Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Snart kan du spise chokolade med god samvittighed

Danmark har stået i spidsen for den første internationale standard for bæredygtig kakao. Den giver for kakaofarmerne bedre vilkår og skal dermed sikre, at der også i fremtiden bliver produceret nok kakao.

En ny standard for bæredygtig kakao giver kakaofarmerne bedre vilkår, og skal på den måde sikre, at der også i fremtiden bliver produceret kakao nok til chokoladeelskere verden over.
Artiklen er leveret af

Mørk, lys, fyldt med nødder eller rundt om flydende karamel. Da TV 2 i efteråret 2018 undersøgte, hvad der er danskernes yndlingsslik, kom chokolade ind på en klar førsteplads, og hver dansker spiser i gennemsnit omkring otte kilo chokolade om året.

Derfor er det godt nyt for mange, at det for første gang i verdenshistorien er lykkedes kakaofarmere, chokoladeproducenter og myndigheder at blive enige om en række krav og retningslinjer, som skal sikre miljørigtig dyrkning og ordentlige arbejds- og levevilkår for kakaofarmerne.

”Uden ordentlige vilkår er der ganske enkelt risiko for, at der ikke i fremtiden vil blive produceret nok kakao til at efterleve den globale efterspørgsel – eller at produktionen skader miljøet. Derfor er standarderne blevet efterspurgt af hele industrien,” siger Lars Brogaard, seniorkonsulent i Dansk Standard, som har stået i spidsen for det internationale samarbejde.

Unge fravælger kakaobranchen

Det anslås, at en kakaofarmer højst får 10 procent af prisen på chokolade med 70 procent kakaoindhold. Det vil sige, at en plade mørk chokolade, som vi betaler 20 kr. for, indbringer farmeren 1,50 kr. Det giver kakaofarmerne en gennemsnitlig indkomst på 25 kr. om dagen, hvilket ligger under fattigdomsgrænsen.

Den lave indtjening får afrikanske unge til at fravælge arbejdet i kakaosektoren for i stedet at flytte til storbyerne eller emigrere.

Toms Group er en af de producenter, som igennem mange år har arbejdet for at skabe mere bæredygtig kakaoproduktion.

”Det har vi især gjort gennem vores egne programmer, hvor vi har samarbejdet med de ca. 5.000 ghanesiske farmere, der dyrker al vores vestafrikanske kakao. Det arbejde har vist, at det faktisk er muligt at skabe blivende resultater med en stædig indsats, der har respekt for farmernes udgangspunkt og forståelse for de ofte meget komplekse problemstillinger, der står bag udfordringer som børnearbejde, fattigdom og en ikke-bæredygtig udvikling af landbrugsdrift,” fortæller Lea Sørensen Holm, CSR & Communications Manager i Toms Group.

Uddannelsen er vejen frem

Derudover har Toms deltaget i det internationale arbejde med at skabe verdens første standarder for bæredygtig kakao sammen med kakaofarmere, myndigheder og andre chokoladeproducenter.

Resultatet er en række standarder, som indeholder en række definitioner og krav til bæredygtig kakaoproduktion, og formålet er især at give bedre leve- og arbejdsvilkår for kakaodyrkerne og øge farmernes indtægt. Til forskel fra tidligere mærkningsordninger oplister standarderne nemlig ikke blot en række krav til kakaoen, men stiller krav til, hvordan kakaobønderne driver og udvikler deres landbrug.

På den måde hjælper standarderne kakaobønderne til at lære, hvordan de udvikler deres farm bæredygtigt og samtidig tjener flere penge.

”Det er i min optik ingen bæredygtig løsning blot at tilbyde den enkelte farmer ekstra penge for sin kakao. Vi bliver nødt til at tage et medansvar for at skabe de rammevilkår, de kulturelle og strukturelle ændringer på nationalt og helt lokalt plan, som er nødvendige for at skabe bedre levevilkår for farmerne og deres børn og børnebørn,” siger Lea Sørensen Holm.

Udviklingen er sat i gang

I dag er det kun 10 procent af kakaoproduktionen, der delvist opfylder de nye standarders krav, men håbet er, at tallet over de næste 10 år kommer op på over 50 procent.

”For at imødegå de problemstillinger, kakaofarmerne kæmper med, bliver standarderne indført efter en model, hvor de fleste kan være med fra starten, og hvor kravene så bliver skærpet hvert femte år,” forklarer Lars Brogaard fra Dansk Standard.

Han fortæller, at kakaosektoren har haft stort fokus på at skabe mere bæredygtig produktion de seneste år.

”Mange chokoladeproducenter har valgt, at de kun vil bruge bæredygtig dyrket kakao i deres produktion om få år – nogle allerede i 2020 – og når de stiller krav til deres leverandører, forventer vi, at det vil drive markedet i en mere bæredygtig retning,” siger Lars Brogaard.

I sidste ende kræver udviklingen dog, at virksomheder og forbrugerne vælger produkter, der er mere bæredygtigt produceret, og forventningen er, at det bliver muligt at putte de første ISO-certificerede kakao- og chokoladeprodukter i indkøbskurven om et års tid.

Denne artikel er sponsoreret af Dansk Standard

Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation, der tilbyder kunder at få indflydelse på udviklingen af europæiske og internationale standarder. Dansk Standard rådgiver og underviser også med udgangspunkt i standarder og best practices. Læs mere om Dansk Standard her