0

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Superiværksætteren Morten Strunge står blandt andet bag telesucceserne Onfone og Plenti og bogtjenesten Mofibo. Det pudsige er, at han ingen længere uddannelse har. Til gengæld har han masser af gå-på-mod, og det har bragt ham langt. Det kan man læse meget mere om i den bog, som journalisten Jakob Skouboe i 2008 skrev om ham.

Hvis man som iværksætter savner inspiration, kan man også kaste sig over bestselleren ’Effectual Entrepreneurship’ eller måske Lars Tvede og Mads Faurholts erfaringsbog om deres mange virksomhedsopstarter.

I det hele taget findes der efterhånden et hav af både udenlandske og danske bøger, som iværksættere med fordel kan læse, hvis de gerne vil lære mere om, hvordan de bedst muligt forvalter en iværksætterdrøm. Eller hvis de gerne vil inspireres.

Bøgernes temaer er mangeartede, og man kan helt sikkert finde nogle, som passer til lige præcis det, man søger efter.

Men hvordan navigerer man rundt i de mange muligheder? Hvad skal en god erhvervsbog om iværksætteri bestå af? Og hvordan finder man den bog, der passer til sin og virksomhedens behov?

Skal kunne forstås af alle

Mange tænker måske, at de klassiske teoribøger er vejen frem, hvis man vil søge mere end grundlæggende viden omkring iværksætteri, inden man kaster sig ud i det helt store projekt.

Men det er en forkert antagelse ifølge direktør for Copenhagen School of Entrepreneurship, Karina Rothoff Brix.

”Der er mange iværksættere, som ikke har akademisk baggrund. Der er ingen grund til at give sig i kast med tunge teorier og indviklede modeller, hvis der findes bøger, som forklarer det ganske let forståeligt. Og de findes derude,” siger Karina Rothoff Brix.

Hun understreger samtidig også, at det er vigtigt, at iværksætteren tænker sig om, inden man giver sig i kast med bøgerne.

”Det er vigtigt, når en iværksætter søger efter bøger, at de har for øje hvilken fase, de selv befinder sig i. Læsestoffet skal matche det stadie. Ellers kan man hurtigt drukne i meget læsestof, som på tidspunktet ikke er direkte relevant. Så havde det måske været bedre, hvis iværksætteren havde prioriteret sin tid anderledes,” siger Karina Rothoff Brix.

Mere end økonomi, forretning og idégenerering

Gode idéer og kapital er ganske vist væsentlige forudsætninger for at blive en succesfuld iværksætter. Det samme gælder evnen til at være kreativ og innovativ, og de aspekter findes der mange erhvervsbøger, som berører.

Men Ulla Bechsgaard, ledelsesrådgiver og mangeårig anmelder af ledelsesbøger i Jyllands-Posten, finder det derudover også vigtigt, at iværksætteren husker at passe på sig selv og lærer at være i stand til at bruge sin tid rigtigt. Derfor kan det ifølge hende også være givende for iværksætteren at søge læsestof andre steder end ved de klassiske erhvervsbøger.

Iværksætteri handler nemlig om meget mere end blot økonomi, forretning og idégenerering.

”Jeg anbefaler altid, at iværksættere også skal vide noget om hjernen og om sundhed. En iværksætter er selvfølgelig 100 procent optaget af sin virksomhed, men et godt liv er også at vælge at bruge tid på familie og venner,” siger Ulla Bechsgaard.

Hun påpeger vigtigheden af, at iværksætteren forstår, hvordan hjernen fungerer. Ikke kun af hensyn til iværksætteren selv, men også for at kunne sætte sig ind i, hvordan medarbejderne tænker og hvad, der motiverer dem. En stor del af det at være iværksætter handler nemlig om ledelse, hvis man spørger Ulla Bechsgaard.

Søg også gerne råd udenlands

Karina Rothoff Brix er enig med Ulla Bechsgaard angående vigtigheden i, at iværksætteren søger læsestof om, hvordan man bliver den gode leder.

Et succesfuldt iværksætteri skyldes i høj grad evnen til at lede andre mennesker godt og ikke kun om at finde den gode idé, og derfor kan det også være givende at finde bøger, som berører og undersøger kunsten at lede andre. Hun påpeger, at man med fordel kan se i nogle af de lidt ældre læringsbøger om generel ledelse, der stadig er vedkommende den dag i dag, hvis man er interesseret i at vide mere om emnet.

Hun håber samtidig også, at danske iværksættere husker på, at der findes uanede mængder af materiale fra udlandet, som også kan være givende at give sig i kast med. Danmark er ganske vist efterhånden kommet rigtig langt inden for iværksætteri, men andre nationer er stadig milevidt foran os. Derfor kan man med fordel overveje, om ikke der var en bog iblandt her, som gav mening.

