Lær dine hjuldata at kende og få råd til at køre sikkert

Dækstørrelse, dækbredde og diameter på fælgen. Det er nogle af de data, du skal kende til, når du skifter dæk. Det anbefales at skifte dæk, når dækkene er cirka ti år gamle.

Artiklen er leveret af

Produktionsdatoen finder du på siden af dækket. Selv hvis der er gået under ti år, kan det stadig være nødvendigt at skifte dæk, den afgørende faktor er nemlig dækkets mønsterdybde, altså dybden mellem rillerne, der er med til at sikre dækkets vejgreb. Færdselsloven siger, at de skal være minimum 1,6 mm. dyb. Din bils hjuldata er unik for netop din bil, og du bør lære, hvordan du aflæser dem.

Når vejret skifter

Udover at skifte dækkene helt, skal du også skifte fra sommerdæk til vinterdæk og tilbage igen, når vejret skifter. Det kan være livsfarligt at nedprioritere dette, da vejene om vinteren kræver noget helt andet af dækkene end om sommeren. Vinterdæk har med de meget dybere riller et bedre vejgreb. Desuden har de en kortere bremselængde. Når du står over for den udfordring, er de vigtigste hjuldata at kende til krydsmål, gældende boltstørrelse og indpresningsdybden, også kaldet ET mål. Dette er dog kun de vigtigste data. Du kan med fordel lære dine dæk rigtig godt at kende og deres unikke hjuldata med videnombil.dk.

Vi passer på hinanden på motorvejen

Som bilejer er der et væld af udgifter, som er svære at forestille sig, inden man selv ejer bil. Det kan komme bag på mange, at det pludselig er tid til at skifte dæk, men alligevel er det ikke noget der skal nedprioriteres. Når man drøner afsted på E45, er det ikke kun ens eget liv, man har et ansvar for, men også de mange med billister på motorvejen. Hvis ens dæk ikke er i orden, går det i høj grad ud over køresikkerheden. Hvis dæktrykket ikke er optimalt i forhold til bilens vægt, er der større risiko for punktering. En pludselig punktering på motorvejen standser trafikken på en meget pludselig og farlig måde. At holde sine dæk ved lige er simpelthen at værne om det gensidige ansvar mellem billister.

Hvor skal pengene komme fra?

Hvis du ikke var klar over, at dækkene skulle skiftes og derfor ikke har skabt plads til den udgift i dit budget, bliver du måske nødt til at låne penge. Hvis du er havnet i registeret RKI, bliver det en endnu større udfordring at skrabe de nødvendige penge sammen. Her kan en mulighed være at tage et kviklån.

At tage et kviklån kan ligesom at køre bil være en farefuld færd, hvis man ikke er forsigtig og ansvarsfuld. Hvis du allerede på forhånd kan se, at du kun kan betale kviklånet tilbage ved at tage endnu et kviklån, bliver det hurtigt skruen uden ende. Præcis ligesom en bil, der pludselig går i stå på motorvejen, således at ikke kun bilen bagved kommer i fare, men hele striben af biler bagved er nødsaget at bremse hårdt op og håbe at bremselængden ikke er for lang. Hvis du derimod kan lave en plan for, hvordan lånet kan tilbagebetales, kan du på https://www.hurtiglaannemt.dk/ se en oversigt over mulige lån, du kan tage, selvom du er på RKI.