Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sikkerhed er altafgørende for producenter af værnemidler

Flere danske virksomheder omstiller eller overvejer at omstille deres produktion til at lave de værnemidler, som pleje- og sundhedspersonale har hårdt brug for lige nu. Men det er afgørende, at værnemidlerne er sikre for både brugere og patienter. Derfor stiller Dansk Standard en række standarder gratis til rådighed.

Artiklen er leveret af

Mens butikkerne har holdt lukket, og eksporten stort set er gået i stå, er efterspørgslen på ansigtsmasker, øjenbeskyttelse, handsker og andet beskyttelsesudstyr vokset betydeligt under corona-krisen. Læger, sygeplejersker, SOSU-assistenter, plejehjemspersonale og flere andre har brug for værnemidler for at sikre deres egen og de udsatte borgeres sundhed.

For at afhjælpe dette samfundsproblem og samtidig holde liv i deres forretning omstiller stadig flere danske virksomheder deres produktion til at lave personlige værnemidler. Men det stiller nye krav til virksomhederne. Værnemidler må nemlig kun markedsføres i Danmark og resten af EU, hvis de overholder de væsentlige sikkerhedskrav fra EU. Heriblandt en række generelle krav til f.eks. konstruktionsprincipper, beskyttelsesniveauer, komfort, effektivitet og brugsanvisning. Den mest enkle metode til at sikre, at værnemidlerne lever op til kravene, er at følge standarderne for medicinsk sikkerhedsudstyr.

”Standarderne oplister en række retningslinjer, som hjælper virksomheder med at sikre og dokumentere, at de værnemidler, der produceres, lever op til den kvalitet og sikkerhed, der kræves og forventes,” siger Jens Heiede, standardiseringsdirektør i Dansk Standard.

Standarder kan hjælpe nye producenter af værnemidler med at agere både hurtigt og rigtigt, så de ikke spilder tid og penge, lyder det fra Jens Heiede, standardiseringsdirektør i Dansk Standard.

Undgå at spilde tid og penge

Det er først og fremmest producentens eget ansvar, at værnemidlerne lever op til kravene, og Sikkerhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen foretager løbende markedskontrol. I april meldte Sikkerhedsstyrelsen ud, at de havde testet 20 millioner ansigtsmasker, og at hver fjerde ikke levede op til de danske krav.

”Det er klart, at virksomheder – både danske og udenlandske – gerne vil reagere hurtigt på den aktuelle efterspørgsel, men det også vigtigt at agere rigtigt. Hvis man ikke sætter sig ind i kravene og sørger for at kunne dokumentere, at man lever op til dem, risikerer man at spilde tid, kræfter og penge,” siger Jens Heiede.

For at hjælpe virksomheder og understøtte sikkerheden for sundhedsmedarbejdere, patienter og udsatte borgere er Dansk Standard med i et fælleseuropæisk initiativ, hvor en række standarder bliver stillet gratis til rådighed under corona-krisen. Det gælder bl.a. standarderne for personlige værnemidler.

Kend kravene og skaf gode råvarer

Et af de steder, producenter af værnemidler kan hente hjælp, er hos FORCE Technology, som arbejder tæt sammen med regioner og Sikkerhedsstyrelsen om test. Her oplever man i øjeblikket en meget stor stigning i henvendelser fra både nye producenter og importører af personlige værnemidler.

”Derfor ser vi også forskellige typer af produkter, især filtrerende ansigtsmasker, som er produceret af virksomheder, der ikke har tidligere erfaring med produktion af personlige værnemidler. Vi ser en stor variation i kvaliteten af de værnemidler, vi tester i øjeblikket. Der er en væsentlig del af dem, som slet ikke kan leve op til de europæiske standarder. Som oftest er disse dog produceret uden for EU og derfor efter andre standarder,” fortæller afdelingschef Henrik Lindeløv. Henrik Lindeløv er afdelingschef hos FORCE Technology, der i øjeblikket har travlt med at teste værnemidler.

 

En af de udfordringer, producenterne af værnemidler kæmper med lige nu, er, at den store efterspørgsel har gjort det svært at få råvarer af god kvalitet. At sikre en god og stabil levering af råvarer af høj kvalitet er derfor et af de råd, FORCE Technology giver danske virksomheder, der ønsker at producere værnemidler.

”Ønsker man som virksomhed at omstille produktionen til at producere personlige værnemidler, som fx filtrerende ansigtsmasker, handsker, beskyttelsesdragter mv., er det desuden vigtigt, at man undersøger hvilke krav der stilles til det pågældende produkt. Samtidig kan det være en fordel at få lavet en tidlig screening af sit produkt eller materiale hos et akkrediteret testinstitut. På den måde kan man sikre sig, at man er på rette vej og dermed om det giver mening at fortsætte produktudviklingen,” siger Henrik Lindeløv og henviser til de standarder, Dansk Standard i denne tid stiller gratis til rådighed, som et godt sted at starte.

Quickguide hjælper nye producenter

Dansk Standard har desuden udarbejdet en quickguide for producenter af værnemidler.

”De virksomheder, der omstiller til produktion af værnemidler, fordeler sig i tre kategorier: De professionelle som f.eks. Lego, der er vant til at anvende standarder og har faste procedurer. De semi-professionelle, som har erfaring med standarder, men måske ikke på EU-direktiv-niveau. Og de helt uerfarne, der ikke har arbejdet med standarder før. Det er især de to sidstnævnte, quickguiden henvender sig til,” siger Jens Heiede.  

Dansk Standards Compliance Quick Guide giver indblik i kravene til værnemidler og viden om, hvor man som producent kan finde mere information, og hvem man kan kontakte for at få mere hjælp.

Den kan downloades gratis på ds.dk, hvor man også kan finde de standarder, der stilles gratis til rådighed under corona-krisen.

Denne artikel er sponsoreret af Dansk Standard

Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation, der tilbyder kunder at få indflydelse på udviklingen af europæiske og internationale standarder. Dansk Standard rådgiver og underviser også med udgangspunkt i standarder og best practices. Læs mere om Dansk Standard her