Dansk Standard

Bæredygtigt byggeri: I Gladsaxe bliver nedrevet skole til nyt børnehus

En tredjedel af alt affald i Danmark kommer fra byggeriet, og der er behov for, at fremtidens byggeri bliver langt mere bæredygtigt. Miljømærker og standarder kan vise vejen, og i Gladsaxe Kommune er man lige nu i gang med at bygge verdens første cirkulære børnehus.

Artiklens øverste billede
Selvom tagspærrene har siddet i Gladsaxe Skole siden 1930’erne er de af så god kvalitet, at de kan genbruges i orangeriet i det nye børnehus. Lendager TCW og Lendager ARC er rådgiver og arkitekt på projektet.
Denne artikel er sponsoreret af

Som den første danske kommune har Gladsaxe besluttet, at alle nyopførte børneinstitutioner skal bære Svanemærket, som betyder, at der i både byggeproces, materialevalg og færdigt byggeri er fokus på bæredygtighed, miljø og godt indeklima. Desuden er energiforbruget i et svanemærket børnehus lavere end i en almindelig daginstitution. Men ambitionerne rækker længere, og kommunen er nu gået i gang med verdens første cirkulære børnehus. Netop nu er den gamle Gladsaxe Skole ved at blive revet ned, og en stor del af byggematerialerne herfra skal genbruges i byggeriet af børnehuset Svanen, der kommer til at ligge samme sted.

”Vi har gode erfaringer fra de to svanemærkede børneinstitutioner, der allerede er åbnet, og med verdensmålene skrevet ind i kommunens strategi – den såkaldte Gladsaxestrategi – har vi tradition for at tænke klimaet ind i nye projekter. Men det cirkulære byggeri kræver da helt nye måder at tænke på,”

Jan Rasmussen, der er arkitekt og teamleder i Gladsaxe Kommune. 

Nyt børnehus med gammel historie

Mere tid og større omtanke er noget af det, der er nødvendigt i den cirkulære nedrivning. Byggematerialerne bliver nemlig sorteret, for efter planen skal bl.a. mursten, teglsten, tagspær, stålplader fra facaden, cykelstativer, ribber og gulve fra gymnastiksalen genbruges i det nye børnehus.

”Det giver til gengæld det nye børnehus nogle uvurderlige gevinster, fordi det får sin helt egen fortælling lige fra starten. Forældre, som selv har gået på Gladsaxe Skole, vil eksempelvis kunne genkende uret fra skolegården i orangeriet, og kuplen fra skolens observatorium bliver et legehus på legepladsen,” siger Jan Rasmussen.

Men det kræver selvfølgelig, at der er lagt en plan før nedrivningen og tænkt over, hvilke materialer der kan indgå i bæredygtigt byggeri, og hvilke der ikke kan. Dette er for at sikre, at der kun bliver sendt ”sunde” materialer med videre i det nye byggeri.

Ny standard støtter cirkulært byggeri

Netop muligheden for at adskille et byggeri og genbruge eller genanvende byggedelene er centralt i den cirkulære omstilling. Den nye standard DS/ISO 20887:2020, Bæredygtighed ved byggeri og anlægsarbejder – Design med henblik på afmontering og tilpasning kan være med til at sikre, at man i højere grad designer byggeri, så det kan skilles ad igen.

”Alle aktører i byggebranchen har gavn af standarder og miljømærker – lige fra bygherrer, entreprenører og arkitekter til pensionskasser og andre investorer,”

Anne Hasløv, administrerende direktør i Dansk Standard, som Miljømærkning Danmark er en del af.

En stor del af den danske klimabelastning skyldes byggeri, og ca. en tredjedel af den danske affaldsmængde stammer fra byggebranchen. Derfor bør den cirkulære omstilling af byggeriet ske igennem ensartede krav.

Anne Hasløv er administrerende direktør i Dansk Standard, som Miljømærkning Danmark er en del af.

”Byggebranchen er enormt afhængige af hinanden, og derfor er det nødvendigt, at alle er med på den grønne vogn. Her spiller standarder en vigtig rolle, fordi de giver en fælles ramme for, hvordan man kan skabe et marked for eksempelvis genbrugsmaterialer. At være med til at fremme cirkulær økonomi, er også noget, der faktisk kan betale sig. Det, vi hører fra bygherrer og entreprenører, der arbejder med Svanemærket, er bl.a. at det medfører bedre kvalitet, færre fejl samt ressourcebesparelser og driftsbesparelser af bygningen i sidste ende,” forklarer Anne Hasløv.

Færre sygedage – større trivsel

Erfaringerne fra Gladsaxe Kommune viser, at der også er uventede gevinster at hente, når det bæredygtige byggeri står færdigt. I de svanemærkede institutioner, der er åbnet, er sygefraværet blandt personalet faldet, og den generelle trivsel i bygningerne er vokset.

”Det har egentlig ikke givet en masse ekstra krav at bygge svanemærket. Mange af de tanker og valg, der bliver gjort i forhold til fx indeklima og materialer, er de samme som tidligere. Men miljømærkningen sikrer, at arbejdet bliver systematiseret og efterfølgende kan dokumenteres. Desuden giver det god mening at bruge Svanemærket, fordi forældrene kender det fra deres egen hverdag,” forklarer Jan Rasmussen.

Faktisk kender hele 93 procent af danskerne Svanemærket, og 66 procent ser efter Svanemærket, når de vælger varer.

Motiverer byggebranchen

Der findes altså rigtig mange redskaber til at bygge bæredygtigt, som byggebranchen kan tage fat i.

Nedrivning kræver ekstra tid og omtanke, når byggematerialerne skal bruges igen. I Gladsaxe er G. Tscherning A/S hovedentreprenør på nedrivningen.

”Det er redskaber, som gør det nemmere at dokumentere de faktiske miljømæssige gevinster i byggeriet. Standarder og Svanemærket kan bruges, både når man køber og sælger byggevarer, opfører nybyggeri eller renoverer eksisterende bygninger. På den måde er man med til at sikre en hurtig og effektiv omstilling til et bæredygtigt og cirkulært byggeri,” siger Anne Hasløv, der forventer, at projekterne i Gladsaxe og andre bæredygtige byggerier vil sætte gang i udviklingen.

”Det er en motivationsfaktor for byggebranchen, når fx Gladsaxe Kommune melder ud, at alle nyopførte børnehuse i kommunen skal være svanemærkede, eller når Københavns Kommune i deres strategi for bæredygtigt byggeri melder ud, at alle kommunens nybyggerier til mere end 20 mio. kr. fremover enten skal certificeres med Svanemærket eller DGNB Guld – og at almene boliger samt kommunale og almene renoveringer til mere end 20 mio. kr. skal certificeres med Svanemærket, DGNB Sølv eller tilsvarende.”

Byggeriet af det cirkulære børnehus Svanen i Gladsaxe forventes at gå i gang i foråret 2021 og stå klar til indflytning i april 2022.

Facaderne i det nye børnehus får hver sit udtryk ved at genbruge forskellige materialer fra den gamle skole. Lendager TCW og Lendager ARC er rådgiver og arkitekt på projektet.

Vil du vide mere, så afholder Dansk Standard og Miljømærkning Danmark gratis online MorgenBriefing om bæredygtigt og cirkulært byggeri den 19. november. Se mere og tilmeld dig på ds.dk/morgenbriefing

Denne artikel er sponsoreret af Dansk Standard

Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation, der tilbyder kunder at få indflydelse på udviklingen af europæiske og internationale standarder. Dansk Standard rådgiver og underviser også med udgangspunkt i standarder og best practices. Læs mere om Dansk Standard her

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.