BREAKING
0

Sådan kan du investere din formue

Artiklen er leveret af

Når det kommer til at spare penge op, er der flere måder at gøre det på, og der er samtidig forskellig risiko ved metoderne. Risikoprofil og risikovillighed er vigtige parametre at overveje, når man skal investere. Ved højrisiko investeringer, kan man få høje afkast, men man kan også lide store tab, hvor at man ved mellem- eller lavrisiko investeringer løber en mindre risiko, men derved er afkast eller tab også mindre.

Det er muligt at spare pengene op i sin bank, på en såkaldt opsparingskonto, og dette er der nemlig ingen risiko ved, da man blot får en fast rente af beløbet på kontoen. Dette er nok en metode de fleste har prøvet før, men dette er dog ikke en rigtig investering, da afkastet er meget lavt og der ikke er risiko ved, blot at have sine penge stående i banken. Hvis man derimod gerne vil have noget ud af sin investering, så kan man f.eks. investere sine penge i aktier, obligationer, fast ejendom, crowdlending eller råstoffer.

Handel med aktier

Faktisk er den mest almindelige investeringsform i Danmark, investering i fast ejendom og det er tilmed også den langsigtede investeringsform som, historisk, har givet det bedste afkast. Mange ville nok tro, at dette var aktier, men aktier er lige præcis overgået af investering i fast ejendom. Det skal dog siges, at aktier i nyere tid, generelt har været en bedre investering end fast ejendom.

Aktier har også vist sig at give et ganske godt afkast, men investering i aktier betegnes også som en investering med høj risiko. Under investeringskategorien aktier, er det så muligt at finde aktier med forskellige risikoprofiler, som passer til ens temperament og risikovillighed.

Handel med aktier er meget normalt i Danmark, og der er rigtig mange, der har erfaring med at handle med aktier. Hvis man ikke er så erfaren i, at handle med aktier, kan man rådføre sig med en investeringsrådgiver i sin bank eller en uvildig investeringsrådgiver.

Man kan også investere sine penge i investeringsforeninger og -fonde. En investeringsfond er ejet af en investeringsforening, og en investeringsforening kan sagtens have flere forskellige investeringsfonde, ofte med forskellige risikoprofiler, som passer til de enkelte investorers risikovillighed.

De mest omsatte danske aktier er samlet i et C25 aktieindeks. Disse aktier er tilmed aktier i nogle af de største brands i Danmark. Du kan læse mere om info, kurs og indhold omkring C25 indekset her. En investering i aktier i C25 indekset, er det, som de fleste første gangs-aktionærer starter med, da man er bekendt med virksomhedens gøremål og profil på forhånd.

Hvis man investerer i en investeringsfond, så er risikoen lavere end en investering i enkelte aktier. Dette er fordi en investeringsfond har samlet flere forskellige aktier i en fond, og en investering i flere forskellige aktier, er en simpel måde at sprede sin investering ud på, og derved få en lavere risikoprofil. Falcon Invest er et eksempel på en investeringsforening, hvor man kan investere sine penge i en af deres fonde.

Andre investeringsformer

Som tidligere skrevet, så har investering i fast ejendom, historisk, været en bedre investering end aktier, så det har altså været en ganske fin investering at være boligejer i Danmark, hvis man ser det i et langsigtet perspektiv. Det kan nemlig sagtens svare sig at spekulere i investering i fast ejendom, hvis man køber og sælger på de rigtige tidspunkter. Ofte er en investering i fast ejendom, udover sin egen bolig, dog forbeholdt velhavende investorer.

Crowdlending er muligvis en ny investeringsmetode for mange, men det er faktisk en investering, som kan vise sig at give et ganske pænt afkast. Det er en måde for private investorer at låne penge til privatpersoner og virksomheder, hvor man så løbende modtager renter af dette beløb. Her er det altså en privatperson, som tager bankens rolle og låner penge ud gennem en online service, som agerer mellemmand mellem långiver og låntager.

Til sidst kan man også investere sine penge i obligationer eller råstoffer. Det er f.eks. muligt at spekulere og investere i guld, olie, kobber osv. og det er derved prisen på råstofferne, der bestemmer afkast eller tab, og disse priser ændrer sig konstant, hvorfor man kan tjene penge hver dag, hvis man forstår at handle på det rigtige tidspunkt.

Obligationer er generelt set, en investeringsform med lav risiko, hvilket betyder at det er sikrere end aktier, men der findes også obligationer med højere risiko, hvor man altså kan risikere at tabe penge. Hvis man køber obligationer, er det faktisk en måde at låne penge ud til en virksomhed, realkreditinstitut eller en stat. Obligationer købes gennem banken, hvor man selv kan gøre det, eller man kan få hjælp af banken til at investere sine penge.

Det er vigtigt at have for øje, at en bank eller bankrådgiver, kan have bestemte interesser, hvor de evt. kan tjene penge på at henvise kunder til bestemte investeringsforeninger. Derfor skal man huske at være kritisk, og det er en god idé, også at sætte sig ind i tingene selv eller snakke med en uvildig investeringsrådgiver, når man vælger at investere sin formue.