Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Tendenser i storkøkkenbranchen øger belastningen på miljøet

Artiklen er leveret af

I Danmark har vi stor tradition for udvikling og produktion af gode køleskabe og fryseskabe - både til industri og privathjem. Navne som GRAM, Frigor og Vestfrost er kendt blandt mange, bl.a. fordi deres produkter i mange tilfælde er i brug længere end 10-15 år efter produktion. Jo flere af os der vælger disse, og andre, kvalitetsmærker til, jo mindre belaster vi miljøet der i forvejen har store udfordringer.

Desværre har mange af de europæiske, og deriblandt de danske, producenter svært ved at matche de priser, man kan lave køleprodukter til uden for Europa – ikke mindst i Kina.

Det er ikke nyt, at de danske grossister suppler sit varesortiment med billigere serier der er produceret uden for EU, men i dag er det efterhånden reglen mere end undtagelsen, at et køleprodukt er `made in China´. Om end der også importeres kvalitetskøleskabe fra Asien, er de fleste af dem desværre et eller to niveauer under de europæiske modeller.

Heldigvis er de fleste danske importører rimelig OBS på kvaliteten, og de styrer også hvilke komponenter der skal være i de køleprodukter de bestiller hjem fra Asien.

Unødvendig miljøforurening fra billige industrikøleskabe

Et stort salg af billige industrikøleskabe øger belastningen af miljøet af særligt tre grunde.

#1: Køb og smid ud kvalitet

Det største problem med de meget billige modeller er, at de er produceret i en kvalitet, og med komponenter, der forringer levetiden drastisk. Man kan sagtens være heldig, at ens industrikøleskab eller fryser holder i mange år, men problemet er, at andelen af produkter der går i stykker inden for et eller to år er meget højere end produkter fra premium brands, og det trækker den gennemsnitlige levealder ned.

Typisk har man, som dansk restaurant eller erhvervsdrivende ingen garantimulighed ved bestillinger i de udenlandske webshops, og derfor ender det med at man må skrotte den og købe en ny. Ofte kan det ikke betale sig at få en tekniker ud, og man kan i ofte vente i ugevis på reservedele, når man ikke handler ved en dansk forhandler.

#2: Energiforbruget er typisk højt

Når man betaler mere for et industrikøleskab, får man oftest en bedre ydeevne, og i tilfældet med industrikøleprodukter er energiforbruget en af vi vigtigste parametre at måle ydeevnen på. Her er det ikke unormalt at kunne halvere energiforbruget (og dermed forureningen) på et dyrt køleskab i forhold til et billigt køleskab. Dette er særligt tilfældet for køleskabe med glaslåge.

Med flere tusinde solgte industrikøleprodukter hvert år, er vi altså med til at belaste miljøet unødvendigt meget i Danmark.

Desværre ser man somme tider at billige modeller har et lige så lavt energiforbrug (kWh) som en dyrere model, men fordi dens køleevne ikke er særlig stærk, vil mange komme til at bruge mere strøm, fordi køleskabet ikke egner sig godt nok til kommerciel brug i f.eks. butikker, caféer og pizzeriaer.

#3: Kølemiddel der forurener mere

Et punkt, som de fleste ikke tænker over, er kølemidlet der bruges i køleskabet. Lovgivning har sørget for en positiv udvikling over de seneste årtier, men der er alligevel stor forskel på, hvor meget de forskellige typer kølemidler forurener. Meget billige køleskabe bruger typisk R134a, som er et ældre og mere forurenende kølemiddel end de nyere R290 og R600a.

Udenlandske priser trækker i danske slutkunder

Den buldrende globalisme, eller i hvert fald internationalisering, betyder at forhandlerne såvel som slutkunderne har adgang til hundredvis af billige industrikøleskabe hos udenlandske importører og endda webshops. Ofte kan man få den samme vare i Tyskland til en lavere pris og med gratis fragt.

Og, da prisen er det vigtigste for rigtig mange i restaurationsbranchen, bliver der ikke sat spørgsmålstegn ved køleskabets holdbarhed, energiforbrug eller miljøbelastning – det er simpelthen noget man bare må gå på kompromis med.

Selvom man kan spare en del på elregningen, kan det betale sig at købe en billig model, smide den ud efter få år, og købe en ny. Derfor kan vi ikke bare bebrejde de danske restauranter og caféer, som har en stram økonomi i forvejen.

Danske forhandlere presset til at sælge forurenende produkter

Vi forhandlere har længe set hvordan kunderne søgte mod de billigere produkter i udlandet, og det har i første omgang presset priserne på premium brands, hvilket er meget sundt, men efterfølgende har det også presset mange forhandlere til at importerer industrikøleskabe af lavere kvalitet og dermed mere belastende for miljøet.

Dette er ikke en favorabel udvikling for os forhandlere, fordi den totale omsætning falder og dermed også overskuddet på driften. Men det er et nødvendigt onde for ikke at miste det hele.

Forhandlerne i branchen skal selvfølgelig ikke gå fri for kritik, for det er trods alt også vores ansvar at være dygtig nok til at formidle fordelene ved de dyrere premium brands. Og her er der desværre stadig meget langt i mål.

Denne artikel er sponsoreret af Cosina

Cosina har siden 2014 solgt professionelt køkkenudstyr og inventar til HORECA-segmentet – altså hoteller, restauranter og cateringfirmaer. Med tiden er cosina.dk blevet restauranternes go-to sted for blandt andet kaffemaskiner, køleskabe og takeaway-emballage. Det skyldes at der fra dag ét har været fokus på at yde branchens bedste rådgivning – før under og efter købet.