Uddannelsesdirektøren 5 favoritbøger for iværksættere

’Effectual Entrepreneuership’
Stuart Read, Saras Sarawasvathy, Nick Dew og Robert Wittbank, 2016, Taylor & Francis Ltd.
Hvorfor: Bestselleren her er specielt god for dig, som endnu ikke har fået en idé, men den kan være nyttig for alle. I bogen kan du lære alt, hvad du har brug for, og der er flere praktiske øvelser undervejs, som ganske sikkert vil udfordre dig.

’Business Model Generation’
Alexander Ostewalder og Yves Pigneur, 2013.
Hvorfor: Bogen her er oplagt for dem, som er i gang med en idé. I håndbogen her får du en skabelon til, hvordan du laver din forretningsmodel, så den giver mening for din virksomhed. Den kan bruges af både små og mellemstore virksomheder.

’The Business Model Navigator’
Oliver Gassmann, Karolin Frankenberger og Michaela Csik, 2014.
Hvorfor: En stærk forretningsmodel er vejen frem, hvis du vil skabe en stærk virksomhed. Alligevel bruger mange de forkerte modeller – måske fordi de er bange for at prøve noget nyt. Bogen her giver dig 55 forretningsmodeller, og måske en af dem er den rette for dig.

’Onboarding: Flyvende fra start’
Christian Harpelund og Morten Højberg, 2016, Politikens Forlag.
Hvorfor: Bogen handler om, hvordan man via onboarding-programmer kan få sine nye medarbejdere hurtigt integreret i virksomheden. Det har dokumenteret effekt på bundlinjen.

’Meningsskabelse, organisering og ledelse’
James Høpner og Sverri Hammer, 2014, Samfundslitteratur.
Hvorfor: Bogen introducerer de store temaer, som Karl E. Weick - en af nyere tids store videnskabelige karakterer - har beskæftiget sig med. Temaerne handler om relationer mellem mennesker, men også hvordan vi organiserer os i forhold til at lave meningsskabelse og er gode ledere i en foranderlig verden.

Litteraturanmelderens 5 favoritbøger for iværksættere

’Iværksætter – hvad vi lærte af at starte 30 virksomheder’
Mads Faurholt og Lars Tvede, 2017, Gyldendal.
Hvorfor: I bogen giver de to danske og succesfulde iværksættere kloge og sjove råd videre til kommende iværksættere. En af bogens pointer er, at idéer sjældent er noget, man får, men noget man finder ved at lede efter dem og samle på indtryk og mønstre, som kan kombineres på nye måder. Med bogen kommer en guide til, hvordan du får nye idéer.

’Hjernesmart ledelse’
Anette Prehn, 2016, Peoples Press.
Hvorfor: Hjernesmart ledelse er for dig, som gerne vil forstå, hvordan din hjerne fungerer. Bogen indeholder værktøjer, som hjælper dig med at gøre din virksomhed ’hjernesmart’, så du kan bruge din – og dine medarbejderes – hjerne som medspiller. Du får samtidig også en indsigt i, hvordan du som leder kan sørge for at skabe et sundt arbejdsmiljø, som fremmer læring og trivsel.

’Morten Strunge’
Jakob Skouboe, 2018, Gyldendal Business.
Hvorfor: Biografien er en beretning om at turde satse alt og vinde stort. Morten Strunge har ingen uddannelse, men siden han var helt ung, har han haft et ukueligt gåpåmod, og gang på gang har han vist, at han har evnen til at se muligheder, hvor ingen andre kan. Nu lader han andre iværksættere drage nytte af sig i sit virke som business angel, og her i bogen giver han læseren sine bedste anbefalinger.

’Iværksættersamfundet’
Mads Váczy Kragh, Søren Berg Jørgensen & Christel Skousen Trane, 2015, Gyldendal Business.
Hvorfor: Bogen her giver et indblik i, hvordan iværksættersamfundet har udviklet sig, når det kommer til adgang til kapital. Danmark klarer sig godt sammenlignet med det øvrige Europa, og udenlandske fonde er interesserede i at opkøbe nye danske selskaber. Det er et godt tegn ifølge bogens tre forfattere.

’De 5 valg - vejen til ekstraordinær produktivitet’
Kory Kogan, Adam Merrild, Tony Mak, 2015, Peoples Press.
Hvorfor: Bogen er tænkt som en opfølgning til bestselleren ’Syv gode vaner’ af Stephen R. Covey. De fem beskrevne valg er tilpasset det enkelte land, som det udkommer i, og findes således i forskellige versioner verden over. Den giver inspiration til at bruge tid på det ekstraordinære, planlægning, læring og fornyelse og undlade at bruge tid på det ligegyldige.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt