.000 servicekontrakter er servicering af udstyret en lige så stor forretning for virksomheden. I forhold til service er det en miljøbelastning, når teknikere skal køre ud til kunder og servicere udstyret, og det er et område, som Holm & Halby arbejder aktivt med at minimere.

Før i tiden ville teknikeren typisk køre ud til kunden, identificere problemet, køre hjem efter reservedele, køre ud igen og lave reparationen for så endelig at køre hjem igen. For at mindske køretiden vil Holm & Halby i nærmeste fremtid indføre et nyt koncept, hvor kunden får et sæt briller med ’augmented reality’-teknologi. Det vil sige, at der sidder et lille kamera i brillen, så teknikeren kan følge med i, hvad der sker hos kunden, og der er indbygget skærm og lyd i brillen, så kunden kan få input fra teknikeren direkte. Kunden kan for eksempel hive manualen frem i siden af synsfeltet, eller teknikeren kan pege på den skrue, der skal strammes.

»Kunden har som regel noget teknisk personale, der kommer ind til os, og får noget uddannelse i apparatet, så de kan yde ”førstehjælp”. Samtidig bliver de uddannet i brugen af brillen, så hvis der sker et nedbrud af apparatet, kan kundens tekniker tage brillen på, gå hen til apparatet, og så kan vores teknikere her i huset via brillerne diagnosticere, hvad der er galt, På en måde bliver kunden et sæt hænder for teknikeren,« siger Morten Dymer.

På den måde sparer man kørslen for det indledende besøg, og der er kun behov for, at teknikeren overhovedet sætter sig ud i bilen, hvis der er behov for reparation af udstyret.

Internt i Holm & Halby er der også sket flere bæredygtige tiltag. For eksempel er mapper og papir ved at blive helt udfaset, så det hele foregår elektronisk. Holm & Halby afholder årligt 30-40 seminarer, hvor kunder uddannes i brug af udstyret, og går man i efteråret over til at skrive på iPads og få sendt præsentationsmateriale direkte til sin e-mail for at undgå papirspild.