Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.

Mindre danske virksomheders brug af standarder har medvirket til, at en gigant som Airbus har fået øje på den fem mand store danske virksomhed Systems Engineering A/S. Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Der er over 133.000 ansatte til forskel mellem den danske virksomhed Systems Engineering A/S og flyproducenten Airbus. Alligevel er flygiganten og andre store internationale koncerner blandt virksomhedens kunder.

”Alle internationale virksomheder bliver mødt af krav og standarder. Vi har skabt et unikt koncept, der hjælper virksomhederne med at gennemskue, hvordan kravene ser ud, og hvad de helt konkret skal gøre for at efterleve dem,” fortæller Henrik Balslev, der har stiftet Systems Engineering A/S og udviklet Systems Engineering Concept®, som skaber et fælles sprog for projektgrupper, der udvikler tekniske systemer. Han har selv en baggrund som projekterende ingeniør og projektdirektør og har desuden arbejdet med internationale standarder i 20 år.

”Selv om vi er en lille dansk virksomhed med fem ansatte, bliver vi foretrukket som samarbejdspartner af de store koncerner, fordi vores praktisk anvendelige koncept bl.a. er baseret på internationale standarder, som vi er specialister i inden for vores fagområde,” forklarer han.

Højere vækst og eksport

Systems Engineering A/S er blot ét eksempel på, hvordan små danske virksomheder kan have stor gavn af internationale standarder. Analysen ’Effektvurdering af virksomheders anvendelse af standarder’, der er lavet af CEBR for Erhvervsstyrelsen, viser, at i forhold til andre virksomheder, opnår virksomheder, der anvender internationale standarder op til 15 pct. højere produktivitet, op til 50 pct. større eksport og op til 25 pct. højere værditilvækst.

Hos Systems Engineering A/S oplever man på tætteste hold, den udvikling standarder kan medvirke til i en virksomhed.

”Værdiskabelsen er indiskutabel. Men tålmodigheden er ofte lille hos vores kunder, så implementeringen skal helst omgående være en hjælp, og det er her, der er brug for os til at bygge bro mellem teori og praksis,” siger Henrik Balslev.

Til gengæld er det ikke kun virksomhederne, der høster gevinsten. En stor nordisk undersøgelse fra i år viser, at 28 procent af de nordiske landes samlede vækst i BNP bygger på anvendelsen af standarder. Dermed har internationale standarder stor betydning for landenes økonomi og vækst, og den danske regering har derfor lagt en målrettet strategi for at få flere danske virksomheder til at anvende standarder. Hvis 6.000 flere virksomheder anvender standarder, kan eksporten nemlig øges med op til 20 mia. kr., viser regeringens tal.

Små virksomheder halter bagefter

Ca. 70 procent af danske virksomheder med over 250 ansatte anvender standarder, mens det kun gælder 21 procent af de virksomheder, der har 25-99 ansatte.

”Det er især de små og mellemstore virksomheder, der ikke er klar over, hvor stor værdi standarder kan skabe for dem,” siger Jens Heiede, standardiseringsdirektør i Dansk Standard, som ser et stort potentiale blandt SMV’erne.

”I Danmark er 9 ud af 10 virksomheder netop små eller mellemstore, og derfor besøger vi hvert år flere hundrede af dem for at gøre opmærksom på, hvordan standarder kan være med til f.eks. at åbne nye markeder, styrke deres markedsposition og øge deres produktivitet.”

Derudover har Dansk Standard netop lanceret online-universet Forkant, der samler den nyeste viden om standarder og fortæller om de afledte effekter for virksomheder, erhvervsliv og samfund.

”Vi vil gerne give virksomhederne indblik i, hvad der sætter trenden inden for det, de arbejder med. I første omgang sætter vi fokus på cirkulær økonomi og robotter, som er to områder, hvor der sker en masse lige nu, men universet vokser hele tiden med viden, inspiration og cases.”

En spørgeskemaundersøgelse blandt danske virksomheder, der anvender standarder, har tidligere vist, at de fleste virksomheder begynder at anvende standarder på grund af udefra kommende krav fra markedet, men at de efterfølgende oplever uforudsete gevinster i form af bl.a. øget kvalitet i deres produkter og ydelser, ny viden og enklere samarbejde med underleverandører og kunder.

”Med standarder kan man simpelthen bringe sig på forkant med viden inden for sin branche og sin forretnings udvikling, og det er heraf navnet til det nye univers stammer fra,” siger Jens Heiede.

Læs mere på forkant.ds.dk