Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Få styr på husets varmeregning

Sparer du på også varmen i frygt for en stor varmeregning, eller står du måske med planer om at bygge et nyt hus? Så er det værd at læse med her.

Artiklen er leveret af

Danskere og varmeregningen

Vinterens kulde og frost er lige nu over os danskere. Mere og mere tid bliver brugt indenfor, frysende pakker folk sig ind i tæpper, dyner og uldtøj, og det kan nemt også være fristende at skrue op for radiatorerne eller gulvvarmen. En undersøgelse fra Megafon for energiselskabet NRGi viser dog, at en tredjedel af danskerne ofte fryser, når de er indenfor i hjemmet. Tæpper, uld, stearinlys og varme drikke er nemlig ikke altid løsningen på at holde på varmen. Det kan dog være grænseoverskridende at skrue helt op for gulvvarmen eller radiatorerne, da en stor varmeregning dermed kan vente ude i fremtiden. Jordvarme kan være en løsning til kuldeproblemet, hvis man vil se besparelser på den årlige varmeregning - uden at fryse.

Hvad er jordvarme?

Jordvarmeanlæg er en måde hvorpå, man sikrer sig miljøvenlig varme i huset. Jordvarme kan virke som en dyr post, men det skal ses som en investering. En investering der sænker ens varmeregning, mens den bruger grøn energi. Anlægget fungerer ved at bruge elektricitet, som den forvandler til højtemperatursenergi.  Vælger man denne løsning, bliver en jordslange nedgravet i haven, og en varmepumpe bliver installeret indendørs. Selve jordslangen indeholder en frostsikker væske som overfører energi til varmepumpen, der dermed skaber en høj temperatur der kan opvarme både hus og brugsvand. Inden varmeprojektet påbegyndes er det dog meget vigtigt, at kommunen kontaktes, da der skal en tilladelse til at have jordvarmeanlæg i haven. Denne tilladelse betyder også, at en autoriseret køletekniker skal udføre et årligt serviceeftersyn på anlægget for at sikre, at alt er, som det skal være.  

Overskud og nybyggeri

Går man med planer om et Propstep hus, kan det også være en fordel med energivenlig jordvarme. Der er kommet større krav til, at nye boliger bliver bygget så miljøvenligt som muligt. Der bygges i energiklasse A, og med disse krav betyder det faktisk, at driftsomkostningerne i et nyt hus daler. Nybyg bliver dermed en fordel for både ens økonomi samt problemstillingen om bæredygtighed og miljø, som der kun kommer større og større fokus på. Med en tom grund kan det også være mere overskueligt at nedgrave et stort varmepumpesystem, og der er mulighed for at finde en placering i huset til jordvarmeanlægget - uden det ødelægger husets indendørs æstetik og indretning, haven kommer jo først bagefter.

Det kan være en dyr fornøjelse at bygge et nyt hus, men der er fordele at hente - fordele som ikke kun omhandler store besparelser på varmeregningen. Udover en energivenlig bolig, så får man også et spritnyt hus med minimal vedligeholdelse. Der vil være intet at istandsætte efterfølgende, så ingen kedelige projekter skal påbegyndes. En bolig uden problemer eller bekymringer skaber tryghed hos boligejeren, der aldrig skal bekymre sig om gamle rør, dårlig isolering, kulde eller et umoderne køkken. Fokus bliver på at skabe et unikt hjem, som er ens helt eget.