Dansk Standard

Ny standard tager et opgør med brug-og-smid-væk-kulturen

En ny europæisk standard om cirkulær design skal give virksomhederne en række konkrete værktøjer til at tænke cirkulært i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, da det er i alles interesse, at vi tager et opgør med brug-og-smid-væk-kulturen.

Artiklens øverste billede
Denne artikel er sponsoreret af

Vaskemaskinen går altid i stykker, når garantien er udløbet. 

Et opkald til en reparatør afslører, at det ikke kan betale sig at få maskinen fikset, hvis det overhovedet kan lade sig gøre at få reservedele. De fleste forbrugere sukker, køber en ny vaskemaskine og sender den gamle på genbrugsstationen. 

Det samme gælder, når kaffemaskinen, computeren eller mobiltelefonen går i stykker. Ifølge en forbrugerundersøgelse fra 2020 lavet i Region Hovedstaden er det netop køkkenudstyr, mobiltelefoner og computere, der ikke bliver repareret, fordi det i praksis ikke er muligt, eller er dyrere end at købe nyt. 

”Når man køber nyt, er det vigtigt at anskaffe ting, som kan repareres, men det er svært for den almindelige forbruger at gennemskue, om det er muligt. Ligesom det nærmest kræver en ph.d.-grad at finde ud af, hvor lang holdbarhed et produkt har,” siger

Vagn Jelsøe, chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk

Ifølge en undersøgelse af Ingeniørforeningen IDA forsøger kun 40 procent af danskerne at få repareret elektronik, der er gået i stykker, og dem, der forsøger, vil hurtigt opdage, at mange ting ikke er skabt til at blive skilt ad, ligesom det ikke er muligt at skaffe reservedele.

Nu skal en kommende europæisk standard for cirkulært design gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen som et led i den grønne omstilling. Når vi køber nyt i stedet for at reparere eller genbruge vores opvaskemaskine, elkoger eller fjernsyn, er det nemlig en rigtig dårlig løsning for både klima og miljø. 

”For mange produkter gælder det, at produktionen og bortanskaffelsen er en større miljøbelastning end selve brugen. Derfor er der brug for en cirkulær forretningsmodel, der gør op med brug- og-smid-væk-mentaliteten,” understreger Vagn Jelsøe. 

Forbrugerrådet efterlyser længere reklamationstid, bedre information om et produkts levetid, holdbarhed, reparerbarhed, skattefradrag for reparationsudgifter samt adgang til reservedele og opdateringer gennem hele produktets levetid. Og netop holdbarhed, reparerbarhed og muligheden for at udskifte reservedele er nogle af de aspekter, som den kommende europæiske standard adresserer. 

Tænk i cirkulært design

Dansk Standard står sammen med Holland i spidsen for udviklingen af den nye standard for cirkulært design, som er udarbejdet under EU’s ecodesign-direktiv. En lang række danske og europæiske virksomheder og andre aktører deltager i arbejdet, hvor alle med viden om cirkulært design kan bidrage. 

”Det er vigtigt, at vi får optimeret brugen af ressourcer, minimeret mængden af affald, fremtidssikret brugen af ressourcer og forlænget levetiden på vores produkter ved at opgradere, genbruge eller genanvende dem,” siger Jesper Jerlang. 

Han er Sustainability Manager hos Aasted ApS og en af de danskere, der deltager i udarbejdelsen af den nye standard sammen med Miljøstyrelsen, WindowMaster og Danfoss Drives. 

”At tænke den cirkulære model ind allerede i udviklingen og designet af produktet er vigtigt for virksomhederne. Derfor er det rigtig godt at få en standard, som hjælper virksomhederne med at komme hurtigere i mål,” siger Jesper Jerlang. 

Forlæng levetiden

Tidligere var udformningen og ydeevnen vigtig, når en virksomhed udviklede et nyt produkt. I dag skal producenten også forholde sig til, om et produkt kan repareres eller genanvendes, holdbarhed og bortskaffelse. 

”Tidligere lagde virksomheder ikke vægt på, om et produkt kunne repareres, genanvendes eller genbruges. Det er en ny tankegang, som skal implementeres,” siger Jesper Jerlang og påpeger, at der er svært at optimere på alle parametre. 

”Hvis man optimerer genanvendeligheden, bliver det måske på bekostning af holdbarheden. Derfor er det vigtigt, at man fra begyndelsen gennemtænker, hvilke cirkulære forretningsmodeller man vil forfølge, og hvordan kan man optimere designet i forhold til det. Den nye standard kan hjælpe virksomhederne med at foretage denne afvejning,” påpeger han. 

Den nye standard giver virksomhederne en lang række konkrete værktøjer, som går i detaljer med, hvordan man f.eks. giver sit produkt en bedre levetid. 

”Hvis en standard skal være brugbar, skal den bygge bro mellem forskning, viden og det helt praktiske i virksomheden. Det synes jeg, den nye standard gør.” 

Jesper Jerlang, Sustainability Manager hos Aasted ApS

Service er fremtiden

Aasted, der producerer produktløsninger til chokolade-, bageri- og konfektureindustrien, er begyndt at bruge elementer fra den nye standard. Virksomheden arbejder på at optimere levetiden på maskinerne ved at ændre designet, så det bliver nemmere at udskifte komponenter og øge fokus på servicedelen. Jesper Jerlang forventer, at standarden bliver et vigtigt redskab for virksomhedens produktudviklere. 

”Det bliver en god hjælp til systematisk at kunne optimere designet og vælge de rigtige løsninger,” siger han. 

Hvor hver maskine tidligere var et projekt i sig selv, er Aasted begyndt at fokusere på modulløsninger og standardiseringer af maskiner, da det er nemmere at servicere, reparere og optimere dem.

”Vi er lige gået i gang med næste trin, nemlig at finde ud af hvordan vi bedst optimerer designet, så mest muligt kan genanvendes, når produktet skrottes, og hvordan vi får givet den viden videre til vores kunder,” siger Sustainability Manageren.

Aasted har 20 servicemontører rundt omkring i verden til at servicere deres produkter. 

”Vi vil gerne hjælpe vores kunder med at vedligeholde, reparere og renovere maskinerne, så de fordobler deres levetid, og vores målsætning er, at halvdelen af vores indtjening skal komme fra serviceydelser i 2030,” siger Jesper Jerlang. 

Standarden for cirkulær design forventes at blive udgivet i foråret 2024, og Forbrugerrådet ser frem til den nye standard. 

”Det er et skridt i den rigtige retning, som vi håber, at virksomhederne vil bruge. Producenterne bliver nødt til at tage ansvar og ikke bare lade det være op til forbrugerne at vælge det rigtige produkt,” siger Vagn Jelsøe. 

Dansk Standard inviterer alle med viden om cirkulært design til at deltage i arbejdet og dermed få indflydelse på standarderne, der sætter fremtidens krav på området. Læs mere her www.ds.dk/s-611.

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.