Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Byg et splinternyt familiebofællesskab

HusCompagniet
Artiklen er leveret af

Flere familier flytter sammen i nybyggede generationshuse med plads til både fællesskab og privatliv.

Hvis du bor sammen med dine svigerforældre eller kender nogle, der gør, så er det ikke så mærkeligt som for få år siden.

Flere familier vælger nemlig at flytte sammen på tværs af generationer* – ikke mindst i nybyggede huse, som bedre kan imødekomme de behov, der opstår, når forældre, børn og børnebørn skal bo under samme tag.

”For tre år siden havde vi stort set ikke forespørgsler på at bygge huse til flere generationer, men nu får vi flere og flere henvendelser. Familierne, vi møder, drømmer om at bygge deres eget hus og være flere generationer i det, fordi mange af dem ikke har kunne finde et eksisterende hus, hvor ønsker og behov kan gå op i en højere enhed,” fortæller Per Munck Kvisgaard, salgschef hos HusCompagniet, hvor han bl.a. rådgiver kunder, der ønsker at bygge et generationshus.

Tre familietyper

Det kan f.eks. være, at familien kun kan finde et eksisterende hus i flere planer, hvor børnenes leg på førstesalen giver støj for bedsteforældrene nedenunder. Eller at selve indretningen er upraktisk og ikke levner plads til privatliv.

”Huset skal ned i ét plan og indrettes på den rigtige måde, for når flere generationer flytter sammen, er det helt afgørende, at man også skal kunne lukke døren og være sig selv,” siger Per Munck Kvisgaard. Han møder som udgangspunkt tre typer familier, som er interesserede i et generationshus:

  • Par på 40-50 år, der har en ældre mor eller far på 70 eller 80, som de gerne vil drage omsorg for i stedet for, at den ældre evt. skal flytte i ældrebolig eller på plejehjem.
  • Par på 40-50 år, hvor deres børn er ved at etablere sig som familie, så tre generationer flytter sammen – her er ønsket ofte at være sammen på tværs af generationer og hjælpe hinanden i hverdagen.
  • Søskende, der får børn og flytter sammen med ægtefæller og børn i hver deres del af huset.

Fælles opholdszoner og private rum

Når man bygger et familiebofællesskab, er fokus både på privatliv og fællesskab, fortæller Nicolai Birk, der - som arkitekt hos HusCompagniet - har tegnet flere generationshuse.

”Derfor er det vigtigt at tænke i opholdszoner, hvor alle generationer kan mødes. Og i fordelingen af kvadratmeter, hvor familien med to børn ofte får flere kvadratmeter end bedsteforældrene, men hvor alle stadig har deres eget. Om huset skal være med vinkel, længe eller udhæng er ikke afgørende – det afgørende er at lave den indretning, der matcher det behov, som familien har,” siger han.

F.eks. kan huset tegnes som to separate lejligheder med et stort fællesareal i midten, hvor hele familien kan mødes – dvs. et hus med tre køkkener og tre badeværelser; et til hver familie og et fælles i midten. Og så med fælles indgang, fælles køkken og et stort funktionelt bryggers, hvor der er plads til at vaske tøj til alle.

Arkitektens råd, når I bygger et generationshus
Her får du arkitekt Nicolai Birks råd til, hvad I skal huske, når I bygger et generationshus:
  • Vaskemaskiner og tørretumblere i et fælles bryggers, så man deles om udgifterne hertil
  • Fælles indgang med masser af opbevaringsplads, så hver familie sparer kvadratmeter på en separat indgang
  • En bolig, der både tilgodeser fællesskab og privatliv – fx et fælles alrum i midten, hvor generationer kan mødes, men samtidig trække sig tilbage i deres egen enhed
  • Et stort fælles køkken kan give udfordringer, da vi mennesker har forskellige døgnrytmer – derfor praktisk med hver sit køkken, eller blot tekøkken, i den enkelte boligenhed
  • Fokus på bolig i 1-plan, således den ældre generation har god tilgængelighed samt ønsker børnefamilier sjældent at bo på 1. etage
  • Man bør evt. tænke mere handicapvenlige forhold ind til den ældre generation; det kan være øget gangbredde, øget bredde på indvendige døre etc., så boligen er så kørestolsvenlig som muligt
  • Da mange mennesker bor sammen skal der være fokus på gode opbevaringsmuligheder og albueplads – særligt i de fælles arealer såsom entré

”Det koster lidt ekstra at bygge på den måde, men til gengæld sparer man mange penge på f.eks. ejendomsskat og generel vedligeholdelse, når man bor to familier sammen. Desuden kan det også være, at man får brug for færre biler eller kan deles om haveredskaber og værktøj,” siger Per Munck Kvisgaard

.

Forventningsafstemning er afgørende

Han har gennem 18 år selv prøvet at bo i et generationshus og har særligt ét råd, når man overvejer at flytte sammen med sine forældre eller svigerforældre: Forventningsafstemning.

”Tag en kop kaffe eller et glas vin og snak åbent og ærligt om, hvad forventningerne er, så svigerforældrene ikke tror, at de skal sidde med svigersønnen i sofaen hver aften. Eller så forældrene ikke tror, at bedsteforældrene vil hente børn hver dag,” siger han og tilføjer:

”At snakke forventninger og aftaler godt igennem, inden man tager springet, minimerer konflikter senere hen. Og især skal man huske, at det skal være legalt at sige fra – for begge generationer.”

Når det er sagt, kan et familiefællesskab med tre generationer være en fantastisk gave for alle i familien: Man lærer hinanden bedre at kende og skaber tætte relationer aldersgrupperne imellem. Og derudover kan man hjælpe hinanden med praktiske ting i hverdagen. Bedsteforældrene kan fjerne stress og jag i deres børns hverdag ved at hjælpe med at hente og bringe børnebørnene, når de har tid. Og den unge generation kan ordne praktiske ting, som kan være uoverkommelige for de ældre. Det giver stor glæde og et helt særligt bånd.

* https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/befolkning-og-valg/husstande-familier-boern/husstande

Læs mere om HusCompagniet her