Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ekspert: Sådan indrettes de åbne kontorer

Artiklen er leveret af

Artiklen nedenfor er skrevet i samarbejde med My Home Møbler og NEMfyringsolie.dk.

Åbne kontorer ses mere og mere i erhvervslivet. Mange ansatte nyder godt af denne kontortype, da det giver nem adgang til vidensdeling og samarbejde. Dog følger gener såsom fælles indeklima, forstyrrelse og støj. Derfor gælder det om at balancere de gode og dårlige sider af åbne kontorlandskaber, sådan alle medarbejdere føler sig godt tilpasse i omgivelserne. En balance kan f.eks. skabes gennem indretningen. Her duer standardløsninger ikke, og indretningen skal i stedet tilpasses de enkelte kontormiljøer.

Bliv klogere på indretning af de åbne kontorer her på siden. På denne måde skabes de bedste forudsætninger for at opnå det fulde potentiale af storrummene. Åbne kontormiljøer er nemlig gået hen og er blevet standard, når finanssektoren og det offentlige indretter og bygger nye kontorer.

Minimerer niveauet af støj og forstyrrelser

Hvis ansatte klager over et højt støjniveau på arbejdspladsen, er det faktisk ofte en forveksling af mange forstyrrelser. Det viser et nyere, dansk forskningsprojekt. Her er det altså ikke kun en forbedring af akustikken, der er svaret på problemet. Det er mindst lige så vigtigt at implementere hensigtsmæssige indretninger og organisering. For at minimere forstyrrelser og støj bør du:

  • Se på arbejdsgangene
  • Lade samarbejdet bestemme de ansattes placering
  • Skabe valgmuligheder – loungeområder, projektrum, møderum og stillerum

Arbejdsgangene kan ses på ved at synkronisere rutiner, møder og faggruppers mødetider. Herved forstyrrer medarbejderne ikke hinanden. Placeringen af de ansatte bør ikke være tilfældig eller efter eget ønske. Mindsk forstyrrelser og støj ved at placere ansætte tæt ved hinanden, som har brug for kommunikation, vidensdeling og samarbejde med hinanden. Ved at sidde tæt sammen i et team kan medarbejderne tale sammen dæmpet, hvorved de ikke forstyrrer andre ansatte.

Skabelse af valgmuligheder på kontoret er yderst fordelagtigt. Åbne kontorlandskaber har nemlig den ulempe, af medarbejderne ikke kan lukke en dør til deres eget kontor. Derfor bliver deres valgmuligheder begrænset, og dette skaber ofte frustration. Som kompensation for dette, kan du indrette kontoret med andre rumtyper. Her kan medarbejderne gå hen for at koncentrere sig – enten i form af stillerum, telefonbokse, samtalebokse, mødelokaler og loungeområder.

Et godt indeklima er altafgørende

Når de ansatte sidder sammen på åbne kontorer, vil hver enkelt medarbejder dele indeklima med hinanden. Af denne grund kan det være svært at tilfredsstille alle, idet medarbejderne kan have forskellige behov. En tommelfingerregel angiver faktisk, at kun 85 % af alle de ansatte i åbne kontorlandskaber kan tilfredsstilles i forhold til rumtemperatur. De resterende vil enten føle, at der er for koldt eller for varmt i rummet.

Sikr en god kvalitet i luften ved at udlufte, for at undgå generende lugte. Er luftkvaliteten dårlig, kan de ansatte risikere at få koncentrationsbesvær og hovedpine. Sørg for at fjerne støv effektivt i rengøringen, vælg kopimaskiner og laserprintere med lav ozonafgivelse og varmeudvikling, fiks eventuelle fugtskader og hav god ventilation.

Vælg en blanding af kunstig belysning og dagslys – og indret både med individuelle arbejdslys i form af bordlamper og fælles loftbelysninger. Den fælles loftbelysning kan f.eks. bestå af de flotte pendler lamper. Det er vigtigt for medarbejdernes psykiske velvære at have adgang til dagslys – men det skal også være muligt for de ansatte at regulere sollyset, således refleksioner i computerskærme undgås.

Undgå at lade kontoret blive for varmt om sommeren og for koldt om vinteren. Typisk er en temperatur på 21-22 grader den ideelle temperatur på et kontor. Temperaturen kan reguleres via en radiator eller et fyr. Bestil fyringsolie her, hvis et fyr anvendes på kontoret. Er kontoret for koldt, vil medarbejderne spænde i musklerne, få besværlighed i fingrene, have større risiko for at udføre fejl samt arbejde langsommere. Er kontoret for varmt om sommeren, vil de ansatte hurtigere blive døsige, præstere dårligere, få hovedpine og blive lettere dårlig.