3 måder skolen vil ændre sig i fremtiden

Artiklen er leveret af

Der har længe eksisteret en debat i forbindelse med måden vi uddanner vores børn i dagens Danmark. Skolen har eksisteret længe og har løbende modtaget reformer, men har fundamentalt fungerede på samme måde de sidste mange hundrede år. Verden og teknologien forandrer sig dog hurtigere end nogensinde før, og dette gør at skolen har behov for at ændre sig for at imødekomme den nye verden. 

1. Kreativitet og innovation i fokus

Teknologien og globaliseringen har ændret verden. Danmark kan ikke længere konkurrere på produktionsområdet imod lande som Kina, og vi kan heller ikke konkurrere på at være de mest højtuddannede.

Alene i Indien bliver der uddannet over 200.000 ingeniører hvert år, hvor der til sammenligning i Danmark kun bliver udannet 1200 årligt. Samtidig ligger vores uddannelsesgrad under det, som vi ser i både Sydkorea og Japan.

Dette gør at Danmark har brug for at blive mere innovative for at konkurrere i fremtidens arbejdsmarked. Det er derfor essentielt, at vi lære børn at være kreative, opfindsomme og i stand til at finde nye løsninger, da disse kompetencer bliver en nøglefaktor i den teknologidrevne fremtid, som vi går i møde.

I dagens skole skal man møde på et bestemt tidspunkt og gå på et bestemt tidspunkt. Du skal sidde stille på en plads, kun snakke når du har fået lov og holde pause, når du får besked. Den sætter altså rammerne for skemaer, kasser og autoritet, hvor børn ikke kan lære at tænke og arbejde selvstændigt. Dette går imod den fremtid, som vi er på vej hen.

2. Den personlige undervisning

Børn er forskellige og lære derfor også forskelligt. Det er efterhånden en forældet tankegang at behandle eleverne som én flok, der skal modtage den samme form for læring i et modul på 45 minutter. I fremtidens skole skal der være mere fokus på den enkelte elev, og undervisningen skal tilpasses herefter.

Et primært fokuspunkt i fremtidens skole bliver at lære børn og unge at administrere deres egen tid og arbejde selvstændigt. I forbindelse med den digitale udvikling er verden blevet i højere grad ’on demand’.

Hvis du i dag vil se en film, så venter du ikke på TV kanalernes skema, du går på Netflix og starter den, når det passer. Hvis du mangler noget, så behøver du ikke vente til butikken har åbent, du kan bare bestille det online. Tendenserne her udvikler sig fortsat videre og spreder sig løbende ud til alle industrier. I dag er det også blevet meget populært at modtage studiekorrektur som service, hvor man kan få korrekturlæsning på sine opgaver, når det passer i ens eget skema.

3. Styret af teknologi

Fremtidens skole kommer til at blive styret af teknologi. Hvordan det vil blive struktureret og i hvilken grad det vil blive anvendt, er stadig uvist. Allerede i dag tilbringer børn og unge mange timer foran skærmen enten i form af mobilen, computeren eller noget helt andet. Mulighederne inden for virtual reality virker derfor som en oplagt mulighed for at skabe en skole uden murer. Men der er nok nogle år her lidt endnu.

Der eksisterer allerede i dag et bredt udvalg af læringsportaler og it-værktøjskasser, som Clio Online, der nemt giver adgang til viden og opgaver i et digitalt skolebibliotek. Ved hjælp af teknologien bliver det muligt, at forbedre den eksisterende undervisning og møde eleverne på det niveau de er. Skoleopgaver skal ikke længere gives i en flok, men derimod en digital portal, hvor elevernes fremskridt og talenter lettere kan måles og stimuleres.