Hotelkæden Sinatur går forrest i den grønne omstilling

Artiklen er leveret af

Den danske hotelkæde Sinatur ser det som en selvfølge at give mere tilbage til naturen, end hvad den tager. Derfor forventer kæden også at være CO2-positiv og 100 procent affaldsfri senest i 2030.

Lad os lægge ud med en dyster sandhed: Vi driver rovdrift på naturen som aldrig før.

På verdensplan forbruger vi mennesker over 1,7 gange så mange ressourcer, som jorden kan nå at genoprette – og Danmark er blandt klodens absolut største klimasyndere. Forbrugte alle lande lige så mange af planetens ressourcer, som vi gør herhjemme, ville vi på verdensplan have brug for 4,2 jordkloder.

Det er virkeligheden, som den ser ud i dag.

Hotelkæden Sinatur, der hører til i en af de brancher med det største negative aftryk på klima og miljø, nemlig hotel- og restaurationsbranchen, repræsenterer imidlertid en anden sandhed. Nemlig den, at der blæser nye vinde i hoteller og restaurationer landet over.

Hvor initiativer, der støttede op om en grøn omstilling, for 10 år siden havde svært ved for alvor at få rodfæste, ser man i dag, hvordan flere aktører i hotel- og restaurationsbranchen tænker CSR ind i deres daglige virke. Hos Sinatur ligger bæredygtighedstanken ligefrem i virksomhedens DNA. Det forklarer Jan G. Larsen, der er direktør i Storebælt Sinatur:

- Det har altid været afgørende for os, at vi ikke driver hotel- og konferencesteder på en måde, der præger vores omgivelser negativt. Et ophold hos os skal fylde så lidt som muligt i klimaregnskabet og så meget som muligt i lokalområdet og i vores gæsters bevidsthed.

Grønne ambitioner

Siden etableringen i 2007 har Sinatur således arbejdet for at skabe den mest bæredygtige forretning, og i dag, godt 10 år senere, er man kommet et godt stykke vej.
Sinatur var den første hotelkæde, der blev mærket med Green Key (turismens internationale miljømærke, der gives til turistvirksomheder, som gør en ekstra indsats for at beskytte miljøet), ligesom de var den første hotelkæde, der fik Det Økologiske Spisemærke i bronze.

Men det stopper ikke her. I hotelkædens 2030-strategi fremgår det nemlig, at samtlige Sinatur-hoteller skal være CO2-positive og 100 procent affaldsfrie senest i 2030.

Hotelkæden tapper dermed ind i en international tendens, hvor flere og flere selskaber bliver mere gennemsigtige i forhold til deres klimaaftryk, og hvor bæredygtighed og CO2-udledning er deciderede fokusområder. Særligt for virksomheder i hotel- og restaurationsbranchen kan der være meget at hente ved at gå grønt. Sådan har Mikael Holt Jensen, miljøchef i HORESTA, for nyligt formuleret det til Forum for Bæredygtige Indkøb:

- Mange virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder prioriterer miljøet højt, når de vælger et sted at overnatte eller et konference-, kursus- eller mødested. Her kan de bruge en miljømærket leverandør til at sende et synligt signal til deltagerne om, at de tager et miljøansvar. På den måde repræsenterer de et volumen, som er med til at drive udviklingen i branchen i en mere bæredygtig retning.

Hos Sinatur tror man kort og godt på, at dét at drive forretning i harmoni med naturen giver de bedste forudsætninger for at lære nyt, for at vokse og gro. Det er simpelthen forudsætningen for fremtidens konference- og hoteloplevelse:

- Vi affaldssorterer alt, vi genbruger så meget, vi overhovedet kan, og vi har klare holdninger til, hvor vi køber vores råvarer. Vi er grundlæggende optaget af at finde løsninger, der respekterer naturen og hjælper den med at blomstre igen, siger direktør i Storebælt Sinatur Jan G. Larsen.