Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Vigtige overvejelser før du tager et lån

Artiklen er leveret af

Det kan være svært, at finde ud hvilket lån der passer bedst til ens behov. Og der er da også rigtig stor forskel på, hvilket lån man bør tage. Men der er også nogle overvejelser, som man bør gøre sig inden man tager et lån. Og disse overvejelser kan du læse mere om, i denne artikel.

Hvilke overvejelser skal du have med i processen

Det kan være svært, at vide præcis hvad man skal kigge efter ved låntagning. Men der er nogle overvejelser, man altid bør gøre sig inden man optager et lån. Et af de største lån, vi tager i vores liv er boliglån. Derfor er det også et af de vigtigste lån, og det som vi her vil fokusere på.

Hvor mange penge kan du låne til dit boligkøb
Hvis du ønsker, at købe en bolig. Kan du som udgangspunkt ikke låne, hele det beløb som boligen koster. Hvis det er en ejerbolig, du ønsker at købe. Er det lovpligtigt at du minimum har 5%, af købesummen selv.

Realkreditlån
Dette betyder at du max kan låne 95% af din boligs værdi. Og de første 80% har kan lånes som et realkreditlån, hvor du sætter din bolig i pant. Derefter kan du låne 15%, som et boliglån. Også skal du selv stille med de sidste 5%, som enten kan være egen opsparing, eller nogen du har fra tidligere lån. Banken må dog ikke, give dig et nyt lån for at dække det. Du kan også vælge en anden låneform, f.eks. Lån penge oversigt hos MoneyArcher.com.

Hvilken type boliglån skal du vælge

Når du skal købe din bolig, kan du købe den igennem flere forskellige typer lån. De mest anvendte kan du læse mere om nedenfor.

Variabelt forrentet boliglån
Den mest benyttede låneform er, det variabelt forrentede lån. Her tager du et lån, med en rente der ændrer sig ud fra markedsrenten. Den vil også kunne ændre sig hvis bankens mulighed, for at skaffe penge ændre sig. Eller hvis din egen økonomiske situation, bliver forværret. Derfor kan man med fordel også sørge for, at holde sine faste omkostninger nede. Og på sammenlign.nu kan du både sammenligne priser på f.eks. internet og bredbånd samt tage et hurtig lån.

Fastforrentet boliglån
Det fastforrentede lån har før i tiden, været noget alle banker tilbød men til en forholdsvis høj rente. Den er nu kommet tilbage, hos flere banker. Du får her en fast rente, og mange steder også muligheden for at opsige lånet når som helst ved at tilbagebetale lånet.

Prioritetslån
Et prioritetslån fungerer lidt som en kassekredit, men hvor du blot får 2 kontoer. En med lånebeløbet, og en med 0 kr. på. Derefter kan du så selv sætte penge ind på 0 kroners kontoen, hvor du vil få den samme rente som den du betaler ved din låne konto.

Vurder fordelene og ulemperne ved dit lån

Når du skal vælge hvilken type lån du ønsker at tage, er det vigtigt at du vurderer fordelene og ulemperne ved låne typen.

Hvilke fordele og ulemper er der ved denne lånetype
Fordelene og ulemperne ved det valgt lån, skal din låneudbyder informere dig om. Dette skal gøres inden, at du underskriver en aftale om det valgte lån.

Hvad er din ÅOP ved boliglånet
Når du skal optage et lån, er det vigtigt at du kigger på ÅOP. Dette giver dig et reelt billede af, hvad dit lån i bund og grund koster. Dvs. både hvad lånet koster at stifte, omkostningerne inkl. Renter, og andre omkostninger der måtte være ved lånet.

Hvad hvis du vil indfri lånet før tid
Som regel binder du dig ved lånestiftelsen, for at have dit lån i en bestemt periode. Men det er en god ide, at spørge banken hvad du gør hvis du gerne vil indfri dit lån før tid. Der kan være forskellige vilkår, og disse bør man have afklaret inden man indgår aftalen.

Hvilke muligheder er der ift. Omlægning af lån
Der kan være mange grunde til, at du ønsker at omlægge dit lån. Hvis enten markedet, renten, eller din egen økonomiske situation ændrer sig. Og man vil her kunne have fordel af, at man omlægger sit lån.