Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bliv fri for tandpine og tandsmerter og få lavet en rodbehandling

Artiklen er leveret af

Dette er sponsoreret indhold

Hvis du får lavet en rodbehandling, bliver du fri for tandpine og tandsmerter. Oplever du konstant smerte, er der ikke andet for end at gøre noget ved det. Bestil en tid hos tandlægen og bliv fri for dine smerter.

Hvad er en rodbehandling?

Ganske kort forklaret foretages en rodbehandling enten, hvis ens nerve har taget skade, er betændt eller er død. For at løse denne tilstand vil tandlægen rense og fjerne nervevævet, hvorefter nerverummet vil blive fyldt ud med en gummilignende genstand, der kaldes guttapercha. Tandlægen bedøver tanden, borer et hul og skaber adgang til nerven i din tand.

Spørgsmålet er, hvorfor en sådan tilstand opstår, at man har brug for en rodbehandling? Årsagerne kan være mange, og disse er blandt andet:

Caries:

Caries betyder, at der er et dybt hul i tanden, hvor der af naturlige årsager vil opstå forandringer i tandens nerve. Tanden danner automatisk nyt nervevæv for at beskytte sig mod eventuelle indtrængende bakterier. Tanden er ikke i sig selv i stand til at stoppe caries, men produktionen af det nye nervevæv, vil være med til at forsinke tandens udløbsdato. Hvis bakterierne når ind til nerven, vil affaldsstofferne i kontakten med nerven samt cellerne i tanden, sætte gang i kroppens immunsystem, som vil forsøge at fjerne bakterierne. Dette vil uheldigvis påvirke nervevævet, og der vil opstå en betændelsestilstand, som giver tandpine og tandsmerter. Nerven overlever ikke betændelse, og en rodbehandling er derfor påkrævet. 

Traume

Denne tilstand opstår, hvis man eksempelvis falder og slår sin tand, og den knækker, hvilket også kaldes fraktur. Her skelnes der i mellem forskellige former for frakturer blandt andet kompliceret og ukompliceret frakturer.

Den kompliceret fraktur er, hvis tanden uheldigvis knækker. Så vil tandens nerve være fuldstændigt blottet, og en lille lyserød plet inde i midten af tanden vil komme til syne. Det er her nødvendigt at få foretaget en rodbehandling for at undgå yderligere infektion og tandpine.

Den ukompliceret fraktur er, hvis tanden ‘’heldigvis’’ kun er knækket lidt, og derfor er tandens nerve ikke blottet. Så kan behandlingen i nogle tilfælde blot bestå af at lime den knækket tand på igen, eller lave en plastfyldning, der skal imitere den afknækket tand. Men hvis det viser sig, at nerven alligevel er død, skal den naturligvis rodbehandles.

Traumet går ud på, at tanden kan få et traume, når tandlægen eksempelvis borer i tanden i behandlingen af en krone eller lignende. Hvis det er tilfældet, vil boret udtørre tanden og afgive varme, der vil påvirke nerven i tanden, så en betændelsestilstand vil opstå. Hvis denne tilstand ikke går væk af sig selv, skal man have en rodbehandling.  

Revner i tanden også kaldet dentininfraktion

En revne i tanden kaldes også dentininfraktion og kan skabe mange smerter. Denne tilstand opstår i tandbenet og gør sådan, at tanden i nogle tilfælde vil knække. Der kan være mange årsager til en revnet tand, såsom fyldning, tygning, tænderskæren eller det tidligere nævnte traume. Har du en revne, skal du som regel rodbehandles, da bakterier kan trænge ind og skabe en betændelsestilstand.  

Så opsøg tandlægen, hvis du oplever disse symptomer og få en 100 % smertefri behandling og et godt resultat.