0

Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Hvordan får man præsenteret sit produkt? Er der økonomi til at betale alle regningerne? Og hvor meget skal man betale i moms?

Der er mange spørgsmål, man skal kunne besvare som iværksætter, og det kræver et væld af forskellige kompetencer.

Iværksætterundersøgelsen fra Dansk Iværksætter Forening oplister hvert år de udfordringer, der ifølge landets iværksættere er de største. Og der er ikke meget udskiftning på listen fra år til år. Blandt de største udfordringer finder man finansiering, skatte- og momsspørgsmål og kontakten til det offentlige.

Uanset om man er nybagt virksomhedsejer, eller om man har flere år på bagen, så er det mange af de samme spørgsmål, som der bliver bokset med derude i det kreative og initiativrige Danmark.

Med udgangspunkt i undersøgelsen og samtaler med flere iværksættere er her et bud på fem store udfordringer for virksomhedsejere og samtidig et godt bud på en løsning, som iværksætter og foredragsholder med speciale i iværksætteri, nytænkning og forandringsprocesser Jonathan Løw ser den.

Han er forfatter til flere bøger om iværksætteri (se www.jonathanloew.dk), hvor han netop behandler mange af de udfordringer, der er forbundet med at starte og drive virksomhed på egen hånd.

Hvordan kan man som iværksætter håndtere PR og markedsføring?

Jonathan Løw: I mine øjne er PR noget af det vigtigste for iværksættere. Det er en måde, hvorpå de kan opbygge tillid, troværdighed og skaffe nye kunder.

Som iværksætter: Tænk i læsere frem for journalister. Tag læsernes briller på, når du pitcher en idé til en journalist eller et medie. Ville du selv have lyst til at læse den historie, du nu skal sælge?

Medierne hader idéer og elsker substans. Nogle journalister får 50-100 historier ind om dagen, og langt de fleste handler om gode idéer, men medierne er på udkig efter iværksætteri. Det betyder ikke, at man skal vælte sig i kunder, men man må gerne have fået de første par stykker eller noget investering. Man skal forbi idéstadiet i forhold til selve historien: Enten skal man være super aktuel eller interessant, eller også skal man koble sig på en trend; Brexit, bæredygtighed, valget i USA, deleøkonomi, finanslov eller reformer. Skriv dig ind i en tendens eller sørg for, at du skiller dig ud.

Og endelig: Send aldrig pressemeddelelser ud. Det sender et signal om, at 20 andre medier også har modtaget historien. Journalister kan godt lide at være først eller have en historie solo. Skriv i stedet en historie til journalisten eller mediet. Maksimalt en halv side med den rette vinkel. Stil dig selv de dumme spørgsmål, og find det spændende, dét, du selv ville have lyst til at læse. Skriv en kort intro til journalisten, hvorfor du kontakter netop det medie, og sæt din historie direkte ind i mailen, så du gør det så let for dem som muligt.

Hvordan sikrer man finansiering?

Jonathan Løw: At hente finansiering handler ikke mindst om, at du har styr på din historie og business case. Ligesom man kan tabe en bank eller investor, så kan man også vinde dem på det første minut. Det kan give én den fordel, at investorerne nu slapper af, fordi de har forstået din vision og din forretningsidé. Herefter har du bedre tid til at uddybe virksomhedens potentiale, og frem for alt har du vundet deres opmærksomhed.

Underbyg altid dine kernebudskaber med konkrete eksempler og cases. Det er udmærket med budskaberne, men tilføj eksempler fra din daglige drift og virkelighed for at forklare investoren, hvornår netop dét budskab var væsentligt for dit pitch. At du ikke blot namedropper eller slynger om dig med visioner og excel-ark, der blot vokser med en gangefaktor, du har regnet dig frem til for, at forretningsmodellen holder på papiret.

Husk derudover at sætte dig ind i investorens virkelighed. Hvem har de investeret i tidligere? Hvad lægger de vægt på? Hvad er de konkrete personers (der repræsenterer investoren) baggrund og erfaringer inden for dit område? Husk at tage afsæt i dette når du fremfører dit pitch, så du tager højde for investorernes behov og ønsker.

Hvordan håndterer man bedst skatte- og momsspørgsmål?

Jonathan Løw: Som lønmodtager har man en fast indtægt, og den virksomhed du arbejder for, indberetter din løn til SKAT. Når du starter virksomhed, så ved SKAT ikke, hvor meget du tjener. Derfor skal du på din forskudsregistrering på SKATs hjemmeside indtaste, hvor mange penge du forventer at tjene i det indeværende år. SKAT vil så beregne din skat og sende dig indbetalingskort på beløbet. Når året er omme og du med sikkerhed ved, hvor meget du har tjent, vil du så få penge tilbage, hvis du har betalt for meget i skat eller få ’skattesmæk’, hvis du har været så dygtig, at du har tjent mere, end du forventede.

Her kan man tilføje, at det kan være givet godt ud at lade en revisor tage sig af talarbejdet, så man er fri til at håndtere andre dele af forretningen.

Hvordan får man gang i salget?

Jonathan Løw: Alt salg afhænger af to ting:

1. At du har en historie at fortælle. Det vil sige, hvad er det, du sælger, og hvordan gør det en forskel for dem, du vil sælge noget til?

2. At du har en pipeline. En ordre er et resultat af, at du har skabt et salg, så uden en pipeline ingen salg.

Uanset om man elsker eller hader at sælge, så er det en forudsætning for at skabe en virksomhed. Det at sælge er en forsikring imod dårligere tider.

Hvordan overvinder man mangel på arbejdskraft og sikrer den rette rekruttering?

Jonathan Løw: Det at rekruttere handler faktisk også om at sælge. Hvis din virksomhed har en stærk og autentisk historie, og hvis I vil noget mere end blot at tjene penge, så vil I tiltrække de mennesker, der tror på det, I tror på.

Derfor bør virksomheder være meget opmærksomme på, at de ikke blot har en strategi, men også en kultur.

Når man hører om gode arbejdspladser, så hører man aldrig om deres strategi eller deres omsætning. Så hører man om den kultur, der gør, at folk elsker at arbejde der. Og heldigvis hænger det sådan sammen, at hvis kulturen er god, så tiltrækker man talenter og arbejdskraft, og så slår det alt sammen positivt igennem på bundlinjen. Det vil sige, at profit er et resultat. Ikke et formål. Også når det gælder rekruttering.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt