Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Indret med kunst, og bliv gladere

Artiklen er leveret af

I Aalborg Kommune har man undersøgt, hvorvidt kunst og kultur påvirker menneskers helbred, og resultatet er overraskende postivt. Bruger du kunsten i dit eget hjem, vil du selv mærke de mange fordele.

I 2018 gennemførte Aalborg Kommune et projekt under navnet Kulturvitaminer, hvor borgere med let til moderat stress, angst eller depression deltog i et fastlagt program med kunst- og kulturaktiviteter 2-3 gange om ugen over en periode på 10 uger. Aktiviteterne omfattede både fællessang, kreative workshops på museer, byvandring og overværelse af prøver i Aalborg Symfoniorkester.

Forløbet blev fulgt tæt af postdoc Anita Jensen fra Nordjysk Center for Kultur og Sundhed på Aalborg Universitet (AAU), der til slut kunne konkludere, at deltagerne oplevede færre angstanfald, mere energi, bedre selvværd og forbedrede sociale færdigheder ovenpå den intensive introduktion til kunst og kultur af forskellig art.

De mange fordele ved kunst og kultur kan du også få - du skal bare overføre kunsten til din hverdag.

 

Kunst er for alle

Mange mennesker har en udtalt frygt for kunst og holder det gerne ud i strakt arm, fordi de er bange for, at det ikke er den "rigtige" kunst, de kan lide. Men der er ikke noget rigtigt og forkert, når det kommer til kunst. Det er en individuel og personlig sag, og derfor handler det udelukkende om, hvad du kan lide og ikke lide.

Kunst kan være alt fra skulpturer og kunstbøger til malerier, litografier, linoleumstryk og plakater. Det ene er ikke bedre end det andet, og det behøver ikke at være dyrt for at være godt. Vækker et billede, en farve eller en form nogle følelser i dig, så er det kunst - kunst skal skabe dialog og eftertænksomhed, og når du falder over noget, der gør det, så tag det med hjem. Indret dig med kunsten, så den bliver en kontinuerlig del af din hverdag og mærk, at kunst er for alle.